Anasayfa Video MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-Fi Anakart İncelemesi

MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-Fi Anakart İncelemesi

MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-Fi anakartı detaylı olarak inceledik ve özelliklerine yakından baktık.

Intel ve AMD arasındaki çok çekirdek savaşı, Intel’i çekirdek sayısını artırmaya iten en önemli sebep oldu. Bunun için 10. nesil işlemcileri piyasaya süren Intel, bunları destekleyecek Z490 yonga setini de beraberinde duyurdu. Tabii donanım üreticileri derhal Z490 yongalı anakartları tüketiciye sunmaya başladılar. Biz de bu bağlamda arka arkaya bu yeni anakartları inceliyoruz.

Yeni Z490 yonga setini kullanan MSI MPG Z490 Gaming Carbon Wi-Fi modeli de yeni 10. nesil Intel işlemcili bir bilgisayar toplamak isteyenler için piyasada bulunabilecek seçeneklerden biri. Bu videomuzda MSI’ın kendine has tasarım çizgilerini taşıyan bu yeni anakartı yakından inceledik.

Tasarım ve Görünüş

Anakartın tasarımına koyu gri ve metalik tonlar hakim. Bunun haricinde kullanılan karbon fiber dokusunu anakartın çeşitli noktalarında görebiliyoruz.

Güncel anakartlarda görmeye alıştığımız VRM ısı dağıtıcısının üzerindeki plastik kapak bu modelde de var. Bu kapak üzerinde ve çipset soğutucusundaki ejderha logosunun altında RGB LED var ve oldukça hoş bir aydınlatma sunuyorlar.

Arka plaka üzerindeki plastik kapak, parlak metal giriş çıkış yuvalarını gizliyor. Ancak ısı dağıtıcısını da kapatarak soğutma performansını biraz düşürüyor. Bu nedense bütün anakart üreticilerinin tasarımlarında kullanmayı tercih ettiği bir unsur haline geldi.

Arka plakadaki yuvalar görünüş açısından da gayet hoş. Siyah arka plaka kalkanı ve siyaha boyanmış analog ses yuvaları güzel görünüyor.

Çipset soğutucusu ise büyük tutulmuş ve karbon tasarım öğelerinden faydalanıyor. M.2 soğutucuları, çipset ve VRM soğutucuları birbirleriyle uyumlu duruyorlar.

Soket ve işlemci desteği

LGA 1200 soket yapısının Intel’in yeni soketi olduğunu daha önce de haber yapmıştık. Bu soket 10. Nesil Comet Lake-S işlemciler ve sonrası için destek veriyor. Bu sebeple 9. nesil Intel işlemcilerle kullanılamıyor. Soket yapısı fiziksel olarak pek değişmediği için soğutucu uyumluluğunda da bir değişiklik yok.

VRM, Güç ve VRM soğutma

Bu anakart 12+1+1 VRM konfigürasyonunu kullanıyor. Bunlardan 12 adedi işlemciye ayrılmış. VRM kontrolcüsü RAA229001 ve VRM faz üniteleri de 12 adet Intersil ISL99360 modelinden oluşuyor. Bunlar işlemciye toplamda 60 Amper güç sağlayabiliyor. İşlemci güç girişine baktığımızda ise 8+4 EPS güç girişleri olduğunu görüyoruz. 

VRM soğutucusu ile VRM üniteleri arasında 7 W/mk değerinde yüksek ısı iletkenliği olan termal pedler kullanılmış. Intel’in son bir kaç nesilde üretim teknolojisini düşürmeden çekirdek ve frekans artışına gittiği düşünürsek, bunun önemi daha iyi anlaşılıyor. Öyle ki 10 çekirdekli Intel i9 10900K işlemci, yük altında 16 çekirdekli AMD Ryzen 3950X kadar güç tüketiyor.

Z490 Çipsetinin getirdiği yenilikler

Z490 çipseti Z390 ile büyük oranda benzerlik gösteriyor. Farklar daha çok ağ bağlantıları ve USB desteği alanında yoğunlaşmış diyebiliriz. Z490 çipseti artık dahili WI-FI 6 ve 2.5 Gigabit ethernet desteği sunabiliyor, ayrıca dahili olarak USB 3.2 Gen2 destekliyor. 

Bunlar haricinde PCI Express sürümü olarak yine 3.0’ın desteklendiğini ve çipsetin işlemciye x4 PCI-Express hattı ile bağlandığını görüyoruz.

Kutu içeriği

Kutudan Wi-Fi anteni, 2 adet sata kablosu, RGB uzatma kabloları, kullanma klavuzu, kablo ve kasa stickerları ve sürücü DVD’si çıkıyor. Bu noktada üreticilerin artık sadece üst seviye değil tüm anakart modellerinde sürücüleri USB flaş bellek ile dağıtmalarını bekliyoruz. Zira optik disk okuyucuları artık tarih oldu. 

Hatta çevreye daha duyarlı olmak açısından anakartlar ile sürücü dağıtımı yapılması tamamen sonlandırılırsa kimsenin şikayet edeceğini sanmıyoruz. Çünkü güncel sürücüleri üreticilerin ürün sayfalarından indirmek çok daha mantıklı ve herkes böyle yapıyor.

Arka panel giriş çıkış yuvaları

Z490 Gaming Carbon, üzerinde hazır takılı gelen arka plakayla kullanıcıyı bunu takma zahmetinden kurtarıyor. Hangi yuvanın neyi desteklediği gayet okunabilir şekilde ilgili yuvaların üzerinde yazıyor.

En üstten sırasıyla bakarsak 2 adet USB 2.0 yuva görmekteyiz. Bu yuvalar klavye, fare, yazıcı gibi çevre bileşenleri için düşünülmüş. Hemen yanında ise nerdeyse unuttuğumuz paralel yuva görmekteyiz. Bu da hala paralel yuva kullanan klavye faresi olanlar için eklenmiş.

Daha aşağıda görüntü çıkışları bulunuyor, bunlar HDMI 2.0 ve DisplayPort 1.4 sürümüne sahipler. Bu yuvalar Intel işlemcilerdeki dahili ekran kartı ile kullanılıyor ve 4K/60Hz’e kadar görüntü çıkışı sağlayabiliyor.

Görüntü yuvalarından sonra gördüğümüz Type-C USB 3.2 Gen2x2 yuvası tam 20 Gigabit veri aktarım hızı ile bu anakarttaki en hızlı USB yuva diyebiliriz. Intel dahili olarak maksimum 10 Gigabitlik USB 3.2 yuvalara destek veriyor. Bu sebeple MSI’ın 20 Gigabit’lik bu 3.2 Gen 2×2 yuvası AS Media harici kontrolcü kullanıyor. Eğer NVM-Express teknolojisinden faydalanan bir harici SSD sürücünüz varsa bu yuvaya takarak yüksek hızda kullanabilirsiniz.

USB-C yuvanın altında 4 adet kırmızı USB 3.2 Gen2 yuvası görüyoruz. Bunların her biri 10 Gigabitlik veri aktarım hızını destekliyor. Aynı hizada 2.5 Gigabitlik ethernet yuvası da bulunuyor.

Daha da aşağıda Wi-Fi anteni bağlantı noktalarını, onun da altında ise analog ve dijital ses yuvalarını görüyoruz.

Ses

Realtek ALC1220 kodeği bulunan anakartın üzerinde 8 kanal analog çıkış ve SPDIF dijital optik çıkış bulunuyor. Ses için kaliteli Chemicon kapasitörler kullanılmış ve ses devre bileşenleri elektromanyetik parazite karşı anakartın geri kalanından izole edilmiş. Ancak bu anakartta daha yüksek fiyatlı anakartlarda gördüğümüz ESS Sabre gibi harici bir DAC bulunmuyor.

Kablolu ve Kablosuz Ağ

Kablolu ve kablosuz ağ bağlantı seçenekleri Z490 çipsetinin parladığı alan demiştik. Realtek 8125B kontrolcüsünü kullanan 2.5 Gigabit ethernet ve Intel AX201 kontrolcüsünü kullanan Wi-Fi 6 desteği, ağ bağlantıları konusunda Z490 çipsetine avantaj sağlıyor. Bu hızdan faydalanmak için kullandığınız Switch ve buna bağlı bilgisayarların da minimum 2.5 Gigabit ethernet yuvalarına sahip olmaları gerektiğini unutmayın. Ayrıca ağ kablo standardınızın minimum Cat6 olması gerek. Cat5e kablo standardı maksimum 1 Gigabit destekliyor. 

Wi-Fi 6 ise çok sayıda cihazın bağlı olduğu ağlarda performansı artıran ve maksimum veri aktarım hızını yükselten bir teknoloji.

Depolama

Anakart üzerinde 6 adet SATA yuvası var. Bu yuvalar 90 derece açılı yerleştirildiği için kablo karmaşası da azalıyor. 2 adet Nvm Express yuvası da düşünüldüğünde ortalama bir kullanıcının tüm depolama ihtiyacını karşılamaya yeterli diyebiliriz. 

Nvm express yuvaları 3.0 x4 hızlarında çalıştığı gibi SATA moduna da alınabiliyor. İlk yuva 22110 form faktöründeki uzun SSD’lerle de uyumlu, ikinci yuva ise maksimum 2280 form faktöründeki SSD’leri alabiliyor.

Her iki yuvanın da üst seviye SSD’lerin dahi ısınma sorununu çözebilecek yeterlilikte soğutucuları var.

PCI-Express yuvaları

Anakart üzerinde 3 adet fiziksel x16 yuva bulunuyor. Bunlardan ikisi ağır ekran kartlarının yükünü taşıyabilmeleri için metal destekli. Bu yuvaları elektriksel olarak ister x16,x0,x4 isterseniz de x8,x8,x4 konfigürasyonunda kullanabiliyorsunuz.

AMD Crossfire ve Nvidia SLI çoklu GPU teknolojileri de destekleniyor. Eğer tek GPU kullanacaksanız en üstteki PCI Express yuvasını doldurmanız gerekiyor.

Bunun dışında 2 adet fiziksel x1 yuva bulunuyor.

Bellek yuvaları ve bellek desteği

İşlemci soketinin yanında 4 adet bellek yuvası görüyoruz. Diğer anakartların aksine bu modelde bellek yuvaları metal çerçevelerle güçlendirilmemiş. Bu yuvaları 128 Gb’a kadar bellek modülleriyle, çift kanallı çalışacak şekilde doldurabiliyorsunuz. 

MSI, hız aşırtmayla 4800 Mhz’e kadar bellek kitlerine desteği verdiğini belirtiyor. Daha yüksek bellek çalışma frekanslarına verilen destek, Intel’in AMD karşısındaki bir avantajı olagelmiştir. Piyasada 16 GB’lık kapasiteye sahip oldukça hızlı ve yüksek maliyetli bellek kitleri var. Eğer hız aşırtma ile ilgileniyorsanız, Intel Z490 bu bellekleri yüksek frekanslarda çalıştırmak için kullanabileceğiniz bir platform.

Fan ve RGB bağlantıları

Anakartın çevresine dağıtılmış şekilde 4 adet 4 pinli, yani PWM destekli fan bağlantı noktaları var. Bunlardan herhangi biri sıvı soğutma pompasını kontrol etmek için de yeterli güç sağlayabiliyor. Eğer 3 pinli DC fanlarınız varsa sorun değil, çünkü bu bağlantılar DC fanları da destekliyor.

Sonuç değerlendirmesi

Z490 anakartlar 10. nesil Intel işlemcileri kullanmak için tek seçenek. Intel, AMD ile rekabet etmek için fiyatlarını ciddi ölçüde aşağı çekti ve 10 çekirdeği bile ana akım platformda kullanıcıya sundu. Ancak şirket ne bu çipsetle, ne de yeni işlemci ailesiyle devrimsel yenilikler getirmiyor, fakat tek çekirdek performansında hala liderliğini koruyor.

Dolayısıyla salt oyun performansıyla ilgilenen ve en yüksek FPS’yi elde etmek isteyen oyuncular için Intel işlemciler hala önemini korumaya devam ediyor. MSI MPG Gaming Carbon Wi-Fi ise en hızlı 20 Gigabit USB 3.2 gen 2×2 yuvası, en güncel ağ bağlantı standartları ve göze hitap eden tasarımıyla fiyat ve özellik dengesini iyi tutturmuş bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.