Anasayfa Video MSI MAG Forge 100R ARGB Kasa İncelemesi

MSI MAG Forge 100R ARGB Kasa İncelemesi

Demir dövmek anlamına gelen “Forge” kelimesi, MSI’ın yeni bütçe odaklı mid-tower kasasının ana temasını oluşturuyor. Örsü andıran kapak altında modele bağlı olarak RGB veya adreslenebilir RGB fanlar gelebiliyor

MSI MAG Forge 100R modelinde fan konfügirasyonu seçilen alt modele göre değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden hangi modeli aldığınıza dikkat etmeniz önemli. 100R modelinde önde 2 adet adreslenebilir RGB fan, arkada aydınlatmasız egsoz fanı var. 100M modelinde ise tek fark öndeki fanların adreslenebilir olmamaları. Son olarak 101M modelinde öndeki RGB fan sayısı 3 adede çıkıyor ve adreslenebilir değiller. Mini ITX, Micro ATX ve ATX anakartları takabileceğiniz kasa hayli kompakt boyutlara sahip. Bu sebeple küçük, çok yer kaplamayan ve uygun fiyatlı bir sistem toplamak isteyenlere hitap ediyor.

Kasa yanı ve Temperli cam

Kasanın yanındaki temperli cam kapak, sistemini sergilemek isteyenler için önemli bir detay. Temperli cam, pleksiglas pencereli kasalara göre daha hoş bir görüntü sunuyor. Camın çizilmelere karşı doğal dayanıklılığı sistemin dış görünüşünü daha pürüzsüz kılıyor. MSI’ın kullanmayı tercih ettiği camın hafif karartıldığını görüyoruz. Bu cam kasaya 4 vida ile tutunuyor. Bu vidaları çok sıkmazsanız parmakla da açabiliyorsunuz. Vidaların cama temas eden noktalarında kauçuk var ve bu sayede camı çizmiyorlar. Camın kasaya temas ettiği noktalarda da tampon olarak ince bir köpük yapıştırılmış.

Dikkatimizi çeken bir tasarım detayı da camın kasanın yan yüzeyinin tamamını değil, yaklaşık %80’ini kaplaması oldu. Güç kaynağı gizleyici camın altında tutulmamış. Zaten bir şey gözükmeyen bir alanda cam kullanmak anlamsız olacağı için, maliyeti düşüren akıllıca bir tasarım olmuş. Buradaki güç kaynağı gizleyiciyi çıkaramıyoruz.

Radyatör Uyumluluğu

Kasa önü ve üstünde 240 mm, arkada 120 mm radyatör uyumluluğu olduğunu görüyoruz. Bu da üst seviye hazır sıvı soğutma çözümlerini ve hazır sıvı soğutmalı ekran kartlarını aynı anda bu kasada kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Gelecekte özel sıvı soğutmaya girişme planınız varsa bu kasadan çok verim alamayabilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa öne 360 mm radyatör takılabilen bir modele yönelmeyi düşünebilirsiniz.

Fan uyumluluğu

Kasa önü ve üstündeki fan yuvalarına baktığımızda buraların 12 ve 14 santimlik fanlara uyumlu tasarlandığını görüyoruz. Fan vida delikleri uzunlamasına tasarlandığı için fanı istediğiniz gibi konumlandırabiliyorsunuz. Ayrıca bu deliklerin sola yatık yapılması sayesinde hazır sıvı soğutma sisteminizin radyatörünü kasa üstünde taktığınızda bellek modülleriyle çakışmasının önüne geçilmiş oluyor. Egzos fanında da aynı delik tasarımı mevcut ve buraya 12 santime kadar fanlar takılabilir. 

Bizim incelediğimiz 100R modelinde, kasa önünde bulunan 2 adet ARGB, yani adreslenebilir RGB fanlar, kasa üzerinde bulunan fan kontrol tuşu ile sınırlı da olsa kontrol edilebiliyor. Bu fanlar MSI Mystic Light yazılımıyla da uyumlu. Tüm fanlar 4 pinli ve PWM desteğine sahipler. 

Toz filtreleri

Kasa önünde, yani en çok ihtiyaç olan yerde ince delikli toz filtresi olmaması bir eksi olarak görülebilir. Ancak sık delikli metal ızgaraya sahip ön kapağı bir nevi toz filtresi olarak düşünmek mümkün. Fanlar çalıştığı sürece tozların önemli bir kısmı burada birikecektir. Ancak bir filtre olarak tasarlanmadığı için ön kapağı çıkarıp yıkamak biraz daha zor. 

Ön kapak, fanların hava alması için gayet yeterli ve müsait. Yani hava sirkülasyonu eksikliği sebebiyle soğutma problemi yaşatmayacak bir kasa olduğunu söyleyebiliriz. Kasa üstünde mıknatıslı toz filtresi mevcut ve bu filtrenin fan yuvalarının tam üzerine oturup yapışması için hafif bir çukur bulunuyor. 

Bir diğer toz filtresi de kasa altındaki güç kaynağı fanı filtresi. Bu filtrenin de tasarımı sebebiyle çıkarıp yıkaması ve geri yerine takması sürgülü filtrelere göre biraz daha zor.

Kasa giriş çıkış yuvaları

Kasa önünde 2 adet USB 3.0 yuva mevcut, ancak 3.1 gen 2 veya Type-C yuvası yok.  Güç ve reset tuşları, güç ve disk işlem ışıkları, ayrı kulaklık ve mikrofon girişleri var. Git gide daha çok kulaklık üreticisinin combo jack kullanmayı benimsediğini düşünürsek, MSI’ın da buna geçmesini isterdik. Neyse ki hala geçiş evresinde olduğumuz için üreticiler kutuya ayrıştırıcı da ekliyorlar.

Kasa arkasında 7 adet PCI-Express genişleme yuvası ve en altta güç kaynağı yuvası var. Bu kasada güç kaynağı, üst yüzeyi ızgara deliklerine sahip bir gizleyiciyle gizlenmiş. Güç kaynağı montaj yuvası içinde çizilme ve titreşim önlemede başarılı olan köpük ayakların eksikliği de burada dikkatimizi çekti. Güç kaynağınız kasanın metaline doğrudan temas ederek takılıyor bu sebeple çizmemek için biraz özen göstermeniz gerekiyor.

Depolama

Kasanın arka kapağını 2 adet vidayı sökerek çıkardığımızda, 1 adet 2.5 inçlik SSD yuvası ve 2 adet 3.5 inçlik sabit disk alabilen disk kafesi görüyoruz. Bu kafes sürgülü mekanizmaya sahip. Diski takmanız gereken plastik parçaların üzerinde SATA ve GÜÇ kablolarının gelmesi gereken yer bile yazılmış. Bu kafes kasaya 4 adet yıldız vidayla bağlı. Sabit disk kullanmıyorsanız kasanın altından bu vidaları söküp kafesi kolayca çıkarabiliyorsunuz. Bu kasa içi hava sirkülasyonuna da olumlu etki eden bir unsur.

Kasa içi hacim

Bu kasanın iç hacmi ortalama bir sistem için fazlasıyla yeterli. 499 mm yükseklik, 421 mm derinlik ve 210 mm genişlik olduğunu görüyoruz. Maksimum 160 mm’ye kadar işlemci soğutucularını, 330 mm’ye kadar ekran kartlarını ve sabit disk kafesi çıkarıldığında 200 mm’ye kadar güç kaynaklarını alabiliyor. 

Kasa önünde radyatör ve fan için 65 mm boşluk var. Eğer fanı kasa dışına takarsanız bu 90 mm olabiliyor. Kasa üstünde ise 70 mm radyatör ve fan boşluğu var.

Kablo yönetimi

Arka kapakta kablo yönetimi için 17 mm boşluk ayrılmış. Bu boşluk anakart, işlemci ve ekran kartı güç kabloları üst üste gelmediği sürece yeterli. Tabii bunun için kablo bağlarıyla biraz uğraşıp güzel bir düzenleme yapmak gerekebilir. Neyse ki anakart plakasının arkasında kablo bağı bağlamak için pek çok nokta bulunuyor. Ayrıca MSI kasayla birlikte bir düzine kablo bağı veriyor.

İşlemci güç kablosu ve ses kablosu gibi irili ufaklı pek çok kabloyu geçirmek için anakart çevresinde sıkça açılmış pek çok delik var. Kablo deliklerinde kauçuk kablo geçit kanalları bulunmayışı belki ufak bir eksi olarak düşünülebilir. Çünkü bu kauçuk kanallar kablo çirkinliğini ve karmaşasını gizlemekte başarılı. 

RGB kontrolcü

Seçtiğiniz modele bağlı olarak, anakartın arkasına yapıştırılmış halde RGB veya Adreslenebilir RGB kontrolcü de geliyor. 6 adet fana kadar destek veren bu kontrolcü kasa önündeki LED butonuna da bağlı. Bu sayede MSI anakart kullanmıyorsanız fanlarınızın aydınlatmasını buradan kontrol edebiliyorsunuz. Kontrolcü güç için 1 Sata güç kablosuna gereksinim duyuyor.

Diğer MSI bileşenleriyle senkronize aydınlatma ve fanları MSI uygulamasıyla kontrol etmek için, MSI anakartın üzerindeki jRainbow etiketli yuvaya bu kontrolcüden çıkan 3 pinli dijital RGB kablosunu takmanız gerekiyor. Bu kablonun ucundaki standart bağlantı MSI’a özel değil ve piyasadaki adreslenebilir RGB ürünlerinde sıkça kullanılıyor. Bu sebeple başka marka anakartlarla da uyumlu olabileceğini düşünüyoruz.

Sonuç Değerlendirmesi

MSI’ın 500TL civarı fiyata sahip Forge MAG 100R mid tower kasası giriş, orta ve üst seviye dahil olmak üzere pek çok sistemi barındırabilecek kapasiteye sahip. Çok sayıda sabit disk takmak, dev bir işlemci soğutucusu kullanmak ya da özel sıvı soğutma kurmak gibi planlarınız yoksa, uygun fiyatıyla adreslenebilir RGB fanlar sunan bu şık kasayı Technopat olarak tavsiye ediyoruz.