Anasayfa Haber Çin, Doktorlara Yardım İçin Koronavirüs Robotu Geliştirdi

Çin, Doktorlara Yardım İçin Koronavirüs Robotu Geliştirdi

Koronavirüs Robotu

Salgın ile mücadele konusunda doktorlara yardımcı olacak bir koronavirüs robotu hazırlandı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk başladığı yer olan Çin, doktorların potansiyel vakalara ve hastalara müdahalelerine yardımcı olacak bir koronavirüs robotu geliştirdi.  Tsinghua Üniversitesi araştırmacılarının imza attığı robot, koruyucu giysi olmaksızın müdahalenin oldukça zor olduğu virüs için çeşitli senaryolarda doktorlara destek olacak şekilde tasarlanmış.

Koronavirüs robotunun mobil robotik kolu ultrason testleri yapma, ağız bezleri alma ve hastanın organlarının seslerini dinleme gibi çeşitli görevleri gerçekleştirebiliyor. Normalde bu görevlerin birçoğunun insan çabası ve denetimi gerektirdiğini belirtiliyor. Robotun bir diğer avantajı ise uzaktan kontrol edilebilmesi. Bu noktada doktorların kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan güvenli bir mesafeden robotu yönetmesi mümkün.

Şimdiye kadar 2 adet robot üretilmiş. Bunlardan birisinin hali hazırda Wuhan Union Hastanesi’nde olduğu ve doktorlara robotun kullanımı hakkında eğitim verildiği paylaşılıyor. Diğer robot ise hala laboratuvarda. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda robotların hemşire ve doktorlara bu hafta koronavirüs hastalarına müdahale konusunda destek olacağı da bilgiler arasında.

Her bir koronavirüs robotunun maliyeti ise 72.000 dolar. Şu an için robot tasarımının ticarileştirilmesi ise düşünülmüyor.

İlginizi çekebilir: Sağlık Bakanlığı, Online Koronavirüs Testi Başlattı