Anasayfa Haber MATLAB Artık AMD İşlemcilerde Tam Hızda Çalışıyor

MATLAB Artık AMD İşlemcilerde Tam Hızda Çalışıyor

MATLAB, yeni R2020a güncellemesi ile birlikte AMD CPU’lardaki performans sorunlarını gideriyor.

MathWorks tarafından geliştirilen MATLAB mühendisler, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve bilim insanları için tasarlanan, bilgi işlem platformu niteliğindeki dördüncü nesil bir programlama dilidir. Geçtiğimiz dönemde MATLAB’ın AMD işlemcilerle uyumlu bir şekilde çalışmadığı ortaya çıktığında oldukça fazla tartışma yaşanmıştı.

Bu yazılım, yalnızca Intel CPU’larda tam olarak optimize edilmiş kodları çalıştıracak Intel Math Kernel Library’i (MKL) kullanıyordu. MKL, “GenuineIntel” CPUID dizesini tanımazsa, hızlı AVX2 kod yollarını devre dışı bırakıyordu.  Bu durum, “AuthenticAMD” işlemcilerde yüzde 20 ile 300 arasında olumsuz performansa neden oluyordu. Yeni yayınlanan güncelleme ile bu sorunlar tamamen ortadan kalkmış durumda.

Reddit kullanıcısı Nedflanders1976, Kasım ayında bir tweak geliştirdi ve MKL’nin SSE4, AVX ve AVX2 gibi modern komut setlerinden yararlanmasını sağladı. AMD işlemciler 2011 FX serisinden bu yana SSE4 ve AVX’i, Ryzen ile birlikte 2017’den bu yana AVX2’yi destekliyor. MATLAB artık R2020a sürümüyle birlikte AMD CPU’ların AVX2 kodunu çalıştırmasına izin veren bir modda başlıyor.

ExtremeTech tarafından yapılan yeni test, bu güncellemenin AMD işlemcileri olumlu etkilediğini doğruluyor. Ryzen Threadripper 3960X ve 3970X modelleri %200’ün üzerinde performans kazancı elde ederken, Core i9-10980XE’yi geride bırakıyor.

İlginizi çekebilir: Linux Mint 20 Ulyana, Sadece 64 Bit Desteği Sunacak