Anasayfa Haber Apple, ARM Tabanlı Mac’lerde 12 Çekirdekli 5nm Yongalar Kullanacak

Apple, ARM Tabanlı Mac’lerde 12 Çekirdekli 5nm Yongalar Kullanacak

ARM Tabanlı Mac

Apple, TSMC 5nm üretimine dayanan ARM tabanlı yongalarını Mac bilgisayarlarında kullanarak verimlilik ve tasarruf elde etmeyi hedefliyor.

Apple, 2021 yılında ilk ARM tabanlı Mac’leri sunma planında emin adımlarla ilerliyor. Bu durum, Apple’a donanımları üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve Intel en büyük müşterilerinden birini kaybedecek.

ARM mimarisi mobil pazara hükmetmeye başladı ve şimdi de masaüstünden büyük bir dilim devralmaya hazırlanıyor. Microsoft’un Surface Pro X’i bir başlangıçtı ve Apple kendi ARM tabanlı MacBook’larının hazırlığında.

Bloomberg raporuna göre Apple, 2021’de Intel işlemcilerini ürün serisinden aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor. Bu plan ise en az bir ARM destekli Mac’i piyasaya sürerek başlayacak.

Tasarımların TSMC’nin 5nm sürecine dayandığı ve 12 işlemciye kadar destek sağlandığından bahsediliyor. Kaynaklarına göre Apple, üç farklı yonga tasarımı üzerinde çalışıyor. En üst modelin, sekiz tanesi yüksek performanslı çekirdekler ve dört enerji tasarruflu çekirdek olmak üzere 12 çekirdeğe sahip olduğu söyleniyor. Yüksek verimli çekirdeklerin Firestorm, düşük verimli çekirdeklerin ise Icestorm olarak kodlandığı ve daha önceki bir iPad Pro’da kullanılan A12X’e benzer bir mimariye sahip olduğu da gelen bilgiler dahilinde.

ARM Tabanlı Mac 5nm

Apple’ın stratejisinin birkaç belirgin avantajı bulunuyor. En önemlisi, artık tüm güncellemeler ve sürümler için Intel’e olan bağımlılık azalacak. Bunun yanında ARM işlemciler güç tasarrufu konusunda daha başarılı olduğundan dolayı Apple’ın maliyetleri yüzde 40 ile 60 oranında azaltabileceği söyleniyor.

Apple’ın ani olarak Intel’den vazgeçmesi ve tamamen ARM işlemcilere geçiş yapması çok zor. Ancak önümüzdeki WWDC 2020 etkinliğinde ilk adımların atılması ve zamanla geçişin hızlanması bekleniyor. Yeni yongaların TSMC’nin 5nm üretimine dayanacağını belirtmiştik. Ocak ayında, Apple’ın TSMC’nin önümüzdeki 5nm kapasitesinin üçte ikisini zaten ayırdığı yönünde haberler yayılmıştı.

İşin Intel tarafına baktığımızda ise işlerin daha da kötüye gidebileceğini söyleyebiliriz. Mavililer masaüstü işlemci pazarında kan kaybetmeye devam ediyor. Dizüstü platformda ise AMD büyük bir yükseliş yakalamış durumda. Şirketin 10nm sorunları da zaten herkes tarafından biliniyordu. Apple gibi büyük bir müşteriyi zamanla kaybetmeleri de onları büyük ölçüde etkileyecektir.

İlginizi çekebilir: Intel HD Grafik Sürücüsü Artık OEM Bilgisayarlara Yüklenebiliyor