Anasayfa Video ASUS ROG Theta Electret Ve Theta 7.1 Kulaklık İncelemesi

ASUS ROG Theta Electret Ve Theta 7.1 Kulaklık İncelemesi

Sıra dışı tasarımlarıyla dikkat çeken ASUS ROG Theta Electret ve Theta 7.1 kulaklıklara yakından bakıyoruz.

ASUS tarafından Theta Electret ve Theta 7.1 isimleriyle piyasaya sürülen bu iki kulaklık çok farklı özelliklere sahipler. Theta Electret modeli farklı bir sürücü tasarımı kullanıyor, stereo sese sahip ve analog girişli. Theta 7.1 ise dijital girişe sahip ve gerçek çevresel (Surround) ses sunan bir kulaklık.

Tasarım & Ergonomi

Her iki kulaklık da oldukça heybetli görünüşe sahip. Theta Elecret modeli 555 gram, Theta 7.1 modeli de 650 gram ağırlıklarıyla hafif diyemeyeceğimiz kulaklıklar. Ancak oldukça rahat ve büyük kulak yastıkları sayesinde ağırlıklarını hissettirmiyorlar. Bu kulaklıklar hem ROG hibrit, hem de %100 protein deri kulak yastığı seçeneğiyle geliyorlar. Kutudan çıkan ikinci kulak yastığını takmak da oldukça kolay.

ROG Hibrit yastıklar vücudunuzun ürettiği ısıyı %25 azaltarak uzun kullanımda kulağınızın daha serin olmasını sağlıyor. Denemelerimiz boyunca her iki setin de oldukça rahat olduğunu gördük. Ayrıca bu yastıklar gözlük kullananlar düşünülerek tasarlanmışlar. Gözlükle birlikte kullandığınızda ergonomi problemleri yaşamıyorsunuz. 

Her iki kulaklığın ortak özelliği kulaklarınızı tamamen sarmaları ve dış ortamdaki seslerden olabildiğince yalıtmaları. Ancak dışarıya ses geçirmeme konusunda aynı oranda yalıtım sağlamıyorlar. Kulaklıklar güçlü ses çıkışına sahipler ve yüksek sesle oyun oynadığınızda çevrenizdekileri rahatsız etmeniz mümkün olabilir.

ASUS’un tercih ettiği ters D şeklindeki tasarım büyük kulaklıklarda bile rahatlık sorunu yaratmıyor. Kulak kapları kafa bandına tek bir metal parçayla bağlı ve aşağıya doğru 90 derece eğimi var. Ancak sağa-sola doğru da biraz eğimi olmasını isterdik. 11 adımlı yükseklik ayarı ve esnek kafa bandı sayesinde bu kulaklıklar farklı kafa yapılarına da rahatça uyabiliyor.

Kablolar Ve Bağlantı Arabirimi

Kulaklığın çıkarılamaz kabloları her iki kulak kabına da bağlı ve nispeten kalınlar. Özellikle Theta 7.1’de güç kablosunun kalınlığına yakın bir kablo kullanılmış ve bazı durumlarda rahatsız edebiliyor. Bunun sebebi kulaklığın çevresel sesi gerçek, fiziksel  sürücülerle yaratması. Bu iki kablo göğüs hizanızda plastik birleştirici ile tek kabloya çevriliyor ve bu birleştirici de oldukça iri.

Elecret modelinde 4 kutuplu TRRS denilen 3,5 mm analog uçlu kablo kullanılmış ve kutudan uzatması da çıkıyor. Bu sayede bilgisayar kasasının arkasındaki dahili ses kartına bağlamak mümkün oluyor. Theta 7.1 modeliyse dijital bir kulaklık olduğu için kablonun ucunda USB-C bağlantısı kullanılmış.

Elecret modelinde gümüş kaplı bakır kabloların kullanıldığını da belirtelim. Gümüş kaplı bakır kabloların kullanılması, özellikle yüksek frekanslı seslerin üretiminde en doğru sonuçları almak için HI-FI ürünlerinde sıkça kullanılan bir teknik.

Electret üzerinde ses seviyesini ayarlamak için analog bir tekerin eksikliği dikkatimizi çekti. Theta 7.1’de ses seviyesi kontrolü için kulaklık üzerine çift yönlü dijital bir teker eklenmiş. Bunun Electret modelinde olmaması ise bizce bir eksiklik. Electret üzerinde sadece mikrofon açma kapama anahtarı mevcut.

Elektrostatik Sürücüler

Theta Electret’in sıra dışı sürücü tasarımından da bahsetmek gerekiyor. Alışılmış neodimyum mıknatıslı sürücülerin aksine elektrostatik sürücüler kullanan bu kulaklık, orta seviye ve üst seviye frekansların üretimini tamamen bu sürücüye yüklüyor. Bu sürücü söz konusu frekanslarda çok daha başarılı sonuçlar üretiyor. Bas tabir edilen düşük frekansların üretimi ise alttaki neodimyum mıknatıslı sürücüye bırakılmış. 

Ses Kalitesi

ASUS’un Xonar Phoebus ses kartıyla yaptığımız testlerde temiz ve berrak bir ses aldık. Electret modelinin tonal balansı oldukça yerinde, ancak baslar konusunda biraz dizginlenmiş olduğunu gördük. Hissedilir ve güçlü bas isteyenlerin Theta 7.1 modelini tercih etmesini öneriyoruz. Eğer sıkı bir elektronik dans müziği hayranıysanız Theta 7.1’in sesine hayran kalacağınızı söyleyebilirim. Çünkü özellikle bas cevabını şahsen çok başarılı buldum. 

Bu kulaklıkları asıl kullanım alanı olan video oyunlarında test ettiğimizde patlama ve silah sesleri kulağa etkileyici geliyor. Öte yandan diyaloglar net ve arka plandaki gürültülerle karışmıyorlar. Theta 7.1 güçlü baslara sahip olsa da, bu diğer frekansların önünü kesmiyor, orta ve yüksek frekanslar da güzel temsil ediliyorlar. Bu noktada Electret modelindeki özel sürücünün tizleri biraz belirgin kıldığını belirtelim. Bu durumdan rahatsız olursanız ekolayzır ayarlaması ise düzenlemek mümkün.

Theta 7.1 modelinin kulaklıklarının içine baktığımızda, açılı konumlandırılmış 4 adet sürücünün yerleştirildiğini görüyoruz. Bu sürücülerden üçü 30 mm, biri de 40 mm çapa sahip. ASUS her bir sürücü için ayrı yükseltici kullanmış. Kulaklık içindeki dahili ESS 9601 yükselticiler ile birlikte, Realtek ALC1220 tabanlı SupremeFX S1220A codec’inin de kulaklığa eklendiğini görüyoruz. 

Theta 7.1 modelinin üzerindeki anahtar ile 7.1 kanallı çevresel ses ile stereo modu arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Çevresel ses içeren video dosyaları ve oyunları çalıştırdığınızda, kulaklık içindeki diğer sürücüler devreye giriyor. Örneğin ekranda Elder Scrolls V: Skyrim’i pencere modunda çalıştırıp, ROG Armoury II yazılımından yan, arka ve ön sürücülerin hangi seviyede kullanıldığını görebiliyoruz. Çift kanal, yani stereo ses kanallarını kullanan medya açtığınızda ise sadece 40 mm’lik ön sürücüler kullanılıyor.

Theta 7.1’i altın uçlu 1.5 metrelik USB-C uçlu kablosuyla kulaklığı bilgisayar, Playstation 4, Nintendo Switch ve akıllı telefonlara ya da tabletlere bağlayabiliyorsunuz. Eğer kasanızın önünde USB-C yuvası yoksa hem dönüştürücü, hem de uzatma kablosu olarak kullanabileceğiniz USB-C’den A’ya kablo işinizi görecektir. Uzatmayla birlikte kullanıldığında toplam kablo uzunluğu 2.5 metre oluyor.

RGB Aydınlatma Ve Mikrofonlar

Theta 7.1’in Elecret’ten bir diğer farkı da kulak kaplarının dışındaki RGB aydınlatmalı ROG logosu. Ses açma anahtarına uzun süre basarak bu aydınlatmayı kısa yoldan açıp kapatabiliyorsunuz. RGB aydınlatmayı özelleştirmek istediğinizde ise ROG Armoury II uygulamasını kullanabiliyorsunuz. Bu RGB aydınlatma oldukça başarılı, renk geçişleri oldukça küçük aşamada gerçekleşiyor ve çok fazla renk tonu görüntüleyebiliyor. Theta 7.1’in sol kulak kabında bir miktar ısınma tespit ettiysek de bu rahatsız edici derecede değil. Bu ısınmanın kulaklığın elektronik aksamının burada toplanmasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.

 

Bu kulaklıkların en önemli unsurlarından biri de mikrofonları. Çıkarılabilir yapıda olan bu esnek mikrofonlar kulaklığa 3.5 mm 3 kutuplu giriş ile bağlanıyor. Her iki kulaklığın mikrofonu da gürültü engelleyici özelliğe sahip, ayrıca Teamspeak ve Discord sertifikaları mevcut. ASUS ayrıca Theta 7.1’de bir adım daha ileriye giderek gürültü engelleme algoritmasını yapay zeka ile desteklemiş. Eğer yalnız yaşamıyorsanız ya da eviniz gürültülü bir muhitte ise bunun faydasını çok daha iyi anlıyorsunuz. Eski oyuncu kulaklıklarında uygulanan pasif gürültü engelleme yöntemlerinde, gürültünün yanı sıra sizin sesinizin bir kısmı da kırpılıyor ve geriye robot gibi, hoş olmayan bir ses kalıyordu. Theta 7.1’de bu sorunun yaşanmadığını gördük, videomuzda örnek ses kaydını da dinleyebilirsiniz.

Sonuç Değerlendirmesi

Her iki kulaklığın da 2500TL civarı fiyatı olduğunu görüyoruz. Peki bu fiyatı hak ediyor mu derseniz, bizce ediyor. Kulaklıklar ciddi oyunculara ve oyun içi iletişime önem veren, grafiklerin yanı sıra müzikleri ve ses efektlerini de olabilecek en iyi seviyede tecrübe etmek isteyen kullanıcılara yönelik olarak tasarlandıklarını gösteriyorlar. Video oyunlarında sesler de grafikler kadar mesai harcanan ve üzerinde onlarca yetenekli insanın çalıştığı bir alan ve genelde bu gözden kaçırılıyor.

Mesela Dead Space gibi oyunlarda sesler de atmosferin ve oyun tecrübesinin tamamlayıcı unsurudur. Ancak oyuncular çoğu zaman diğer parçalara hatırı sayılır meblağlar harcarken, genellikle dahili ses kartları ve vasat kulaklıklarla yetinmeyi seçiyorlar. ASUS ROG Theta 7.1 ve Theta Electret modelleri ise bu hataya düşmek istemeyen kullanıcılar için iyi seçenekler. Bugüne kadar kullandığımız en yumuşak dolgulu kulak yastıkları ile de ergonomi konusunda gözlüklü kullanıcılara büyük bir kolaylık sunuyor.

ASUS ROG Theta Electret ve Theta 7.1 incelemesinde ürünlerde kullanılan çift sürücü teknolojisi ile “İleri Teknoloji” ödülü alıyor.