Anasayfa Haber TikTok’un Söz Verdiği Üzere Çocukları Korumak Adına Değişiklik Yapmadığı İddia Ediliyor

TikTok’un Söz Verdiği Üzere Çocukları Korumak Adına Değişiklik Yapmadığı İddia Ediliyor

20’ye yakın çocuk ve tüketici grubu, geçtiğimiz yıl TikTok platformuna çocukların gizliliğini ihlal ediyor suçlamalarında bulunmuştu. Şimdi ise uygulamanın daha önce vaat ettiği gibi çocukların gizliliği için hala önlem alınmadığı ve yasakları çiğnemeye devam ettiği yönünde.

2019 yılında iddiaların sonucunda TikTok, konu ile alakalı olarak Federal Ticaret Komisyonu ile bir anlaşma yapmak zorunda kaldı. Amerikan yasa düzenleyicilerinin iddialarına göre TikTok ebeveyn izni olmadan 13 yaşından küçük çocukların kişisel bilgilerini topladı. TikTok, izinsiz bilgi toplamanın yanı sıra bu bilgileri herkese açık hale getirdiği yönünde iddialar ile de suçlanıyor.

Yapılan suçlamaların ardından TikTok bir anlaşma yapmayı kabul etti. Yapılan anlaşma gereğince şirket bundan sonra herhangi bir çocuğun bilgisini toplamadan önce ebeveyn izni alacaktı. TikTok  vermiş olduğu bu söze ek olarak 13 yaşının altındaki çocuk kullanıcaların ve yaşları belirlenemeyen kullanıcıların videolarını ve bilgilerini silmeyi taahhüt etti.

Yapılan yeni iddialara göre şikayetler gösteriyor ki, 2016 yılından önce yüklenen reşit olmayan kullanıcılara ait videolar uygulamada halen erişilebilir olarak bulunmakta. Ayrıca TikTok uygulamasının yaş doğrulama sisteminin kolay bir şekilde kandırılabildiği iddia edilmekte. TikTok geçtiğimiz yıl yalnızca genç kullanıcılara özel olan arayüzünü tanıttı. İddialara göre sıradan kullanıcılar bu arayüze de kolaylıkla sahte bir doğum tarihi kullanılarak kayıt yapılabiliyor.

Konu ile alakalı reklamsız çocuk seferberliği şirketi yöneticisi yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi:

‘’ TikTok uygulaması yıllarca çocukların gizliliği ilkesini görmezden geldi. Bu nedenle belki de dünya üzerinde milyonlarca reşit olmayan çocuk bir pazarlama unsuru olarak kullanıldı. Sadece bununla yetinmeyen TikTok uygulaması, uyguladığı stratejiler ile pek çok çocuğun cinsel istismara uğraması konusunda çocukları riske sokmuş oldu. TikTok şimdi FTC (Federal Ticaret Komisyonu) tarafından bir kez daha suçlanmış durumda. TikTok, tüm suçlamlara rağmen yasaları çiğnemeye devam ediyor.’’

Yapılan iddialara karşılık olarak TikTok sözcüsü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘’Gizliliği ciddiye alıyoruz ve TikTok’un kullanıcılarımız için hem güvenli hemde eğlenceli bir yer olmasını sağlamak adına kararlıyız.’’

TikTok ile alakalı bu iddialardan sonra sürecin ne göstereceği ve yasal bir sürecin başlayıp başlamayacağı  henüz bilinmiyor.