Anasayfa Makale Koronavirüs Akıllı Telefon Satışlarını Nasıl Etkiledi?

Koronavirüs Akıllı Telefon Satışlarını Nasıl Etkiledi?

Koronavirüs akıllı telefon satışları

Koronavirüs’ün akıllı telefon satışları üzerinde oluşturduğu olumsuz tabloya yakından göz atıyoruz.

Koronavirüs vakaları her geçen gün artmaya devam ederken, akıllı telefon satışları da düşmeye devam ediyor. Peki, koronavirüs akıllı telefon satışlarını nasıl etkiledi? Gelin akıllı telefon satışları ile ilgili son yapılan analizlere yakından göz atalım.

Koronavirüs Yüzünden Akıllı Telefon Satışları Düşmeye Devam Ediyor

5G destekli cihazların piyasaya sürülmesiyle beraber 2020 yılında 2015’ten bu yana akıllı telefon satışlarında ilk defa ciddi bir artış yaşanması bekleniyordu. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını tüm bu tabloyu tersine çevirerek Şubat ayında pazarın yüzde 13 oranında küçülmesine sebep oldu.

Yaşanan COVİD-19 salgının ardından yayınlanan yeni raporlarda ise bizleri pek iç açıcı bir tablo karşılamıyor. Bu kısımda CCS Insight tarafından aktarılan verilere göre Aralık 2020’ye kadar akıllı telefon sevkıyatının tahmin edilenden 250 milyon adet daha az olacağı konuşuluyor.

2020 yılı içerisinde dünya genelinde 1.57 milyar adet akıllı telefon sevkıyatının gerçekleşmesi bekleyen CCS Insight, bu rakamların ise son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğuna da özellikle dikkat çekiyor.

Koronavirüs akıllı telefon satışları

Yapılan bu tahminler, öncelikle üretimi durduran ve cep telefonunu sevkıyatını büyük ölçüde etkileyen Çin’den gelen son verilere dayanıyor. Nitekim, söz konusu analiz şirketi tarafından paylaşılan raporda Çin’de Ocak ve Şubat aylarında satış hacminin 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 44 oranında düştüğü apaçık gözler önüne seriliyor.

Yayınlanan bir başka raporda ise dünyanın geri kalanında akıllı telefon talebinde herhangi bir değişikliğin olmadığını görmekteyiz. Ancak, İspanya, İtalya ve Güney Kore pazarları için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bu kısımda ise uzmanlar COVİD-19 yüzünden alınan sıkı tedbirlerin İtalya, İspanya ve Güney Kore pazarı üzerinde daha yeni etkisini göstermeye başladığını belirtiyor.

Söz konusu analist şirketi aynı zamanda küresel pazarda da Çin’de olduğu gibi ciddi talep düşüşlerin yaşanabileceğinin altını özellikle çiziyor. Yaşanılacak olan talep azlığının tedarik zinciri aksamalarıyla birlikte, 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 29’luk düşüşe sebep olacağı da uzmanlar tarafından belirtiliyor.

2020’nin İkinci Çeyreği Çok Daha Olumlu Geçecek

CCS Insight, koronavirüs tehdidinin azalmasıyla beraber 2020’nin ikinci çeyreğinde özellikle akıllı telefonlara olan talebin artacağına dikkat çekiyor. 2020’nin ikinci yarısının sektör açısından biraz daha olumlu geçeceğini belirten analiz şirketi, özellikle bu dönemde 5G uyumlu cihazların da yaygınlaşmasını bekliyor.

Tabii, bu süreç sanıldığı kadar kolay geçmeyecek. Bu doğrultuda ABD, Çin ve Avrupa gibi birçok büyük pazarda makroekonomik sıkıntılar boy gösterecek. Koronavirüs sonrası meydana gelebilecek olan bu ekonomik krizler ise akıllı telefon satışları başta olmak üzere birçok önemli pazarı derinden etkileyecek.

CCS Insight, aynı zamanda talebin en yüksek olduğu tatil çeyreğinde bile yüzde 3’lük bir düşüşün yaşanacağını da ön görüyor. Bu düşüşün özellikle Apple, Samsung ve Huawei gibi büyük üreticilerin satış planlarını ve beklentilerini tamamen değiştirecek.

Covid 19 akıllı telefon satışları
Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro ve iPhone 11 Pro

Hatta son zamanlarda çıkan söylentilere göre Apple’ın 5G destekli iPhone 12 modelini erteleyebileceği konuşuluyor. Olası bu erteleme kararı ise Apple’ın akılı telefon satışlarını ciddi anlamda düşmesine sebep olacak.

Öte yandan Samsung’da Galaxy S20 serisini satmak için bir hayli çaba harcıyor. Ayrıca bir yandan da Note 20 serisini geliştirmeye devam eden Samsung’u da oldukça zorlu bir süreç bekliyor.

İlginizi Çekebilir: Galaxy Note 20 Plus Performans Testinde Ortaya Çıktı  

Huawei cephesine geldiğimizde ise teknoloji devinin Çin pazarına oldukça güvendiğini görmekteyiz. Bu kısımda ise Huawei, 2020’nin ikinci çeyreğini büyük bir yara almadan tamamlamayı hedefliyor. Ancak, Huawei’nin hiçbir cihazında Google hizmetlerinin bulunmadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu da Huawei’nin özellikle 2020’nin ikinci çeyreğinde talep sıkıntısı ile baş başa kalabileceği anlamına geliyor.

2021 ve 2022 Yıllarında Satışlar Nasıl Olacak?

2021 ve 2022 yıllarında ise devasa büyüme rakamları bizleri karşılıyor. Tüm bu kaosun aksine 2021’in cep telefonu endüstrisi için oldukça büyük bir yıl olması bekleniyor. Bu dönemde 2020’ye kıyasla yüzde 12’lik bir artışın sergileneceği tahmin eden uzmanlar aynı zamanda 2021’de 1.76 milyar sevkıyatında gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor. 2022 yılında ise yine büyük bir artışın yaşanacağının altını çizen uzmanlar, bu yılda ise toplamda 1.99 milyar akıllı telefon satılacağını da ön görüyor.