Anasayfa Video Acer C250i Kablosuz Taşınabilir Projeksiyon Cihazı İncelemesi

Acer C250i Kablosuz Taşınabilir Projeksiyon Cihazı İncelemesi

Acer’ın CES 2020’de yenilikçilik alanında ödül alan C250i modeli piyasaya çıktı ve sizin için yakından inceledik.

Projeksiyon cihazları çoğunlukla kurulumlarının ve lens açılarının hassas yapılması gereken cihazlardır. Özel stantlar ve yükselen ayaklar gibi unsurlar da bu konuda çözüm sağlar. Ancak Acer C250i modeli bir silindir şeklinde tasarlandığı için, bir ayak ya da standa ihtiyaç duymadan herhangi bir düz yüzeye konularak kullanılabiliyor. Helezon şeklinde yive sahip olan silindirik yapısı hem yatay, hem dikey olarak istediğiniz gibi çevirip kullanmanızı sağlıyor. Bu sayede herhangi bir zemine koyup duvara ya da tavana görüntü yansıtabiliyorsunuz. Yatay ya da dikey olarak konulduğunda, yansıtılan ekranın kenarlarını ve yönünü otomatik olarak düzeltiyor. Bunun için cihaz dikey -30 ve +30, yatay -15 ve +15 derece düzeltme yapabiliyor.

Bağlantı Seçenekleri

Dahili bataryası olan C250i, tamamen kablosuz olarak kullanılabiliyor. Bluetooth ya da WiFi üzerinden telefon ya da bilgisayar ekranınızı yansıtabiliyorsunuz. Kablolu kullanımda ise bir güç kaynağına bağlayabilir, Type-C ya da HDMI portları üzerinden görüntü aktarabilirsiniz.

Konsol, PC ve Mac bağlantıları yanında, kendi microSD kart okuyucusu sayesinde filmleri ya da sunumları yükleyip cihazlardan bağımsız olarak da gösterebilirsiniz. USB portu üzerinden harici disk ya da SSD takabilirsiniz. Ayrıca USB bellekleri de bu şekilde kolayca takabilmek kullanımı daha da esnek hale getiriyor.

Cihazı Bluetooth modunda bağlarsanız kablosuz hoparlör olarak da çalışıyor. Bu modda projeksiyon lambası otomatik olarak kapanıyor. Ses seviyesi yüksek, ancak hoparlör Mono yani tek kanal çalışıyor.

Kablosuz ve kablolu bağlantı seçeneklerinden genel olarak memnun kaldık. Type-C portuna bağlantı için bu işe bir uygun görüntü kablosu kullanılması gerekiyor, ancak bunun haricinde kullanıcıların takılacağı bir nokta pek yok. Telefonlardaki Type-C şarj kablosu ya da MacBook Pro’nun Thunderbolt 3 kablosu ne yazık ki görüntü aktarımını desteklemiyor. Ya Type-C’den HDMI’a ya da iki ucu da Type-C olan bir görüntü kablosu almanız gerekiyor. Aslında cep telefonları için de USB bağlantı rehberi sunulmuş, ancak bunun için Geliştirici Ayarları altından USB Tethering ve Hata Ayıklama modlarını açmanız gerekiyor. Teknik kullanıcılar için sorun yok ama genel kullanıcı kitlesi için kablosuz bağlantı ya da HDMI daha basit seçenekler.

Burada bir eleştirimiz EZCast sistemi ve bunun rehber sayfası üzerine olacak. Yapmanız gereken, Android’de EZCast yazılımını kurmak ve açmak, sonra da projeksiyonun yansıttığı QR kodu taratıp bağlanmak. Ancak QR kodu görünce insan kamera ile çekip doğrudan indirme yapmak istiyor, bu da kullanıcıyı bol reklamlı EZCast internet sitesine yönlendiriyor. Bu rehber sayfada önce indirme için QR kod, sonra bağlanma için ikinci bir QR kod verilirse kullanıcılar daha rahat edecektir. Bu iki eleştiriye karşın kurulum ve kullanımı yine de kolay denebilir.

Görüntü Ve Ses Kalitesi

Full HD çözünürlük sunan taşınabilir LED projektörün 30.000 saate ulaşan bir vaat edilen çalışma ömrü var. Renk gamutu %100 NTSC, parlaklığı ise 300 ANSI lümen. Kontrast oranı da 5000:1, yani bu model taşınabilir projeksiyon kategorisinde ciddi özelliklere sahip. Farklı boyutlarda perdeler elde edebiliyorsunuz, görüntünün ne kadar geniş olacağını projektörün mesafesiyle belirliyorsunuz. Son derece kısa mesafeden, yani 1 metre civarından da kullanmak mümkün.

5 Watt dahili hoparlör yüksek, film izlemeye uygun ses sağlıyor. Ancak burada tek bir Mono hoparlör kullanılmış, bunun yerine 2×2.5 Watt Stereo hoparlör kullanılması daha iyi olurdu. Buna karşın ses kalitesi Acer TrueHarmony ile özellikle gitar ve vokallerde Mono standartlarına göre net denebilir.

Batarya Kapasitesi

Cihazın normal kullanımda 5 saate ulaşan batarya kapasitesi var. Genel güç tüketimi 30Watt ile oldukça düşük ve 9000 mAh Li-Ion bataryası hayli yeterli. Ancak Eko, Normal ya da Parlak modlar arasında geçiş yapıldığında ortaya çıkan güç tüketimi farkları kullanım süresini ciddi şekilde etkiliyor. Telefonu cihaza kablolu bağlantı yaparak kullandığınızda, cihaz telefonu da şarj ettiği için kullanım süresi daha da kısalıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Acer C250i projeksiyon cihazının kurulması, bağlanması ve kullanılması çok kolay. Adaptörünün ve kendisinin toplam ağırlığı da taşınabilir olmaya son derece uygun. Tasarım olarak hem estetik açıdan çok güzel, hem de bu tasarımın önemli bir işlevselliği var. Bu açıdan gerçekten aldığı ödülü hakeden bir cihaz ve mühendislik açısından tatmin edici. Resmi ağırlığı 775 gram ve tripod yuvaları sayesinde, standı olmamasına karşın tavana ya da bir duvara monte edilmesi mümkün.

Öte yandan cihazın bazı eksikleri de var. Klasik bir şarj cihazı ve portu kullanmak yerine, Type-C portu üzerinden şarj edilebilirdi. Bu sayede telefon ya da laptop şarj cihazlarından faydalanabilirdik. Aslında Type-C portunda şarj var, ancak bu sadece takılan telefon türü cihazları C250i’nin iç bataryasından doldurmaya yarıyor. Tepesindeki Wireless Kit yuvasına kablosuz adaptörün takılabilmesi güzel, ancak çıkarması çok zor. Çalışırken bütün projektörlerde olduğu gibi soğutma fanı sesini duyabiliyoruz. Acer tıpkı laptoplarda kullandığı soğutma sistemlerindeki gibi daha sessiz fanlar koyabilir belki. Lens üzerine bir koruma kapağı kayar şekilde konulabilirdi, ancak cihazın taşıma kılıfı olduğu için bu pek şart değil.

Bütün taşınabilir projeksiyonlarda olduğu gibi Acer C250i modeli de salt güç olarak baktığımızda ev sinema projektörlerinin yerini almıyor. Parlak güneş ışığı altında değil, daha ziyade loş ortamlarda net bir resim sağlıyor ve karanlık ortamlarda performansı gerçekten memnun ediyor. Buna karşılık eğlenceli ve esnek bir kullanım sunuyor. Taşınabilir projeksiyon cihazları kategorisinde ele aldığımızda ise çok başarılı. Bu kategorinin en alt fiyat seviyesindeki ürünler genellikle bu seviyede parlaklık, renk ve netlik sunamıyor. Acer C250i ise Full HD çözünürlüğü ile son derece iyi bir görüntü sağlıyor. Ofiste perdeler açık ve tepe ışık kapalıyken, yemek molasında keyifle dizi izledik.

Sık seyahat edenler, ev ya da iş yerinde farklı odalarda video izleyen ve sunum yapan, yani çok taşınabilir bir görüntü cihazına ihtiyaç duyanlar için Acer C250i gayet iyi bir çözüm. Profesyonel hayatın dışında eve de götürebilir, mutfakta yemek yaparken laptopu nereye koyacağınızı düşünmeden sırf projektörü yemek tarifleri izlemek için kullanabilir, hatta gerektiğinde sırf Bluetooth hoparlör olarak da faydalanabilirsiniz. Sonuç olarak Acer C250i modeli taşınabilir projeksiyonlar içerisinde güçlü performansı ve stand gerektirmeden kullanılabilmesiyle öne çıkmayı başarıyor.