Anasayfa Mobil iPad Pro 2020 İncelemesi

iPad Pro 2020 İncelemesi

4K video kurgulamak, artırılmış gerçeklik ile gerçek dünyaya sanal objeler yerleştirmek, çizim yapmak, oyun oynamak, yazı yazmak, internette dolaşmak… Bu videomuzda iPad Pro 2020 ile yapabileceklerine yakından bakıyoruz ve yeni modeli inceliyoruz…

Tasarım, Donanım ve İşletim Sistemi

Tasarım açısından bir önceki model ile aynı hatlara sahip olan yeni iPad Pro 2020, artık hedefini belli ediyor ve dizüstü bilgisayarlar, 2 in 1 bilgisayarlar ile rekabet etmeyi amaçlıyor. iPad Pro gücünü Apple işlemci platformu A12Z ve bu tablet için geliştirilmiş olan özelleştirilmiş bir işletim sistemi olan iPadOS’tan alıyor. iPadOS ilk kez iOS 13’ün çıkışında tabletlere yüklendi ve o günden beri hızlı bir şekilde gelişiyor.

iPad Pro, iPhone 11 Pro gibi cihazlar ciddi yatırım isteyen ürünler. Eğer iPad Pro’yu satın alırken bu tabletin neler yapabileceğinin farkında değilseniz elinizde şey pahalı bir oyuncağa dönüşüyor. Ama neyi ne için aldığını net bir şekilde bilirseniz, bu satın alma aslında iş hayatınız için bir yatırıma dönüşüyor.

Elimizdeki cihaz incelemenin başında da belirttiğim gibi önceki versiyonda çok da farklı görünmüyor. İki iPad Pro’ya da yakından baktığımızda tek büyük farkın arka yüzde bulunan kamera bölümünde olduğunu görüyoruz. iPad Pro 2020 iki çekim kamerası ve LiDAR adı verilen tarama sistemi ile geliyor. Kameraların ne işe yaradığını biliyoruz ama, bu LiDAR denen şey neyin nesidir?

En Büyük Farklar: Yenilenen Donanım, Yazılım ve LiDAR

LiDAR daha önce herhangi bir Apple ürününde görmediğimiz yeni bir teknoloji. İlk kez iPhone 8’ler ve iPhone X ile beraber Apple, Artırılmış Gerçeklik alanına adımını attı. Ardından 2018’de sunulan iPad Pro 2018 ile beraber bu özellikleri yine ön plana çıkardı. Yeni iPad’in LiDAR kamerası ise iç mimarlar, eğitim uygulamaları geliştirenler ve video oyun geliştiricileri için tasarlanmış.  Bu yeni kamera Apple için yeni bir teknoloji olsa da, daha önceden farklı sektörlerde de kullanılıyordu.

Açılımı Laser Imaging Detection and Ranging yani lazer görüntüleme algılama ve mesafeleme olan bu teknoloji, lazer darbeleri kullanarak bir nesnenin veya yüzeyin uzaklığını anlamanıza yardımcı oluyor. Radar ile oldukça benzer olmasına rağmen, radar nesnelerin uzaklığını algılamak için radyo dalgaları kullanır, LiDAR ise lazer.

Uzaklığı ölçülecek nesne ya da yüzeye gönderilen lazer ışının, gönderiliş zamanı ile nesneye çarpıp gelen yansımanın tekrar kaynağa ulaşma vakti arasındaki fark sayesinde uzaklık ölçülür. LiDAR taraması genellikle bilimsel araştırmalarda kullanılır. Erezyon araştırmaları, jeolojik yapıdaki değişimler hep bu sensörler kullanılarak yapılıyor. Apple da bu LiDAR’ı almış, kendi tabletinin arka kamera sisteminin bulunduğu bölüme yerleştirmiş.

LiDAR sayesinde artık cihazınızın nesne konumlandıracağı alanı taraması saniyeler sürüyor. Bir AR objesi seçiyor ve hızlı bir şekilde onu alana yerleştiriyorsunuz. Ayrıca LiDAR uzak ölçümünü çok daha iyi bir şekilde yapabildiği için yerleştirilen objelere yakınlaştığınızda doğru tepkiler alabiliyorsunuz. Diğer Apple cihazlarda bu hesaplamalar yapılamıyordu. Artık diğer nesneler ve AR nesnesi uyum içinde durabiliyor.

Kamera Özellikleri

iPad Pro 2020’de tıpkı iPhone 11’de olduğu gibi iki çekim kamerası yer alıyor. 12 MP geniş açılı kamera ve 10 MP ultra geniş açılı kamera. iPad Pro’nun kamerası gayet güzel çekimler yapabiliyor ama aldığımız sonuçları iPhone 11 ile karşı karşıya getirdiğimizde, iPhone 11’in çok daha iyi fotoğraf çektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Deep fusion ve gece modu gibi özellikler de iPad Pro da bulunmuyor. Ayrıca portre moduna geçtiğinizde otomatik olarak ön kamera açılıyor.

Sonuç Değerlendirme

iPad Pro 2020 sadece YouTube ve Netflix için alınmayacak bir cihaz, temel ihtiyaçlar için daha hesaplı tabletler var. Bu tablet özellikle kalem ile birlikte görsel sanatlar, video düzenleme, AR çalışmaları ve özel uygulamalar ile özel işler için tercih edilmeli. Taşınabilir, batarya ömrü iyi ve performansı yüksek bir bilgisayar olarak iPad Pro 2020 modeli oldukça verimli. PC’den, laptoplardan ve diğer cihazlardan çok farklı bir çalışma şekli sunuyor ve şekil tamamen kullandığınız uygulamaya bağlı gelişiyor.

Uzun vadeli yazılım güncelleme desteği, güçlü iç donanım ve özel uygulamaların verimli çalışması iPad Pro 2020’nin temel artıları. Ancak kamera işlevlerinde inceleme tarihinde iPhone 11 modellerine göre eksikler var. Ayrıca Trackpad desteği sunan ve cihazın biraz daha laptop işlevleri kazanmasını sağlayan Magic Keyboard, standart MacBook Pro’ya göre çok daha küçük bir alana sahip ayrıca ek bir maliyet getiriyor.

Temel bir tablete ihtiyacınız varsa rahatlıkla eski sürümleri daha hesaplıya alabilirsiniz, ancak ne istediğinizi ve ne amaçla kullanacağınızı biliyorsanız işte o zaman iPad Pro 2020 üretkenlik açısından değerli bir cihaz oluyor.