Anasayfa Haber Xiaomi, Kullanıcıların Verilerini Kaydetmekle Suçlanıyor

Xiaomi, Kullanıcıların Verilerini Kaydetmekle Suçlanıyor

Telefon üreticisi Xiaomi’nin bazı kullanıcı ve telefon verilerini sunuculara gönderdiği iddia ediliyor. Xiaomi cephesinden ise yanıt gecikmedi.

Xiaomi, kullanıcıların telefonlarındaki etkileşimlerini kaydetmek ve elde ettiği verileri Singapur ve Rusya’daki sunuculara göndermekle suçlanıyor. Siber güvenlik araştırmacıları Gabriel Cirlig ve Andrew Tierney ile birlikte Forbes’tan Thomas Brewster, Redmi Note 8’in kullanıcıların telefon alışkanlıklarını gözlemlediğini, sonrasında ise Xiaomi’nin kiralık sunucularına gönderdiğini keşfetti.

Kullanıcı varsayılan Xiaomi tarayıcısını kullanarak web’e göz atarken, tüm web sitelerinin ve arama motoru sorgularının kaydedildiği ortaya çıktı. Ayrıca Xiaomi yazılımının bir haber akışı özelliğinde görüntülenen her bir öğeyi izlediği söyleniyor. Endişe verici olan ise gizli mod kullanılarak yapılan gezintilerde bile gözetimin devam ettiğinden bahsediliyor. Bununla birlikte telefonun aygıt numaraları, Android sürümleri, ana ekran etkileşimleri ve hangi klasörlerin açıldığı gibi veriler de gönderiliyor.

Tierney, MIUI’de önceden yüklenmiş stok tarayıcıya ek olarak şirketin Mint Browser ve Mi Browser Pro tarayıcılarının kullanıcı verilerini topladığını keşfetti. Cirlig, Xiaomi Mi 10, Xiaomi Redmi K20 ve Xiaomi Mi MIX 3 cihazları da dahil olmak üzere diğer Xiaomi telefonlarının ürün yazılım kodlarında aynı tarayıcı izleme kodunun yer aldığını keşfetti.

Rapora yanıt olarak Xiaomi, kullanıcıların tarayıcı verilerini topladığını itiraf etti. Ancak bunun rızayla ve anonimleştirilmiş olduğunu söyledi. Gizli mod kullanılırken tarama verilerinin kaydedildiği iddiaları da reddedildi. Forbes, Xiaomi’ye özel tarama oturumlarını kaydettiğini kanıtlayan bir video sundu, ancak şirket reddetmeye devam etti.

Xiaomi’nin tam açıklaması:

“Forbes’ın son makalesini okuduğumuzda hayal kırıklığına uğradık. Veri gizliliği ilkelerimiz ve politikamızla ilgili olarak ilettiklerimizi yanlış anladıklarını düşünüyoruz. Xiaomi’nin kullanıcı gizliliği ve internet güvenliği birinci önceliğe sahiptir; yerel yasa ve yönetmeliklere kesinlikle tamamen uyumlu olduğumuzdan eminiz. Bu talihsiz yanlış yorumlama konusuna netlik kazandırmak için Forbes’a ulaştık.”