Anasayfa Haber Sony: “PlayStation 5, PS4’ten 100 Kat Daha Hızlı Olacak”

Sony: “PlayStation 5, PS4’ten 100 Kat Daha Hızlı Olacak”

PlayStation 5

PlayStation 5’in PlayStation 4’ten 100 kat daha hızlı olacağı ileri sürüldü.

Sony, PlayStation 5 ile ilgili yeni detayları oyuncularla paylaşmaya devam ediyor. Hatırlarsanız, daha önceden yapılan sızıntılarla beraber PS5 oyunlarının önümüzdeki Haziran ayında gösterileceği ileri sürülmüştü. Tüm bunlar yaşanırken bugün ise PS5 ile ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

Tokyo’da düzenlenen bir toplantı sırasında şirketin CEO’su Kenichiro Yoshida tarafınca aktarılan bilgilere göre Sony’nin sadece oyun çözünürlüklerinin yanı sıra oyunların hızını da ciddi oranda artıracağını belirtti.

Bununla birlikte PS5’te yer alacak olan yüksek hızlı SSD’ye de değinen şirketin CEO’su, bu sayede PS5’in PS4’ten yaklaşık olarak 100 kat daha hızlı işlem yapabildiğini de ileri sürdü. Böylece oyunlardaki yükleme sürelerinin çok daha kısalacağını müjdeleyen CEO, bu kısımda ise oyuncuları bambaşka bir konsol deneyimi beklediğine de özellikle dikkat çekti.

PS5 Ne Kadar Hızlı Olacak?

Hatırlarsanız, Sony geride bıraktığımız Mart ayında düzenlemiş olduğu sanal lansman ile beraber PS5’in bazı kilit özelliklerini kullanıcılar ile paylaşmıştı. Bu etkinlik sırasında ise geliştirici firma özellikle PS5’in depolama birimi üzerinde durmuştu.

Bu etkinlik sırasında PS5’te yer alacak olan 825 GB’lık NVMe SSD’nin ne kadar hızlı olduğu da PS sistem lideri Mark Cerny tarafından gözler önüne serilmişti. Bu doğrultuda standart bir hard diskin 1 GB’lık dosyayı 20 saniyede yüklediğine dikkat çeken Cerny, PS5’in 2 GB’lık bir dosyayı 0.27 saniyede yükleyeceğinin de altını özellikle çizmişti. Aynı zamanda düzenlenen lansman sırasında Cerny, PS5’te yer alan bu SSD’nin 5.5 GB /s okuma hızına ulaşabileceğini de açıklamıştı.

PlayStation 5 PlayStation 4
CPU 8x Zen 2 Çekirdeği @ SMT ile 3.5 GHz  (değişken frekanslar) 8x Jaguar çekirdeği @ 1.6 GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 İşlem Birimi @ 2.23 GHz (değişken frekanslar) 1.84 TFLOPs, 18 İşlem Birimi @ 800 MHz
GPU Mimarisi Özelleştirilmiş rDNA 2 Özelleştirilmiş GCN
Bellek/Arayüz 16 GB GDDR6/256-bit 8 GB GDDR5/256-bit
Bant Genişliği 448 GB/s 176 GB/s
Dahili Depolama Özel 825 GB SSD 500 GB HDD
Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slot Değiştirilebilir Dahili HDD
Harici depolama USB HDD Desteği USB HDD Desteği
Optik Sürücü 4K UHD Blu-ray Sürücü Blu-ray Sürücü

Sony’nin İddiası Ne kadar Doğru?

PlayStation 4, 50 yıldan eski olan sabit disk teknolojisini kullanan bir konsol. Sabit diskler de özellikle veriye erişme konusunda inanılmaz yavaş kalıyorlar. Tipik bir sabit disk veriye 10ms gibi bir sürede erişirken SSD’lerde bu değer 0.1ms civarında. Yani evet, konsollar PC’lerin 10 sene önce kullanmaya başladığı SSD teknolojisine 2020’de geçiş yaparak nihayet depolama alanında 100 kat hızlanmış olacaklar. Yani Sony’nin iddiası depolama konusunda doğru. Öte yandan merkezi işlemci, grafik işlemci ve bellek konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. ~Recep Baltaş