Anasayfa Haber Intel LGA1700 Soketi İki Nesilden Fazlasına Destek Sunabilir

Intel LGA1700 Soketi İki Nesilden Fazlasına Destek Sunabilir

11. Nesil Rocket Lake

Soket uyumluluğu konusunda tepki çeken Intel, Alder Lake ile birlikte uzun süreli bir destek sunmak için hazırlanıyor.

Intel’in 10. nesil Comet Lake-S masaüstü işlemcileri henüz yeni satışa çıkarken iki nesil sonrası için çok sayıda bilgi edinmeye başladık. LGA1200 soket yapısına yeni geçiş yapıldı ve 400 serisi anakartları daha fazla görmeye başlayacağız. Bir sonraki nesil (11. nesil) Rocket Lake-S işlemcileri PCIe 4.0 desteği ve LGA1200 soket uyumluluğu ile görmeyi bekliyoruz.

12. nesil Core “Alder Lake-S” masaüstü işlemcileriyle piyasaya sürülecek olan Intel’in LGA1700 soketi, on yıldan fazla bir süredir şirketin ikiden fazla işlemci neslini destekleyen ilk platform olabilir. NotebookCheck raporuna göre Intel, LGA1700 soketini gelecek en az üç nesil Core işlemci serisini (Alder Lake-S ve sonrası) desteklemek üzere tasarlıyor.

Intel Alder Lake-S ailesi görünüşe bakılırsa köklü değişikliklerle birlikte gelecek. Yeni işlemcilerde düşük güçlü “Gracemont” ve yüksek performanslı “Golden Cove” CPU çekirdekli bir arada yer alacak. Şirketin heterojen bir yapıya sahip bu CPU mimarisi sayesinde daha uzun platform desteği kullanıcılara sunulabilir. ARM big.LITTLE mimarisine benzer şekildeki bu yapı verimlilik sağlarken güç tüketimi üzerinde kontrol sağlayacaktır.

Intel, masaüstü CPU’larında soket uyumluluğu konusunda iki nesilden ileriye gidememişti. 9. nesil işlemciler için 300 serisi anakartlar şart koşulmuştu. Üstelik yeni duyurulan 10. nesil Comet Lake-S ailesini kullanmak istiyorsak 400 serisi bir anakart almamız gerekiyor. Bu durum ister istemez Intel’in tepki toplamasına neden oluyor.

AMD, AM4 soket uyumluluğu ve Ryzen işlemcileriyle önemli bir ivme yakaladı. Intel’in önümüzdeki yıllardaki geri dönüşünü ve yapacağı hamleleri ise hep birlikte göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Intel, 144 Katmanlı QLC ve PCIe 4.0 Destekli Optane Hazırlığında