Anasayfa Makale PlayStation 5 ve Xbox Series X Karşılaştırması

PlayStation 5 ve Xbox Series X Karşılaştırması

Resmi olarak açıklanan PlayStation 5 ve Xbox Series X konsolları ve teknik detaylarını ele alıyoruz.

Uzun zamandır süregelen söylentiler, yazılıp çizilenlerin ardından Microsoft, Xbox Series X’in teknik özelliklerini açıklamıştı. Benzer şekilde PlayStation 5 ile ilgili de bir çok sızıntı yaşandı ve nihayetinde canlı yayında tüm özellikler halka duyuruldu. Her iki konsolun da yılın son aylarına doğru satışa sunulmasını bekliyoruz. Ayrıca hem Microsoft hem de Sony, yeni nesil oyunlar için öncelik vereceğini ifade etmişti. Teknik özelliklere gelirsek, PS5 ve Xbox Series X’in farklı CPU, GPU ve SSD yapılandırmaları seçtiğini görüyoruz.

İşlemci

PlayStation 5, CPU’sunda her biri 3.5 GHz’e çıkabilen sekiz adet AMD Zen 2 çekirdeği barındırıyor. Xbox CPU’suna geldiğimizde 3.8 GHz hızlarına erişebilen aynı sayıda sekiz AMD Zen 2 çekirdeği yer alıyor. Xbox Series X’te eşzamanlı çoklu kullanım (SMT) etkinleştirildiğinde, CPU çekirdeklerinin her biri 3.6 GHz’e düşüyor. Bu nedenle buradaki fark kağıt üzerinde nispeten küçük görünüyor.

GPU

PS5 ve Xbox Series X’in en büyük farkları ise GPU ve SSD’de. Sony PS5’te, her biri 2.23 GHz’te çalışan, 36 işlem birimine sahip ve 10.28 teraflop güç sağlayan özel bir AMD rRDNA 2 tabanlı GPU kullanıyor. Microsoft, benzer şekilde Xbox Series X için özel bir AMD rDNA 2 tabanlı GPU seçti, ancak her biri 1.825 GHz’de çalışan 52 işlem birimi ile birlikte 12 teraflop gücüne erişebiliyor.

Sony, normalde PC’lerde saatleri artırmak için kullanılan yöntem gibi CPU ve GPU’da değişken frekanslar kullanıyor. Yapılan bir röportajda Sony PS5 sistem mimarı Mark Cerny, konsolun sistemin termal sınırlarına bağlı bir güç hesaplamasına sahip olduğunu söylüyor. Bu, PS5 performansının oyunlar tarafından ne kadar zorlandığına bağlı olarak değişeceği anlamına geliyor.

Depolama

Depolama, Xbox Series X ve PS5’in en farklı olduğu yer. Sony, 825 GB depolama ve 5.5 GB/s performans sağlayan etkileyici bir SSD çözümü ortaya koydu. Xbox Series X, özel bir 1 TB NVMe SSD içeriyor, ancak ham verimlilik olarak 2.4 GB/s hızlarına erişebiliyor. Bu, oyun geliştiricilerinin optimizasyonuna da bağlı olarak yükleme sürelerinin PS5 ve Xbox Series X arasında büyük ölçüde değişebileceği anlamına geliyor.

Sony ayrıca PS5 sahiplerinin normal NVMe PC sürücüleri ile depolama alanını genişletmesine izin veriyor, ancak önemli bir nokta daha var. PS5’te uygulanan bant genişliğine uyan PCIe 4.0 tabanlı sürücüleri piyasada görmeyi bekliyoruz ve Sony’nin sürücülerin PS5 ile yeterince hızlı ve uyumlu olacağını doğrulaması gerekeceği için uyumluluk durumu biraz karmaşık olabilir.

Sony’nin sunduğu genişleme imkanı, PS5 sahiplerinin hızlı bir PCIe 4.0 NVMe sürücüsünü alıp konsolun depolama alanını göreceli olarak artırabilmesi anlamına geliyor. Microsoft, Xbox Series X için özel bir genişletme kartı biçimi kullanıyor ve 1 TB genişletme kartları üretmek için Seagate ile ortaklık kurulmuş durumda. Bu özel kartların fiyatı ve ne zaman satışa çıkacağı henüz bilinmiyor.

Yazılım

Sony, PS5’in yazılım tarafı veya oyunların vaat edilen gerçek zamanlı ışın izlemeden nasıl yararlanacağı hakkında daha fazla ayrıntı açıklamadı. Microsoft tarafı, konsol bir sistem güncellemesi için yeniden başlatıldıktan sonra bile Xbox Series X oyunları arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmanızı sağlayan Quick Resume özelliğini tanıtmıştı.

Her iki konsolun rDNA 2 tabanlı GPU içerdiğini ve Işın İzleme Teknolojisi ile geleceğini zaten biliyoruz.

Oyunlar

Tüm bunların yanı sıra konsol oyunları, önemli bir belirleyici unsur olacaktır. Microsoft’un oyunlara cevabı Xbox Game Pass ve abonelik stratejisi şeklinde gelebilir. Microsoft’un Netflix tarzı bir oyun hizmeti peşinde olduğu açık. Şirket, Xbox Game Pass ve xCloud oyun akışını bu yılın ilerleyen saatlerinde bir araya getirmeyi planlıyor.

Oyun geliştiricilerinin her iki konsolun gücüne karşılık nasıl oyunlar geliştireceği ve hangi platformu tercih edeceği önümüzdeki aylarda belli olacak.

Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Sony, Xbox One’a göre 100 dolar düşük fiyatlandırmayla PS4’te başarı yakalamıştı. Microsoft ise Xbox Series X ile bu hatayı tekrarlamayacağını taahhüt ediyor. Her iki konsol için de resmi bir fiyat açıklanmış değil. Yayınlanan bir rapora göre PS5’in 450-470 dolar civarında satışa çıkabileceği söyleniyor. Konsol oyuncularının bekleyişte olduğu yeni ürünlerin yılın son aylarında satışa çıkmasını bekliyoruz.

PlayStation 5 Xbox Series X
İşlemci AMD Zen 2 (3.5 GHz, sekiz çekirdek) AMD Zen 2 (3.8 GHz, sekiz çekirdek)
GPU AMD rDNA 2 (10.28 teraflop, 36 CU) AMD rDNA 2 (12 teraflop, 52 CU)
Bellek 16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Bant Genişliği 448 GB/s 561 GB/s
Depolama 825 GB (NVMe SSD)
5.5 GB/s
1 TB (NVMe SSD)
2.4 GB/s (ham)
Optik Sürücü 4K Ultra HD Blu-ray 4K Ultra HD Blu-ray
4K Desteği Var Var
8K Desteği Var Var
HDR Desteği Var Var
Portlar ? 3 USB-A 3.0 – HDMI
Ses çıkışı – Özel bellek yuvası