Anasayfa PC İlk Bakış: GIGABYTE Z490 AORUS PRO AX Anakart

İlk Bakış: GIGABYTE Z490 AORUS PRO AX Anakart

GIGABYTE Z490 AORUS PRO AX anakart karşımızda. Intel’in yakında çıkarmasını beklediğimiz yeni 10. Nesil Comet Lake-S kod adlı işlemci ailesi için anakartlar da ortaya çıktı. Yeni Z490 çipsetini taşıyan bu anakartlar Comet Lake-S ve sonrası işlemcilerle uyumlu olacak çünkü yeni LGA1200 soketine sahip. 

Gelelim bu videomuzun konusu olan Gigabyte Z490 Aorus PRO AX anakarta. Detaylı inceleme videomuzu ilerde yine kanalımızda bulabileceksiniz, bu videomuzda anakartı kutusundan çıkarıp, öne çıkan özelliklerine birlikte bakıyoruz. 

Kutu üzerinden gidersek Intel 10. Jenerasyon Core işlemci ailesinin logosu ve yanındaki Z490 çipsetini görebiliyorsunuz. Kutuyu ters çevirdiğimizde anakartın ayrıntılı özelliklerini görebilmektesiniz. 

Z490 çipsetini Z390’dan ayıran özellikler nedir derseniz dahili USB 3.2 gen 2×1 yani 10 Gigabit’lik hız sunan USB arabirimi ve dahili Intel WI-FI 6 desteği sunması diyebiliriz. Çipset hala işlemciye DMI 3.0 arabirimiyle yani x4 adet PCI-Express 3.0 hat ile bağlı. 

Burada gördüğümüz ilginç bir detay da Gigabyte’ın PCI Express 4.0’dan bahsetmesi oldu. Comes Lake-S’in PCI-Express 3.0 ile gelmeyeceğini biliyoruz. Z490 çipset de 4.0’ı desteklemiyor. O hale niçin PCI-Express 4.0’a hazır denilmiş? Bunun sebebi Intel bir sonraki işlemci ailesinde gelecek olan PCI-Express 4.0 desteği için sınırlı sayıda PCI-Express yuvasına bu desteğin verilecek olması. Intel AMD gibi çipset dahil tüm bileşenlerini PCI-Express 4.0 geçirmek yerine işlemci içine PCI-Express 4.0 desteği koymayı uygun görmüş. 

Çekirdek ve çalışma frekanslarında artış yaşanacağını bildiğimiz Comet Lake-S ailesi haliyle prizden daha fazla güç de çekecek ve daha çok ısınacak. Dolayısıyla yüksek turbo frekanslarda seyredebilmesi için optimum şartlar gerekecek. En önemlisi iyi bir soğutucu olsa da anakartın güç fazları da burada oldukça önemli. Bu sebeple Intel üreticilerle bu konuda yakından çalışarak Z490 anakartların 10 çekirdekli Comet Lake işlemcileri bile 5.0Ghz ve üzeri Turbo frekanslarda sorunsuz çalışması için gerekli düzenlemeleri yapmış durumda.

Gigabyte’ın kutu üzerinde işlemciye güç iletimi konusunda yaptığı iyileştirmeleri görüyoruz. 12+1 güç fazı ve termal iletkenliği yüksek termal pad. 

Anakartı kutusundan çıkarıp baktığımızda gri tonları ve metalik renklerin hakim olduğu bir tema görüyoruz. PCI-Express ve bellek yuvaları metal desteğe sahip ve güçlendirilmiş. Bu PCI-Express yuvalarının ilki x16, diğeri x8 elektriksel hatta sahip. 

Anakarta 2 adet m.2 yuva var. Bu yuvalar kalın aluminyum soğutuculara sahipler. SSD’niz ile birlikte gelen soğutucuyu takıp anakartınızın görünüşünü bozmanıza gerek kalmıyor böylece.

Burada görmekte olduğunuz da daha sonra çıkacak olan PCI-Express 4.0 destekli işlemciler ile fonksiyon kazanacak bir m.2 yuvası. 

Gigabyte anakartlarda görmeye alıştığımız Realtek ALC1220-VB yongası bu anakartta da mevcut ve ses bileşenleri anakartta izole duruyor. 

Arka panele baktığımızda, kalkanın fabrika çıkışlı takılı olduğunu görüyoruz. Bolca USB yuvası var, tabiki WI-FI anten çıkışları, HDMI görüntü çıkışı, USB 3.2 gen2x1 yuvalar, 2.5gigabit ethernet ve ses çıkışlarını görmektesiniz. 

Evet Intel Z490 çipsetine ve Gigabyte Z490 Aorus Pro AX anakarta kısa bir bakış attığımız videomuzun sonuna geldik. Anakartı ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz inceleme videomuzu da yakında YouTube kanalımızda bulabilirsiniz, bir başka videomuzda görüşmek üzere hoşçakalın.