Anasayfa Video Corsair iCUE 465X RGB Mid-Tower Kasa İncelemesi

Corsair iCUE 465X RGB Mid-Tower Kasa İncelemesi

Çift temperli cam panele sahip Corsair iCUE 465X RGB kasanın aydınlatma, soğutma ve iç hacim gibi özelliklerine yakından bakıyoruz.

Corsair’in mid-tower sınıfındaki bu bilgisayar kasası, siyah-beyaz renk şemasıyla dikkat çekiyor. Kasanın ölçüleri 467 mm x 216 mm x 455 mm olarak belirtilmiş. Bu boyutlar özellikle orta büyüklükte ATX anakartlı bir PC toplamak isteyenler için ideal denebilir. Bu videomuzda kasanın iç ve dış tasarımını, beraberinde gelen RGB aydınlatmalı fanlarını ve diğer önemli özelliklerini detaylı olarak ele aldık.

Genel Tasarım Özellikleri

Kasanın yan ve ön tarafında kullanılan cam paneller, sistemini sergilemek isteyen kullanıcılara büyük olanaklar sunuyor. Öndeki LL fanların da dahil edilmesiyle bunun ne kadar büyük bir fark yarattığını sistemi çalıştırdığınızda anlıyorsunuz. Tüm sistem bir renk cümbüşüne dönüşüyor. Bence LL fanlar Corsair’ın çıkarmış olduğu en güzel fanlar. Bunun sebebi LED’lerin hem çerçevede, hem de fan göbeğinde kullanılması.

Her iki panelde de hafif bir karartma uygulanmış ve bu kasa içi aydınlatmanın daha iyi ön plana çıkmasını sağlıyor. Öndeki cam panel kasaya 4 adet uzun vida ile tutturulmuş. Bunu çıkarırken plastik ön panellerde olduğu gibi klipslere güç uygulamak zorunda kalmıyorsunuz.

Her iki cam paneli ilk defa açarken düz tornavidaya ihtiyaç duyuyorsunuz. Eğer çok sıkarsanız tornavidasız açmanız imkansız. Bu sebeple kasanızı kapatırken vidaları bir daha ki sefere elle açmak istiyorsanız çok sıkmamanızı öneririz.

Siyah çerçevelere sahip bu camlar kasanın geri kalanına hakim olan siyah beyaz temayla uyumlu, hoş bir görüntü sunuyor.

Radyatör Ve Fan Uyumluluğu

Kasa önüne en çok 360 mm, kasa üstüne 240 mm, kasa arkasına da 120 mm boyunda radyatör takabiliyorsunuz. Özel sıvı soğutmada genel bir kural olarak, döngüye eklediğiniz her sistem bileşeni için sıvı soğutma döngüsüne 1 adet 120 mm radyatör alanı eklemeniz önerilir. Bu anlamda 465X’in sunduğu radyatör kapasitesinin üst seviye özel sıvı soğutma sistemler için bile yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Fan uyumluluğu açısından bakıldığında, kasaya toplamda 6 adet 12 cm veya 3 adet 14 cm fan takabiliyorsunuz. Bu anlamda maksimum hava akışına ulaşmak için bu kasada 12 cm fanları tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

Kasanın beraberinde 3 adet LL tip RGB fan geliyor ve bunların üçü de ön tarafta yer alıyor. Egzoz fanı bölgesi ise boş bırakılmış, ancak buraya da basit bir fan koyulabilirdi.

LL tip fanlar Corsair’ın kasaya dahil ettiği RGB kontrolcüye bağlanıp iCUE uygulaması altından kontrol edilebiliyor. RGB destekli bir Corsair işlemci soğutucusu alırsanız, onun da aydınlatmasını bu fanlarla senkronize şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bu tür kasaların yaygınlaşmaya başladığı yıllarda görünüşü ön planda tutan bazı kasa modellerinde fanların nefes alabilmeleri için yeterli boşluk olmazdı. 465X modelinde hava girişi için yeterli boşluğun bırakıldığını, performans ve görünüş arasındaki dengenin sağlandığını görüyoruz.

Kasa İçin Tasarım Özellikleri

Kasa üzerinde 2.5 inç SSD takabileceğiniz 4 adet nokta mevcut. Bunların ikisi anakart arkasındaki siyah SSD braketleri, diğer ikisi de kablo kanallarının yanındaki noktalar. 3.5 inçlik sabit diskleriniz varsa bunları da kasa altındaki sabit disk kafesine takabiliyorsunuz.Bu kafes toplamda iki diske kadar destek veriyor. Kullanılmadığında birkaç vida sökülerek çıkarılabiliyor. Eğer sabit disk yoksa hava akışını artırmak için çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Güç kaynağı gizleyici kasanın alt kısmı boyunca devam ediyor. Güç kaynağını hem ters, hem de düz takabilmeniz için bu gizleyicinin kasa içine bakan tarafına da delikler konmuş. Ayrıca bu gizleyici üzerinde anakart altındaki bağlantılara kolay ulaşabilmek için bir kablo geçit kanalı da eklenmiş. Bu kablo geçit kanallarından 2 tane de anakartın takıldığı plaka üzerinde bulunuyor. Bununla birlikte anakartın pek çok noktasında kablo bağı takmak için noktaları mevcut.

Mid tower kasalarda beklediğimiz 7 adet PCI Express yuvasına ek olarak, kasa dikey ekran kartı montaj yuvasına da sahip. Ayrıca satın almanız gereken PCI-Express uzatma kablosu sayesinde ekran kartınızı dikey takarak sergileyebiliyorsunuz. Bunun bir götürüsü diğer PCI-Express yuvalarının kullanılmaz hale gelmesi. Dolayısıyla Pci-Express tabanlı bir ses kartı ya da Capture kartı takmayı düşünüyorsanız bunu dikey ekran kartı ile yapamıyorsunuz.

Desteklenen maksimum işlemci soğutucusu yüksekliği 170 cm ile hayli yüksek. Öyle ki Corsair’ın yeni devasa hava soğutucu A500’ü sorunsuz taktık. Bu anlamda iCUE 465X’ın hem üst seviye sıvı, hem de hava soğutucularına destek verdiğini rahatça söyleyebiliriz.

Toz Filtreleri Ve Ön Portlar

Kasada hava girişi olan tüm noktalarda etkili bir toz filtreleme bulunuyor. Kasa önündeki cam panelin arkasında plastik çerçeveli toz filtre bulunuyor. Her fanın önünde çarpı şeklinde birbirine bağlanan filtre, öndeki fanların parlaklığını düşürmeyecek şekilde ince tasarlanmış. Kasa üstünde bulunan hafif çukur alana oturan mıknatıslı bir toz filtresi de var. Son olarak kasa altında, güç kaynağı fanının çekebileceği tozları filtrelemek için de sürgülü bir fan filtresi bulunuyor.

Kasa önünde güç tuşu, 2 adet USB 3.1 yuvası, birleşik kulaklık ve mikrofon jakı ve reset tuşunu görüyoruz. Bunlar Corsair’ın mid-tower kasalarında tercih ettiği şablon ve burada da değişmemiş. Daha büyük kasalarda USB port sayısının arttığını görüyoruz.

Dahili RGB Kontrolcü: Corsair Lightning Node Core

Kasanın arkasında Corsair’ın RGB aydınlatma kontrolcüsü Corsair Lightning Node takılı geliyor. Core 6 fana kadar destek veren bu kontrolcü sadece aydınlatmayı kontrol ediyor. Fanların güç kablosunu anakarta takıyorsunuz. Bu kontrolcü gücünü ayrı bir sata kablosundan alıyor ve yazılım kontrolü için anakart üzerindeki USB headerlarına bağlamanız gerekiyor.

Kasanın önü, üstü ve arkasına takılabilen toplam fan sayısı 6 olduğu için bu kontrolcünün desteklediği fan sayısı tam ideal. 3 tane daha LL serisi fan ile tüm kasayı doldurduğunuzda harika gözükeceği kesin. Tabii ki bu fanlardan 3 tane daha almak için yaklaşık 1000 TL kadar ödemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Sonuç Değerlendirmesi

Corsair son zamanlarda birden çok panelinde temperli cam kullandığı birkaç kasa üretti. Bunlar arasında üst seviye 680X ve bütçe odaklı 220T de var. 465X için bu iki modelin arasında bir yerlerde diyebiliriz. 680X kadar büyük iç hacim sunmuyor ve her tarafında temperli cam yok. Ancak 220T’den de biraz daha geniş ve daha iyi fanlara sahip. Bu anlamda Corsair’ın ürün gamını çeşitlendiren bir kasa olmuş diyebiliriz.