Anasayfa Makale AMD Sürücülerinde “Ters Giden Bir Şeyler Var”

AMD Sürücülerinde “Ters Giden Bir Şeyler Var”

AMD sürücülerini güncellemeye çalışırken karşılaşılan hatalar can sıkıcı bir hal aldı. Gelin bu sorunları birlikte ele alalım.

Öncelikle hakkını verelim: AMD’nin son zamanlarda işlemci piyasasına rekabet getirmesini büyük bir beğeni ile karşıladık ve gelişmeleri de heyecanla takip ediyoruz. Lakin donanım alanında başarıdan başarıya koşan bu firmanın sürücü konusunda her ay çuvallaması ben dahil birçok kullanıcıyı artık çileden çıkartmaya başladı. İlk olarak bu yazıyı yazmama sebep olan ekran kartı sürücüsü ile başlayalım.

Radeon Software Sorunları

Şu anda evde kullandığım bilgisayarda AMD’nin bile modelini bilmediği “Radeon RX Vega” isimli bir kart var… GPU-Z yazılımının dahi inatla tam modelini söylemediği bu kart aslında bir Vega 56. Peki Vega 56 dediğimde ne anlıyorsunuz? Evet, hiçbir şey. AMD’nin bazı ekran kartı modelleri bu kadar anlamsız işte.

Kartı halihazırda 20.3.1 sürücüsü ile kullanıyordum. Nisan ayı sürücüsü çıkınca yine Radeon Software içinden güncelleme kontrolü yaptım ve yeni sürüm ibaresi geldi. İndirme işlemi bitince kurulumu başlattım. Buraya kadar her şey güzel. Kurulum da sona kadar geldi lakin en sonunda 1603 numaralı hata kodunu aldım. AMD’nin destek sayfasında bu hatanın birçok sebebi olabileceği belirtilmekte:

  • Grafik sürücüsü ve yazılım çakışmaları
  • Virüsten koruma yazılımı tarafından bildirilen ve engellenen yanlış pozitifler
  • Kritik ve/veya önemli Windows güncellemeleri eksik
  • Bozuk Microsoft Visual C ++ Yeniden Dağıtılabilir dosyaları
  • Bozuk kayıt defteri anahtarları ve/veya sistem dosyaları

Temiz kurulmuş bir Windows 10 sürüm 2004 kullanıyorum ve bunların hiçbiri de sistemime uymuyor. Zaten hatanın kensinin de hatalı olduğunu masaüstüne sağ tıklayıp Radeon Ayarları’nı açtığımda görüyorum: sürücü sorunsuz bir şekilde 20.4.1 sürümüne güncellenmiş. Bu aşamada düşündüğüm tek şey AMD’nin sürücüleri piyasaya sürmeden önce hem mevcut hem de gelecek Windows sürümleri ile daha iyi test etmesi.

Yonga Seti Sürücüsü Sorunları

İlk hata daha indirirken başlıyor. Yıllardır AMD’nin sitesinden yonga seti sürücüsü indirmek istediğinizde bazen sürücü eksik iniyor. Örneğin 50 MB inmesi gereken sürücü 560KB iniyor ve doğal olarak da bozuk arşiv hatası alıyorsunuz. Sorunu çözmek için AMD sürücüsünü AMD.com dışında bir sayfadan indirmek gerekiyor…

Sürücüyü güç bela indirmeyi başardınız, sorun burada da bitmiyor! Yine temiz kurulmuş bir Windows 10 sürüm 2004’e yükleme yaparken -ki bu sorun eski sürümlerde de var- kurulum başlamıyor ve daha ilk aşamada takılı kalıyor. Test ekibindeki tembel arkadaş kurulum dosyasını klasöre çıkartıp bıraktı diye tahmin ediyorum bu aşamada, aklıma başka bir şey gelmiyor.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi pencereyi taşımak istediğinizde de daha önce hiçbir yazılımın kurulumunda kaşılaşmadığım grafiksel bir sorun ile karşılaşıyorum:

https://www.facebook.com/193212217395951/videos/516600399286235

Yonga seti sürücüsüne bir güncelleme daha gelmiş. Son sürümü yüklemedim fakat Technopat Sosyal’de onunla ilgili de şikayetler gördüm. Genel olarak bir önceki sürüm tavsiye ediliyordu. Ofise gidince yeni sürümü de test etmek isterim.

Sonuç

AMD’nin son yıllarda yazılım ve sürücü konusunda yaptığı geliştirmeler takdire şayan. Öte yandan bu sürücüleri test etme konusuna da daha fazla önem verilmesi gerek. Özellikle de yeni ekran kartlarının piyasaya çıkmasına çok bir zaman kalmamışken ve firma, RDNA2 mimarisi ile NVIDIA’ya üst düzeyde de rakip olacağını iddia ederken sadece donanımsal olarak değil, yazılımsal olarak da rekabet ettiğini unutmamalı.

Zaman artık daha hızlı ilerliyor.  Microsoft da bunun farkında olduğundan Windows’u senede iki defa güncelliyor. Birçok Win32 yazılımı artık Windows Mağaza Uygulaması (UWP) olarak karşımıza çıkıyor ki buna NVIDIA Kontrol Paneli de dahil. AMD de buradan da bir ders alıp kontrol panelini Windows Mağaza uygulaması yapmayı düşünebilir. NVIDIA artık yeni nesil DCH mimarili sürücüyü varsayılan hale getirdi. AMD de benzer bir yol izleyebilir.