Anasayfa PC İlk Bakış: MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi Anakart

İlk Bakış: MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi Anakart

10. Nesil Intel işlemciler ve ötesi için yeni anakartlar geldi. Yeni Z490 yonga setli MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi anakartın temel özelliklerine bu ilk bakış videomuzda değiniyoruz…

MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-fi anakartının kutu açılımıyla ve ön incelemesiyle sizlerleyiz. Bu anakart adından da anlayabileceğiniz gibi Intel’in son güncel çipseti olan Z490 ile geliyor. 10. Nesil Comet Lake-S işlemcilerle eş zamanlı olarak piyasaya sürülecek olan Z490 yonga seti entegre Wi-Fi 6 ve 2.5 Gigabit ethernet gibi pek çok iyileştirmelerle geliyor. İsterseniz vakit kaybetmeden anakarta bir bakalım.

Kutu arkasındaki özelliklerde göze çarpanlar arasında 2.5Gigabit ethernet yuvası, USB 3.2 Gen 2×2 yuva. Bu da bize 20 Gigabit saniye veri aktarımı sunuyor. Ayrıca anakartın Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.1 desteği olduğunu görüyoruz.

Kutuyu açıp baktığımızda adının hakkını verir şekilde karbon doku görüyoruz. Arka panel üzerindeki plastik parça karbon fiber dokusuna sahip. Burada aydınlatma için RGB LED’ler de bulunuyor. Aynı doku ve bu dokuyla uyumlu renklerin anakartın geri kalanında da kullanıldığını görmekteyiz. Anakartın çipset soğutucusu üzerinde devasa Carbon yazısını ve MSI ejderha logosunu görüyoruz.

Z490 çipsetli anakartların 10.nesil Intel Core işlemci ailesi için üretildiğini söylemiştik ve bu sebeple LGA 1200 soket ile geliyor bu anakartlar. Bu soket 10. Nesilden önceki işlemcilerle uyumlu değil. Yani 9900K ya da KS gibi işlemcileri kullanamazsınız. Ancak iyi haber, MSI’ın açıklamasına göre yeni nesil anakartların PCIe yuvaları PCIe 4.0 destekli yeni işlemcilerle uyumlu olacak. Bu da bize MSI Z490 anakartları bir sonraki işlemci ailesiyle ve modelleriyle de kullanabileceğimizi gösteriyor.

Bellek Desteği

İşlemci soketinin yanında 4 adet bellek yuvası görüyoruz.128Gb’a kadar bellek modülleriyle doldurabiliyorsunuz burayı. İşlemci 8+4 pinli EPS güçle besleniyor ve işlemci voltaj düzenleme üniteleri üzerindeki soğutucular görebildiğiniz gibi nikel kaplı bakır ısı borusuyla birbirine bağlı oldukça yeterli.

Depolamaya bakarsak 2 adet m.2 yuva görüyoruz. PCI Express 3.0 x4’e kadar destek sunuyorlar. Her ikisi de şık ve uzun bir aluminyum ısı dağıtıcıya sahip. 6 adet SATA yuvası anakartın yanına 90 derece açılı şekilde yerleştirilmiş.

Anakart üzerinde metal desteğe sahip 2 adet fiziksel x16 PCI-Express yuvası var. Bunlar Nvidia SLI ve AMD Crossfire ile uyumlu.

Sol tarafta 8 kanal desteği olan Realtek ALC1220 kodeğini ve anakartın PCB’sinden izole duran ses devre bileşenlerini görüyorsunuz.

Bu anakartta yine arka plaka kalkanının hazır takılı geldiğini görüyoruz. Arka panelde 4 adet 10 Gigabit, 1 adet 20 gigabit USB 3.2 yuvası ve 2 adet de USB 2.0 yuvası bulunuyor. Intel dahili GPU’sunu kullanmak isteyenler için HDMI ve DisplayPort yuvaları, 2.5 Gigabit LAN yuvası, wi-fi anten bağlantı noktaları ve ses çıkışlarını görmektesiniz.

Z490 Gaming Carbon Wi-Fi MSI’ın en üst seviye ve en çok özellikle donatılmış anakartı değil, bu çipseti daha erişilebilir kılan orta seviye bir anakartı. İncelediğimiz bu fiyat bandındaki orta seviye anakartlar arasında en bol özellikler sunanı diyebiliriz.

Evet Intel Z490 çipsetine ve MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-Fi anakarta kısa bir bakış yaptık. Anakartı ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz inceleme videomuzu da yakında sitemizde ve YouTube kanalımızda bulabileceksiniz.