Anasayfa Haber Zen 2 Mimarili Masaüstü Ryzen APU’lar Yakında Gelebilir

Zen 2 Mimarili Masaüstü Ryzen APU’lar Yakında Gelebilir

AMD, önümüzdeki aylarda masaüstü APU işlemcilerinde Zen 2 mimarisini kullanabilir.

AMD, 7nm Zen 2 mimarili Ryzen 4000 mobil işlemcilerini piyasaya sürmüştü. Renoir ailesi mobil platformda dengeleri değiştirmekle meşgulken masaüstü tarafında da hareketlenmeler görür gibiyiz. Donanım araştırmacısı _rogame tarafından yapılan paylaşıma göre, yakında AMD Zen 2 mimarili APU’ları masaüstü platformunda göreceğiz.

Bildiğiniz üzere APU diye adlandırdığımız yongalar işlemci görevinin yanında içerisinde dahili grafik işlemcileri barındırıyor. Yani harici bir ekran kartına gerek duymadan masaüstü ve dizüstü bilgisayarımızı kullanabiliyoruz. AMD tarafında APU olarak adlandırılan bu yongalar Intel’de de var ve “F” ibaresi bulunmayan Intel Core işlemcilerin içerisinde dahili grafik işlemcisi yer alıyor.

AMD, Ryzen 3000 serisinde konumlandırdığı 3200G ve 3400G APU’larda (Picasso) Zen+ mimarisini kullanmıştı. Bahsi geçen işlemciler ise 7nm Zen 2 mimarisini temel alıyor. Yani performans artışları kaçınılmaz.

Tanımlanamayan işlemcinin çekirdek ve iş parçacığı sayısı şu anda belli değil ancak 35W TDP ile sınırlandırıldığı bildiriliyor. “AMD Artic” ismiyle anılan işlemci, paylaşıma göre Ryzen 5 4600U ve Ryzen 7 4700U arasında bir yerde duran 3 GHz’lik bir temel saate sahip. Entegre GPU’nun ise 1200 MHz’de çalıştığına işaret edilmiş. Ayrıca yayınlanmamış bir yonga setine işaret edebilecek yeni bir AMD anakartın kullanıldığı sistemle test edildiği bildirildi ve DDR4-3200 RAM ile eşleştirildi. Yani masaüstü işlemcisi olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Bu işlemcinin Ryzen 3 4200GE veya Ryzen 3 4100GE olabileceği tartışılıyor. Kesin olmamakla birlikte bu yonganın bir yazılım güncellemesi ile 300 ve 400 serisi anakartlarla geriye dönük uyumluluk sağlaması da muhtemel.

İlginizi çekebilir: AMD, Ryzen 3100 ve 3300X İşlemcileriyle B550 Yonga Setini Duyurdu