Anasayfa Haber Koronavirüs’ü Uzaktan Tespit Edebilen Dronlar Geliyor

Koronavirüs’ü Uzaktan Tespit Edebilen Dronlar Geliyor

Avustralya kaynaklı Draganfly tarafından tasarlanan araçlar, 60 metre uzaklıktan insanları izleyerek tespitler yapacak. Böylece virüsün yayılması engellenmek isteniyor.

Koronavirüs bulaşmış insanları tespit edebilen hava araçları, bir bilim kurgu filminden kaçıp gelmiş gibi görünüyor desek yeridir. Ancak bu Avustralya’da gerçekleşmek üzere ve virüsün yayılmasını engellemek isteyen diğer ülkelerde de yaygınlaşabilir.

Drone yapımcısı Draganfly, sıcaklık, kalp ve solunum hızlarını uzaktan izlemek için özel yerleşik termal sensörler ve görüş sistemleri kullanan bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Ayrıca kalabalık ortamlar veya çalışma ortamları gibi yerlerde hapşırma ve öksürme olan kişiler de tespit edilebiliyor.

Avustralya Savunma Bakanlığı ve Güney Avustralya Üniversitesi ile birlikte çalışan Draganfly, pandemik dronları bulaşıcı ve solunum rahatsızlıkları (COVID-19) olan insanları izlemek ve tespit etmek için üretiyor. Konuşlandırılan bu araçlar yayılmayı durdurmak için yardımcı olacak. Proje için ise şirkete 1.5 milyon dolarlık bir başlangıç ​​bütçesi sağlanmış durumda.

Güney Avustralya Üniversitesi Savunma Bilimi ve Teknolojisi Başkanı Dr. Javaan Chahl şu sözlerle projeyi destekledi:

“Üniversite ve Savunma Bakanlığı, ekibin salgın ve afetlerde kullanım için otomasyon geliştirme çabalarını destekliyor. Bu teknolojinin ilerleyen zamanlardaki yardım faaliyetlerinde kullanılacağını hayal etmiştik. Şaşırtıcı bir şekilde, hemen günlük yaşantımızda kullanılmasına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Draganfly’ın endüstriyel bilgisi, hayat kurtarmak için yaptığımız araştırmalarda yardımcı oluyor.”

Sistem 60 metreye kadar çalışıyor ve dronların hastalığı tespit etmek için çok fazla yaklaşmaları gerekmiyor. Dronların ne zaman veya tam olarak nereye yerleştirileceği belli değil ancak en fazla tespitin gerekli olduğu alanlara öncelik verilecek.

İlginizi çekebilir: Çin, Doktorlara Yardım İçin Koronavirüs Robotu Geliştirdi