Anasayfa Haber MediaTek Performans Testlerinde Hile mi Yapıyor?

MediaTek Performans Testlerinde Hile mi Yapıyor?

MediaTek destekli bazı akıllı telefonların test sonuçlarında gerçeği yansıtmadığı tartışılıyor.

Bugüne kadar farklı şirketlerin performans testleri üzerinde hileler yaptığına dair birçok haber yapılmıştı. Son günlerde bu suçlamalarla karşı karşıya kalan şirket ise yonga seti üreticisi MediaTek oldu.

Anandtech, hileyi MediaTek Dimensity 1000 destekli Oppo Reno3 (Çin versiyonu) ve eski Helio P95 kullanılan Oppo Reno3 Pro’nun Avrupa versiyonunu kıyasladıktan sonra keşfetti. PCMark testlerinde, Oppo Reno3 Pro’nun iki çekirdekli işlemcisi olan Cortex-A75 garip bir şekilde dört çekirdekli Cortex-A77’den çok daha iyi performans gösterdi.

Sonrasında ise yapılan hileyi teyit etmek için PCMark’ın karşılaştırma aracı olarak tanımlanamayan değiştirilmiş bir sürümünü kullanıldı. Bu testlerde ise P95 daha düşük bir puan aldı. Toplamda ise %30’luk bir düşüş ve belirli iş yüklerinde %75’e varan bir fark ortaya çıktı. Snapdragon 765G kullanan Reno3 Pro’nun Çin versiyonunda ise hile gözlemlenmedi.

Cihazın ürün yazılım dosyalarında, çoğunlukla telefonların /vendor/etc klasörlerinde bulunan bir “power_whitelist_cfg.xml” dosyası bulunduğundan bahsediliyor. Daha derine inildiğinde ise orada uygulanan çeşitli güç yönetimi ayarlarıyla popüler uygulamaların bir listesi görülüyor. Bahsi geçen cihazın ise “spor modu” olarak adlandırılan bir modda testlere girdiği söyleniyor.

Üstelik sadece OPPO değil, 2016’da piyasaya sürülen Sony Xperia XA1 de dahil olmak üzere farklı cihazlarda da benzer bir durum olduğu iddia ediliyor. Tam liste ise şu şekilde;

MediaTek, markaların cihazları üretirken istediği şekilde yapılandırma esnekliğine sahip olduklarını ve olayın buna bağlı olduğunu söylüyor. Buna ek olarak bazı şirketlerin bölgelere göre belirli modları aktif ettiği ve cihaz performansının pazara göre değişiklik gösterebileceği savunuldu.

İlginizi çekebilir: Google, Android Güncellemelerini Kolaylaştırmak İstiyor