Anasayfa Video Corsair Virtuoso RGB Wireless SE Kulaklık Seti İncelemesi

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE Kulaklık Seti İncelemesi

Corsair, kulaklık seti alanında en üst modeli olan Virtuoso RGB Wireless SE ile karşımızda. Virtuoso’nun Special Edition yani özel sürümünün bütün özelliklerine incelememizde yakından bakıyoruz…

Bugüne kadar pek çok farklı oyuncu kulaklığı ve Corsair set inceledik. Gün geçtikçe daha gelişmiş özellikler karşımıza çıkıyor ve genellikle belirli ürün serileri tasarlanıyor. Virtuoso ise daha önceki Corsair serilerinden farklı bir isme ve tasarıma sahip. Virtuoso RGB Wireless SE yani Special Edition, Corsair’in en üst ve en özel modeli.

  • 00:05 – Virtuoso RGB Wireless SE: SE ne demek?
  • 00:35 – Kasası ve tasarımı nasıl?
  • 01:00 – Hi-Fi mı? 01:12 – Kablosuz kullanım ömrü ne kadar?
  • 01:30 – Ses özellikleri ve teknik özellikleri, Hz aralığı.
  • 02:00 – 50 mm Neodimyum sürücüler farklı mı, aynı mı?
  • 02:24 – Ses karakteri nasıl?
  • 02:40 – Kablolu bağlantı seçeneği var mı? Kablosuz gücü ve menzili nasıl?
  • 03:22 – iCUE ve yazılım ayarları nasıl?
  • 03:50 – USB bağlantısı ve 7.1 Surround seçeneği, Stereo modu.
  • 04:30 – RGB’leri kapatmak ve maksimum pil ömrü.
  • 04:55 – Şarj etmek.
  • 05:10 – 3.5 mm portu ile hemen hemen her cihaza bağlayabilirsiniz.
  • 05:40 – Taşıma çantası nasıl?
  • 06:00 – Katlanabilir kulaklık kaplarının özellikleri ve ergonomisi, hissiyatı, kafa bandı rahatlığı.
  • 07:20 – Kapalı kulaklık tasarımı ve diğer özellikler.
  • 08:10 – Bir kulaklık alırken sağlamlık önemli.
  • 08:25 – Kulaklığın üzerindeki bağlantı ve düğmeler.
  • 09:00 – Mikrofon detayları ve değerlendirmesi.
  • 09:50 – Hi-Fi kulaklığa mikrofon takmaya gerek bırakmıyor.
  • 10:40 – Mod ayarı ve eleştirimiz. 11:00 – Dijital ses kontrolü ve bir diğer eksi.
  • 11:35 – Hangi cihazlarda kullanabiliriz?
  • 12:00 – Telefon bağlantısı deneyimi, değerlendirmesi, eleştiri ve önerilerimiz.
  • 13:15 – 3.5 mm ve Type-C adaptörlerine dikkat etmek gerekiyor.
  • 13:30 – Ses karakteri nasıl? Ses gücü ve bağlantı tipinin etkisi.
  • 14:20 – Ekolayzır ayarı ve dinlenecek müzikler.
  • 14:49 – Oyunlardaki deneyimimiz.
  • 15:20 – Diğer deneyimler, artılar ve eksiler.
  • 17:45 – SE olmayan sürüm ile temel farklar.

Kablolu ve kablosuz kullanım seçenekleri, 24 Bit/96KHz ses dosyalarına destek ve 20 Hz ila 40.000 Hz frekans aralığı ile dikkatimizi çekiyor. Çoğu kulaklık 20-20.000 Hz arasıdır, bu geniş frekans aralığı herkes tarafından duyulmaz ancak özellikle genç kulaklar hissedebilir. Yüksek yoğunluklu 50 mm Neodymium (Neodimyum) sürücüler, Corsair tarafından özel olarak en iyi ses kalitesini sunmak için ayarlanmış. 2.5 kHz’de 32 Ohms empedans ve 109 dB +/-3dB) hassasiyete sahip. Ayrıca bugüne kadar Corsair oyuncu kulaklık setleriyle birlikte gördüğümüz en büyük mikrofona sahipi Peki performansı nasıl? İncelememizde bütün detaylara adım adım bakıyoruz.

Mikrofon kayıt örneği için tıklayın…

 

Kumaş taşıma çantası

Ürün Premium çizgisini kutudan çıkan aksesuarlarıyla da hissettiriyor. Kulak kapları yatay pozisyona getirilebildiği için taşıma çantasının boyutları sırt ve omuz çantasına atıp unutmaya çok müsait. Düşük profilli ve sade bir tasarıma sahip bu çanta.

Üzerinde çapraz dikişler var. Kapağı mıknatısla kapanıyor ve kendi kendine açılıp kapanmıyor, mıknatısı gayet güçlü ve güvenilir. Kulaklığa ek olarak bu taşıma çantası içindeki minik cebe kabloları ve çıkarılabilir mikrofonu koyabiliyorsunuz. Ancak USB alıcıyı koyduğunuzda fermuarlı bir cebi olmadığı için çantayı salladığınızda yerinden çıkıp, düşüp kaybolabilir. Buraya bir fermejüplü kulakçık eklenebilir.

Kulak kapları ve ergonomi

11 adımlı yükseltme seçeneği sayesinde farklı boy ve ölçülerde kafalara uyum sağlayabilen kulaklığın kulak kapları 180 derece dönebiliyor ki bu çok az kulaklıkta gördüğümüz bir şey. Kesinlikle beğendik. Kaplar yavaş yavaş dönüyor, çevirme ayarı orta sıkılıkta ve kendi kendine dönüp durmuyor. Bunun yanı sıra kupalar aşağı yukarı bir miktar hareket edebiliyor, bu sayede kafa şeklinde daha iyi oluyor. Normalde bu kaplar sadece aşağı katlanıp çantaya koyulabilir ama Corsair burada da ek bir özellik sunmayı başarmış, kaplar iki yöne doğru da katlanabiliyor.

Kulak kaplarındaki yastık derinliği bir santimetre civarında. Bu yastıklar suni deri dış kaplamaya sahip ve içinde Memory Foam yani hafıza köpüğü dolgu malzemesi kullanılmış. Aynı uygulama kafa bandının altında da bulunuyor. Bu sadece tepe kısımda değil, yana doğru oldukça geniş bir alanda uygulanmış. Bu da geniş bir kafa yapısında yükü daha iyi dağıtıyor.

Virtuoso RGB Wireless SE, Circumaural ya da Over-ear olarak bilinen yapıdalar. Güzel Türkçemizde ise sınıf olarak kulak üstü kulaklıklar. Kulak kapları oval değil, dairesel şekle sahip. Kulağınızı tamamen sarıyorlar ve ne sert, ne de çok gevşek bir yapıdalar. Orta sıkılıkta olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Malzeme Kalitesi

Alüminyum kasaya sahip olan kulaklıkta, kablolar metal içerisindeki özel kanallardan iletilmiş ve dışarıda görünen, açıkta kalan herhangi bir kablo bulunmuyor. Özellikle de metal kasa kenarlarındaki elmas kesimler ton farkı ve tasarım detayı katıyor. Sert metal hatlar, yumuşak yastıklar ile dengelenmiş. Yekpare, blok bir görsel etkisi var; özellikle de kutudan çıkan mikrofonda bunu görebiliyorsunuz.

Mikrofonun da, kutudan çıkan USB kablosuz alıcının da, diğer kabloların da bağlantı noktalarından önceki tasarımlar hep aynı ince detaylara sahip. Bu uyum Premium kalitedeki ürünlerde aranan bir noktadır. Kesinlikle üst seviye, standart olmadığını belli, eden bir kulaklık.

Kulaklık üzerindeki tuşlar ve giriş çıkış yuvaları

Modern tasarımlı kulaklıklarda görmeye alıştığımız ses tekeri de bu tasarım hatlarını taşıyor. Metalden yapılmış, pürüzlü bir dokuya sahip ve adımsız olarak akıcı dönüyor. Tekerin fiziksel olarak dönüş sınırlaması yok, sonsuza kadar istediğiniz yöne döndürebiliyorsunuz.

Ancak bu teker sadece kulaklık dijital olarak başka cihazlara bağlıyken çalışıyor. Yani kablosuz veya USB üzerinden bağlandığında. 3.5mm analog jack ile bağlandığında teker işlevsiz kalıyor. Macbook Pro’ya 3.5 mm üzerinden bağlayınca bunu doğruladık.

Tekerin hemen altındaki anahtar, kablosuz ile kablolu mod arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Kulaklığı kablosuz kullanıyorsanız, bir nevi aç kapa tuşu da diyebiliriz buna. Zira başka bir açma kapatma tuşu bulunmuyor, bu kullanıcılar için biraz kafa karıştırıcı. Kablosuz ve kablolu anahtarı üç aşamalı ve kapatma konumunu da desteklemeliydi. Kapatmak için USB moduna alıp kablosunu çıkartın.

Diğer kulak kabına baktığımızda şarj ve dijital bağlantı için USB Type-C yuvası, analog bağlantı için 3.5mm yuva ve en arkada Mini USB şeklinde tasarlanmış dijital mikrofon girişi bulunuyor.
Bu kabloların tasarımını anlatmış ve kutudan çıktığını belirtmiştik. Ek olarak bunların kablo yapılarının da örgülü ve şık olduğunu görüyoruz. Elbette uzunlukları da önemli 2 metre uzunlukta USB A’dan C’ye şarj kablosu ve 1.5 metre uzunlukta 4 kutuplu 3.5mm analog uçlu kablo mevcut. Combo Jack olarak da bilinen 4 kutuplu uçlara sahip olduğu için hem mikrofon hem de kulaklık ses sinyalleri aynı kablo üzerinden taşınabiliyor. Bu kablolar ve hepsinin çıkartılabilir olması, Virtuoso’nun kullanım ömrünü uzatan özellikler.

Cihaz uyumluluğu

Kutu üzerinde PC ve PS4 uyumluluğu yer alıyor. Bu tabii ki kablosuz uyumluluğu belirtiyor. Bunun haricinde 3.5 mm analog bağlantı seçeneği olduğu için uygun yuva ya da adaptöre sahip Xbox, Nintendo Switch ve Android tabanlı mobil cihazlarda kullanabiliyorsunuz. Ancak Type-C bağlantılı telefonlarda, piyasadan alınan her Type-C 3.5 mm dönüştürücü 3.5 mm kulaklıkları çalıştırmanızı sağlamıyor. Bu yüzden telefon modelinizi ve uygun, herhangi bir 3.5 mm kulaklık ile çalışacak adaptörü bilerek kullanmalısınız.

Bu incelemede merak edip MacBook Pro 2017’nin uzun Thunderbolt 3 kablosunu da denedik. Type-C uçlu ve USB Type-C olarak da çalışan bu kablo ile telefondan kulaklığa ses aktarımı aldık. Benzeri şekilde Samsung Galaxy Note 10+ ile birlikte gelen Type-C – Type-C kablo da ses aktarımı yaptı. Ses seviyesi bu bağlantıda da kulaklık üzerindeki tekerden ayarlanabiliyor, ancak sona da getirsek telefonda ses seviyesi de düşük kalıyor, ilginç olan internet üzerinde Type-C ile Android’de sorunsuz kullandığını söyleyenlerin de olması. Uzun vadede bu kısım ile ilgili güncelleme yapabiliriz.

Telefonlar ile 3.5 mm üzerinden kullandığınızda ise güçlü ses alabiliyorsunuz. 3.5 mm evrensel olsa da, kulaklığın USB ve kablosuz seçeceği aslında esas olarak en yüksek performansı PC’de verecek şekilde tasarlanmış. Corsair, cihazla birlikte gelen kablosuz USB adaptörünün bir de telefonlar için yatay sürümünü yapmalı.

RGB ve iCUE

Corsair öncelikle PC oyunculuğu odaklı ürün gamıyla tanınıyor. Kasalar, soğutucular, RAM, SSD, klavye, fare gibi çevre birimleri yanında kendi oyun bilgisayarları da var. Ayrıca en güçlü PC markalarıyla sağlam işbirlikleri mevcut. ARGE yani araştırma ve geliştirme yönünden güçlü bir firmalar. Hem donanım tasarlıyorlar, hem yazılım geliştiriyorlar. Birden çok alanda Premium kalitede ürüne sahip sayılı marka arasında yer alıyor Corsair. En yeni bellek teknolojilerini de, en ilginç güç kaynağı dijital takip detaylarını da ürünlerinde bulabiliyoruz.

Corsair’ın ürettiği çoğu güncel donanım iCUE destekli. RGB ışık ve ayarları yeni nesil bütün dijital Corsair ürünlerinde bu yazılım ile kontrol ediyoruz. Cihazlarınızı güncellemek ve ayarlarını özelleştirmek için kullanabileceğiniz iCUE yazılımı bu kulaklığı da kontrol ediyor. Örneğin RGB aydınlatma kulak kaplarının dışında ve metalik yüzeyin tam ortasında yer alıyor ve iCUE üzerinden ayarlanabiliyor.

Yakından bakınca göreceğiniz 8 bit NES oyunları gibi nostaljik bir hava veren, pikselleri ayırt edilebilir bir Corsair logosu var. Metalde mikro delikler ile bu görünüm oluşturulmuş. Bu logoyu ister sabit renkle, ister değişken renklerle kullanabiliyorsunuz. RGB sevmeyenler için kapatma seçeneği de mevcut. Aydınlatmayı kapattığınızda, LED’lerin olduğu yerde koyu gri bir Corsair logosu görüyorsunuz.

iCUE’nun bu kulaklıktaki esas önemli işlevi ise ses ayarları. Öntanımlı 10 bantlı ekolayzır şablonları arasından bir tercih yapabilirsiniz. İsterseniz kendiniz bu ekolayzır değerlerini zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Virtuoso varsayılan olarak çok dengeli ama tam olarak düz diyemeyeceğimiz bir sese sahip. Normalde hesaplı kulaklıklarda sürücüler belirli bir tonu düzgün vermeye, genellikle güçlü bas ya da orta ton vermeye ayarlanır ama diğer taraflarda patlar. Burada bir tarafa tek bir yana çok yüklenmeyen, dengeli bir varsayılan var. Hiç ayar yapmadan kullanırken dahi çok temiz vokaller duyuyorsunuz.

Tiz, orta ton ve bas seslerde çok ama çok dengeli gidiyor. Ses asla patlamıyor, çatlamıyor, bozulmuyor. Ancak siz, duymak istediğiniz sese göre, örneğin orta tonların alt frekanslarını güçlendirecek bir ekolayzır ayarı yapıp vokalleri daha vurgulu hale getirdiğinizde sizi daha mutlu edecek bir sese ulaşıyorsunuz.

7.1 Surround mu Yoksa Stereo mu?

Kulaklığın 7.1 sanal çevresel ses özelliği de iCUE üzerinden devreye sokulabiliyor. Düşmanınızın nereden geldiğini sezmek için FPS türü oyunlarda işe yarayan bir özellik bu. Tiyatral sahnelerde, insanı içine çeken anlarda ve destansı mücadele gibi noktalarda da çevresel sesin duygusal bir etkisi vardır. Ancak elbette sanal 7.1 Surround, çevresel yerleştirilmiş hoparlörler ve ayrı sürücüler kadar net bir ayrım sunmaz. Daha ziyade başta dediğimiz gibi oyunlarda ve genel olarak artı bir özellik olarak kullanılır. Bu kulaklık kapalı tasarıma sahip olduğu için de Sound Stage yani ses sahnesi açık tasarımdaki kadar geniş değil.

Şahsi tercihim ağırlıklı olarak Stereo’dan yana. Dinlediğim illk Hi-Fi diyebileceğim 90’ların Sony Stereo ses sistemlerinden bu yana bu pek değişmedi. Bu kulaklıkta da en geniş aralıkta, en güzel sesi USB bağlantısı ile, ekolayzır ayarları yapılmış Stereo modda aldığımı ve kaliteli ses dosyaları dinlediğimde tadını çıkarttığımı söyleyebilirim. Bu çoğu oyuncu kulaklığı için söylenemez, zira duymadığım, daha doğrusu duyup duymadığımdan emin bile olamadığım daha geniş bir frekans aralığı söz konusu. Hi-Fi dediğimiz kulaklıkların alanına girdiğiniz zaman, ses kişisel bir tecrübe olduğu için her konu büyük tartışmalara sebep olabilir. Ancak Corsair Virtuoso ayarlanmış sürücüleriyle Stereo modunda bu alana girmeyi başaran nadir “oyuncu” kulaklıklarından birisi. Sadece ayar yapmadan takar takmaz zevkinize göre ayarlanmış bir Hi-Fi lezzeti almayı beklemeyin. İlk hissedeceğiniz şey “bayaa yüksek ses verebiliyormuş” olur. Ancak ekolayzır ile oynadığınızda ne kadar yetenekli olduğunu anlıyorsunuz. Öte yandan söz konusu oyunlar olduğunda kulaklığın 7.1 modunun neden konulduğunu anlıyorsunuz. FPS türü oyunlarda çevresel ses kesinlikle çok daha etkileyici ve savaş alanında ne olup bittiğini daha iyi anlamanızı sağlıyor.

Mikrofon Kalitesi ve Mikrofon Ayarları

Oyuncu kulaklıklarında Çağan’ın en çok eleştirdiği konulardan birisi de mikrofon kalitesidir. Bu incelemenin yazısında ve videosunda da çok emeği geçen Çağan’ı andım zira müzik kulaklıklarına mikrofon eklemek ona daha yakın bir seçenek. Ancak kulaklık üretenler pek çok seride mikrofonun zayıf kaldığının farkında ve son yıllarda bu esas odaklanılan konulardan birisi oldu.

Kulaklık setlerinde, oyuncu kulaklıklarında duymaya alışmadığımız kadar iyi bir ses kalitesi aldık Virtuoso’nun mikrofonundan. Gerçekten Teamspeak ya da Discord üzerinde takım konuşmasının ötesinde, YouTube ya da Twitch’te yayınlayabileceğiniz kaliteye ulaşmış durumdalar. Halen harici profesyonel ve bazı yarı profesyonel mikrofonlarla yarışmıyor ancak dahili mikrofonlara göre çağ atlamış durumda. Pek çok uygun fiyatlı harici mikrofondan daha iyi ses kalitesi var. Üstelik esneklik, konum ve kullanışlılık olarak da gayet iyi tasarlanmış. Ucundaki kırmızı ya da yeşil yanan ışık, göz ucuyla mikrofon açık mı, kapalı mı anlamanızı sağlıyor. Dibindeki tuştan kapatıp açabiliyorsunuz.

Kablolu ses kaydında ses daha geniş ve ferah, kablosuz ses kaydında ise biraz daha kapalı ve dar bir hissiyata sahip. Bu şekilde tasvir ettik karakter farkını ancak esas olay elbette iletişimdeki bant genişliği ve frekanslardan kaynaklanıyor.

Ancak mikrofonla ilgili yazılım ayarları bize biraz kısıtlı geldi. Tek yapabildiğiniz mikrofon ses seviyesini ve Sidetone seviyesini ayarlamak. Sidetone, kendi konuştuğumuzu, kulaklıktan duymamızı sağlayan bir özellik ve son derece yararlı. Ancak rakip markalarda daha çok mikrofon özelleştirmesi sunan modeller var biliyoruz. Bu fiyat bandında Corsair’den mikrofon ekolayzır ayarları, limiter ya da ses yumuşatıcı gibi yayıncıların çok işine yarayan özellikler bekliyoruz. Bunlar kesinlikle iCUE ve bu set için, ya da gelecek setler için eklenmeli. Zira mikrofon donanımsal olarak “olmuş” yani iyi olmuş dediğimiz bir mikrofon.

Mikrofon empedansı 2.2k Ohm, türü Omnidirectional, frekans tepki aralığı 100 Hz – 10.000 Hz ve hassasiyeti -42 dB (+/-2dB)

Sesli bildirimler

Kulaklık, pil ve şarj durumunu, mikrofonun açılma/kapanma durumunu size bir kadın sesi anons ediyor.

Ses Kalitesi ve Gücü

Virtuoso RGB Wireless SE kapalı bir kulaklık. Ancak buna rağmen ses sahnesi kapalı bir kulaklığa göre zengin. Corsair’ın ses karakteristiği üzerinde oynadığını, 50 mm Neodymium sürücüleri ince ince ayarladığını hemen hissediyorsunuz.

Bu kulaklıklar daha önce de dediğimiz gibi kesinlikle flat değil, kendi tadı ve havası var. Belirgin ve hissedilebilir bass var ancak kafatasınızı titretecek kadar abartılmamış. Kulaklığın hakkını vermek ve farkını daha iyi hissetmek için YouTube’dan sıkıştırılmış ve suyu çıkmış video müzikleri değil tercihen Premium bir Spotify hesabından yüksek Bitrate MP3 veya Tidal ile FLAC formatında müzik dinlemenizi tavsiye ederiz.

Oyunlarda da ayrı parlıyor kulaklık, patlama ve çatışma sesleri çok güzel ve diyaloglar seçilebilir durumda. Esas olarak oyuncu kulaklığı olmasına karşın hem oyunda, hem dışında rahatlıkla kullanılıyor. PC ile birlikte kullandığınız tek kulaklık ve mikrofon ikilisi olabilir.

Orta ve yüksek tonlar da başarılı bir şekilde temsil ediliyorlar, hepsi de ayrı ayrı seçilebiliyor. Ucuz kulaklıklarda hissettiğiniz çamur gibi birbirine girmiş frekanslar burada yok.

Bir de ses seviyesi var, USB bağlantıda ya da kablosuz bağlantıda gerçekten PC üzerinden muazzam güçte ve yüksek seviyede ses aldık. En yüksek ses ayarında bile bozulma olmadan çalışıyor.

Corsair Slip Stream

Günümüzde artık çoğu elektronik bileşen kablosuz çalışıyor. TV, bilgisayar, cep telefonu, bebek kamerası, hatta beyaz eşyalar bile kablosuz olmaya başladı. Akıllı ev uygulamaları, artan mobil cihazlarla birlikte kablosuz sinyal kirliliği de yükselmekte. Hal böyle olunca parazitlenme ve sinyal karışıklığı gibi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Gecikmenin ve çekim mesafesinin çok önemli olduğu klavye ve farede bunu yaşamamak için üreticiler farklı çözümler üretiyorlar. Bu çözümlerden biri Corsair SlipStream teknolojisi.

Alıcı ve çevre bileşenleriniz bulunduğunuz yerdeki sinyal yoğunluğunu analiz ediyor ve nispeten daha az yoğunluğun olduğu bant frekansına otomatik geçiş yapıyor. Corsair, Virtuoso RGB Wireless için 18 metre kablosuz iletişim taahüt etmiş. Bu tabii ki açık alanda geçerli. Alıcı ile kulaklık arasına duvar gibi engeller girdiğinde 7 metre sonra sinyal kopmaları yaşanıyor. Fakat bu kopma öncesinde seste parazitlenme olmuyor, kulaklık çok net bir şekilde o mesafede ya çekiyor, ya da sinyal çekmiyor. Ses ya var ya da yok, bu da iyi bir şey zira ara dere kötü ses istemiyoruz. Menzilini değerlendirdiğimizde uzun süredir değerlendirdiğimiz en uzun menzilli kablosuz kulaklık.

Güzel bir başka nokta ise SlipStream alıcıların birden çok SlipStream destekli Corsair çevre bileşenine destek vermesi. Tek alıcıyla klavye, fare ve kulaklığınızı kullanabiliyorsunuz mesela. Bu sayede tek bir alıcı ile bütün cihazları tek bir USB portu üzerinden kullanabilmeniz. Her taraf kablosuz alıcı verici dolmadan set yapabilmek güzel.

Pil Ömrü

Corsair’ın ürünle ilgili paylaştığı veriye bakarsak 20 saate yakın pil ömrü sunuyor. Üreticilerin söylediği ile gerçekte olan pil ömrü genellikle birbirini tutmaz. Virtuoso’da ise Corsair’ın paylaştığı veri gerçekten de doğru, uyanık olduğunuz bütün saatleri tek şarj ile geçirmeniz mümkün. Ayrıca USB-C arayüzü sayesinde hızlı şarj oluyor. Bazen üreticiler yüksek pil ömrü vaadini sadece kısık ses seviyesinde ve aydınlatmalar kapalı sunarken Corsair bunun aksine kulaklığın tüm özellikleri aktifken 20 saat civarı pil ömrü sunabilmekte.

Çıkarılabilir Mikrofon

Discord sertifikali bu harici mikrofonda bile metal kullanıldığını görüyoruz ki bu yüksek dayanıklılık için gerçekten güzel bir haber. Mini USB yuvaya sahip bu mikrofonun ses kısma tuşu da üzerinde bulunuyor. Ses kısılı olduğunda mikrofon ucundaki LED kırmızı, açık olduğunda yeşil yanıyor. Özel konuşmalarınızın yanlışlıkla Stream’de veya Discord sohbetlerinde duyulmasının önüne geçmeniz için güven veren bir özellik.

Mikrofonun kabul ettiği ses frekans aralığına baktığımızda 100Hz ile 10Khz arasında olduğunu görüyoruz, başlangıcı 100Hz’de tutarak araya giren gereksiz gürültülerin ve p,ç,t,k gibi sert sessizleri söylerken duyduğumuz gürültüleri minimize etmek istendiğini görüyoruz. Üst limitin de 10Khz ile kısıtlanması gayet normal çünkü insan sesinin frekansı zaten bu aralıkta.

Sonuç Değerlendirme

HI-Fi kulaklığı olarak da kullanılabilecek güzel bir oyuncu kulaklığı arıyorsanız ve yüksek ses kalitesi için Premium fiyat etiketini ödemeye hazırsanız Corsair Virtuoso RGB SE tavsiye ettiğimiz bir kulaklık. Zira bir PC oyuncusunun ve yayıncısının tek bir set ile bu kadar geniş bir kullanım elde etmesi gerçekten çok başarılı bir ürün olduğunu kanıtlıyor.

Artılara baktığımızda güçlü ve yüksek seviyelerde bile bozulmayan, karakteri hafif sıcak ve istendiği gibi ayarlanabilen ses, en büyük ve en önemli artı. Yüksek ses istiyorsanız aradığınızı fazlasıyla bulacaksınız. Malzeme kalitesi, tasarım, kutu içeriği ve ergonomi de önemli artılar. Mikrofon beklentilerimizin çok ötesinde. Kablolu Hi-Fi ses ya da kablosuz uzun oyun seansları için hem pil ömrü, hem menzili de çok başarılı. Eksileri ise şöyle, iCUE’ya eklenmesi gereken daha çok ayar var, cep telefonu ile Type-C bağlantısı için ayarlanmamış bir cihaz. Ayrıca ses tekerinin 3.5 mm üzerinden çalışmaması da bir eksiklik.

Telefonumda 3.5 mm portu olmadığına üzüldüğüm kulaklıklardan birisi oldu ama uygun bir adaptör bakacağım. PC, Mac, konsol ve her türlü bilgisayarda ise hem 3.5 mm, hem de USB ile kullanmaktan büyük zevk aldığımı editör olarak söylemeliyim. İncelemenin sonunda bu kulaklığın artık her gün kullandığım ana PC oyuncu kulaklığım haline geldiğini de ekleyebilirim.