Anasayfa Makale İncelemeler Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX incelemesi

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX incelemesi

Pokemon 20 yıldan bu yana J-RPG türünün dışına çıkmaya hiç yeltenmedi. Ana seri için durum böyleyken, çıkan yan seriler ve yapımlar farklı türlerle karşımıza çıktılar. Bu serilerden biri olan Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX incelemesi ile karşınızdayız.

İlk kez Game Boy Advance ve DS platformlarda karşımıza çıkan Mystery Dungeon Red ve Blue, farklı bir tarzı Pokemon oyuncuları ile buluşturdu. Rescue Team DX ise kısa zaman içerisinde popüler hale gelen bu yan serinin yeniden yapımı olarak geçiyor.

Rescue Team DX’e başladığınızda size belli sorular soruluyor ve karakterinizin eğilimleri hesaplanıyor. Sorulan sorulara verdiğiniz cevaplara göre, Pokemon dünyasındaki karşılığınız oynanabilir karakter olarak size veriliyor. Burada sorulara verdiğiniz cevaplara göre alacağınız Pokemon her ne kadar Rol Yapma açısından çok iyi bir düşünce olsa da, işin sonunda istediğiniz Pokemon’u seçebiliyorsunuz.

Bu arada Pokemon’u seçmeniz ona emirler vereceğiniz anlamına gelmiyor. Aslında bu sizin hikayeniz… Aslında bir Pokemon olarak sizin hikayeniz. Rescue Team DX’in hemen başında bir portaldan geçiyor ve oyunda seçtiğiniz Pokemon olarak uyanıyorsunuz. Pokemon’lar birbirileri arasında tıpkı insanlar gibi iletişim kurabildiği için de, Rescue Team DX’te bol bol Pokemon diyalogları görüyorsunuz.

Oyunun hemen başında bir Butterfree sizden ve oyunun yine başında seçtiğiniz partnerinizden yardım istiyor ve daha ne olduğunu bile anlamadan kendinizi kurtarma görevinin içinde bulunuyorsunuz. Eğitim amaçlı bu bölümde diğer vahşi Pokemon’larla savaşıyor ve görevin sonunda Caterpie’yi kurtararak eğitimi tamamlıyorsunuz. İşte oyun da bu noktadan sonra açılıyor. Seçtiğiniz partner Pokemon (ben Charmender’ı seçmiştim) sizi Kurtarma Takımı kurmak için ikna ediyor ve hikayemiz başlıyor.

Aslında Mystery Dungeon oyunlarından çok da farklı bir oynanış görmüyorsunuz. Genel olarak size bir görev veriliyor ve bu görevi yerine getirmek için rastgele oluşturulan zindanlarda Pokemon suretiniz ve partnerinizle beraber düşmanlarla savaşıyorsunuz. Elbette bu nihayetinde bir Pokemon oyunu olduğu için “Hepsini Yakala” mantığı Rescue Team DX’te de karşımıza çıkıyor. Tabii biraz daha farklı olarak. Malum bu oyunda eğitmen yok ve kontrol ettiğiniz Pokemon’lar kendi iradeleri ile savaşıyorlar. O yüzden bir Pokemon’u alt ettinizde sizin takımınıza katılmak isteyebiliyor. Rescue Team DX’te size katılan Pokemon’larla beraber üçlü parti kurabiliyorsunuz.

Savaşlar gerçek zamanlı gibi görünse de, tıpkı ana oyunlarda olduğu gibi sıra tabanlı işliyor. Her Pokemon’un yine dört farklı saldırısı var ve eğer Pokemon oyunlarını oynadıysanız neyin ne işe yaradığını kolayca çözüyorsunuz. Savaşlarda dikkat etmeniz gereken şeyse erişim oluyor. Doğal olarak her saldırının bir menzili var ve saldırı yaptığınızda eğer düşmandan uzaktaysanız saldırı işlemiyor. Gerçi oyunun mekanikleri son derece kolay olduğu için rahatlıkla Rescue Team DX’e alışıyor ve zindanlarda ilerleyeme başlıyorsunuz.

İsminden de anlaşışacağı üzere, Rescue Team DX’in en önemli yönü kurtarma görevleri. Her zindan da hikayeden de bağımsız olarak birden çok kurtarma görevi olabiliyor ve sizin kurtardığınız veya iyilik yaptığınız her Pokemon, hanenize artı puan olarak yazılıyor. Böylece her bir zindanda geçirdiğiniz süre artıyor, keşfedeceğiniz şeyler saymakla bitmiyor.

Daha önce DS ve Gameboy Advance üzerinde Pokémon Mystery Dungeon Red ve Blue’yu oynayanlar için de güzel bir sürpriz var. Bu bir yeniden yapım olduğu için oyunun içerdiği Pokemon sayısı hayli artırılmış. Red ve Blue’da üçüncü jenerasyonlara kadar olan Pokemon’ları görebilirken, Rescue Team DX’te ek evrimler, Pokemon’ların bebek halleri ve hatta oynanabilir bir karakter olarak Lucario bulunuyor.

Kısacası eğer daha önce Pokémon Mystery oyunlarını hiç oynamadıysanız, Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX size Pokemon dünyasına farklı bir bakış açısı sunuyor. Hem biribirinden sevimli Pokemon’ları hem de eğlenceli temasıysa tavsiye rahatlıkla tavsiye edeceğim bir oyun olmuş.