Anasayfa Haber TSMC, 5 Nanometrede Seri Üretime Başlıyor

TSMC, 5 Nanometrede Seri Üretime Başlıyor

TSMC’nin 5nm yoğun üretimi yeni nesil aygıtlara verimlilik ve yüksek performans sağlayacak.

DigiTimes’a göre TSMC, yeni nesil üretim teknolojisine geçecek ve Nisan ayında 5nm seri üretimine başlanacak. Raporda bilgilerin isimsiz endüstri kaynaklarından geldiği belirtiliyor.

Bununla birlikte TSMC’nin 5nm işlem kapasitesinin zaten tüm müşteriler tarafından tamamen rezerve edildiği de iddia ediliyor. Yarı iletken devinin bu yıl 5 nanometre için 2,5 milyar dolar yatırım yapacağı tahmin ediliyor.

Üretimde öncelik olarak muhtemelen Apple’ın A14 SoC üretimine odaklanılacak. İlk yongaların ise Eylül ayında gönderilmesi bekleniyor. Önceki bir tahmine göre A14 Bionic’in, Intel 6 çekirdekli 45W dizüstü bilgisayar işlemcisi kadar güçlü olacağı söylenmişti.

Apple’ın yanı sıra Huawei’nin de gelecek Kirin 1020 için TSMC’nin 5nm teknolojisini kullanması bekleniyor. Yaklaşan yonga setinin adı kesinleşmemiş olsa da, Kirin 990’a göre yüzde 50’ye kadar performans artışı sağlaması bekleniyor.

Bu faaliyet şirketin 2018’in ilk yarısında üretime giren 7nm işlem teknolojisinden iki yıllık bir aranın ardından gerçekleşmiş olacak. 5nm yoğunluğu yalnızca 1,84x’lik bir iyileştirme sağlıyor ve Moore Yasası’nın bir tık arkasında kalıyor.

Yarı iletken üreticisi, 2016’daki 10nm üretiminden bu yana sahip olduğu süreç liderliğini de korumaya devam ediyor. Intel ise 10nm sürecinde içinde bulunduğu sorunlardan kurtulmaya çalışıyor. Şirketin 10nm işleminden büyük beklentileri bulunmadığını ve 7nm için 2021 sonlarına işaret ettiğini zaten yazmıştık. Intel’in 10nm teknolojisi, transistör yoğunluğu bakımından kabaca TSMC’nin 7nm’sine eşdeğer olarak nitelendiriliyor.

Asya’nın en değerli şirketi konumuna yükselen TSMC, 2022 yılında 3 nanometrede yüksek hacimli üretim planları yapıyor. Bu teknoloji için toplam yatırım en az 23 milyar dolara ulaşacak.

İlginizi çekebilir: iPhone 12 İşlemcisi A14 MacBook Pro’da Kullanılabilir