Anasayfa Makale Dell G3 15 Dizüstü Bilgisayar İle 4K Video İşleme

Dell G3 15 Dizüstü Bilgisayar İle 4K Video İşleme

Intel Core i7-9750H CPU ve GTX 1650 GPU ile donatılmış Dell G3 15 dizüstü bilgisayarda, Adobe Premiere Pro 2020 kullanarak video işledik.

Sık sık gerek oyun, gerekse de iş amaçlı geliştirilmiş dizüstü bilgisayarları inceleme fırsatı buluyoruz. Bu esnada edindiğimiz tecrübeleri ve deneyimleri ise sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Kimi kullanıcılar dizüstü bilgisayar alırken konuya yalnızca iş odaklı bakarken, kimileri ise oyun performansına büyük önem veriyor. Öte yandan oyun bilgisayarlarını aslında iş amaçlı kullanan büyük bir kitle de mevcut.

Bildiğiniz gibi birçok dizüstü bilgisayar güçlü mobil işlemcilerin yanı sıra üst seviye ekran kartları ile destekleniyor. Peki bu bilgisayarlarda oyun oynamak ve günlük işlerin yanında, mesela video işleme gibi çalışmalar da yapılabilir mi? Bu makalemizde Dell G3 15 model dizüstü bilgisayar ile video işleyerek sonuçları sizinle paylaşacağız.

Teknik Özellikler

Dell G3 15 dizüstü bilgisayarda Intel 9. nesil Core i5’den Core i7’ye kadar farklı işlemci seçenekleri bulunabiliyor. Ekran kartı tarafında ise GTX 1050’den GTX 1660 Ti’a kadar değişik seçenekler mevcut.

Bizim elimizdeki modelde Intel Core i7-9750H işlemci ve GeForce GTX 1650 ekran kartı bulunuyor. Bellek olarak 2666 MHz hızında 16 GB DDR4 RAM yer alıyor. Depolama için ise 256 GB NVMe SSD ve 1 TB boyutunda HDD kullanılmış.

Cihazda yüklü olan işletim sistemi Windows 10 Home, test ise Sürüm 2004’de yapıldı. Windows 10 işletim sistemi Microsoft tarafından devamlı güncelleniyor. Bu yüzden yeni nesil donanım ve yazılımlardaki teknolojilerden faydalanmak için Windows 10 kullanmak şart. Daha eski Windows sürümleri artık güncelleme de almadıklarından, özellikle grafik işleme konusundaki yeniliklerden de mahrum kalıyorlar.

CUDA ile 4K video işlemek çok daha kolay ve hızlı.

Ekran Kartı ile Video İşleme

6.27 GB boyutunda, 4K çözünürlüğe sahip ve 12 dakika 14 saniye uzunluğundaki Tears of Steel videosunu, Adobe Premiere Pro 2020 kullanarak Media Encode 2020 yardımıyla 1080p Full HD çözünürlüğe dönüştürdük. Hazır ayar olarak ise YouTube 1080p Full HD ayarını kullandık.

GTX 1650 ekran kartının CUDA çekirdeklerinin gücünden yararlandığımız bu işlem 3 dakika 55 saniye sürdü. Bu esnada işlemci kullanımı %30-35 civarında seyrederken bazen de %50’ye yükseldi. Video işleme işlemlerinde bellekler de önemli. Render sırasında RAM kullanımı 13 GB’a kadar dayandı. GPU’nun gücü ise olması gerektiği gibi tam şekilde kullanıldı.

Sonuç

Dell G3 15, 4K videoyu 1080p’ye dönüştürme işlemini, videonun toplam oynatma süresinden daha hızlı gerçekleştirdi. Normal şartlarda 12 dakikalık 4K bir videonun dönüştürme işleminin yarım saat sürmesini bekleyebilirdik. Ancak GPU’nun devreye girmesi ile birlikte render süreleri hayli kısaldı. Üstelik GPU tabanlı render için ek bir ayar yapmanıza da gerek yok. Hem Premiere Pro, hem de Media Encoder otomatik olarak cihazdaki güçlü GPU’yu kullanmaya başlayabiliyor.

İş veya oyun amaçlı bir dizüstü bilgisayar alırken, bu değerleri göz önünde bulundurarak tercih yapabilirsiniz. Eğer çok profesyonel seviyede içerik üretimi ile uğraşmıyorsanız ve iş arasında oyun da oynamak isterseniz, Dell G3 15 dizüstü bilgisayar iyi bir seçenek olabilir. Tabii bu modelde sunulan çok farklı işlemci ve GPU seçeneklerinin hem performansa, hem de fiyata doğrudan etki edeceğini de hesaba katmayı unutmayın.