Anasayfa Haber İnsan Saçından 10 Kat İnce ve Esnek Güneş Pili

İnsan Saçından 10 Kat İnce ve Esnek Güneş Pili

Esnek Güneş Pili

Ultra hafif ve esnek güneş pili çeşitli cihazlardaki pillerin yerini alabilir.

Bir uluslararası araştırma ekibi tarafından gelecekteki giyilebilir teknolojilerde devrim yaratabilecek yeni türde esnek güneş pili geliştirildi. Ultra hafif ve esnek güneş pilinin insan saçından 10 kat daha ince olduğunun altı çiziliyor. Ek olarak, pilin tahmini 11.5 yıl raf ömrüne sahip olabileceğini ve minimum bozulma ile çalışabileceği ifade ediliyor.

Teknolojinin bir diğer öne çıkan özelliği ise pillerin ucuz olması ve sürekli baskı işlemi ile hızlıca üretilebilmesi. Araştırmacılar, cihazlarını ultra esnek güneş pilleri yapabilen mekanik olarak sağlam bir foto emici olarak tanımlıyorlar. Pillerin 1000 bükme döngüsünden sonra yüzde 97 verimlilik tutma ile yüzde 13 güç dönüşüm verimliliğine sahip olduğu da bilgiler arasında. Piller 100 bükme ve germe döngüsünden sonra bile hala yüzde 89 verimlilik sunabiliyor. Cihazın metrekare başına 130 watt elektrik üretebileceği paylaşılırken, yüzde 13 verimliliğin kulağa çok fazla gelmeyebileceği ancak bunun organik güneş pillerinde mevcut olan en yüksek verimliliklerden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Pilin 4.736 saat çalışma sonrasında sadece yüzde 4.8 performans kaybı göstermesi de önemli. Ayrıca pil, 20.000 saat çalışabiliyor ve bu da minimum bozulma ile 2.5 yıl anlamına geliyor.

Bilim insanları sonraki testlerle esnek güneş pillerinin mobil telefonlar, saatler, Nesnelerin İnterneti cihazları ve biyosensörler de dahil olmak üzere çeşitli cihazlarda geleneksel pillerin yerine kullanılabileceğine inanıyorlar.

İlginizi çekebilir: COVID-19 Salgını Sırasında Hangi Teknolojiler Ön Plana Çıkacak?