Anasayfa Mobil Apple MacBook Air 2020 İncelemesi

Apple MacBook Air 2020 İncelemesi

2018’de yapılan kasa düzenlemesinin ardından çıkan üçüncü MacBook Air modeli olan MacBook Air 2020 neler sunuyor?

Eğer ufak bir araştırma yaparsanız, birçok kişi size bu MacBook Air’in şu anda alınabilecek en iyi Mac modeli olduğunu söyleyecektir. Bu gerçekten doğru mu? 2018 ve 2019 modellerine göre bize gerçekten de büyük avantajlar sunuyor mu?

Ayrıca gelen birçok soruda iPad Pro, MacBook Pro ve MacBook Air 2020 arasında kalan insanlar var. Bunları da değerlendirmek gerekiyor. Yani aslında incelememizin ana odağı MacBook Air’ın sınırları. Hangi noktaya kadar yeterli? Performansının en üst noktası ney ve Pro cihazlara gerçekten ne zaman ihtiyaç duymaya başlıyoruz?

MacBook Air 2020 Tasarımı

Genel olarak yeni Air önceki modele göre biraz daha kalın, daha ağır, 10. Nesil Intel işlemcilerle daha güçlü, daha iyi bir klavyeye sahip, depolama alanları iki kat artırıldı, sonunda DDR4’e geçildi ve yurt dışında önceki modellere nazaran daha düşük fiyatla piyasaya sürüldü.

MacBook Air her zamanki gibi kompakt, düşük enerji tüketimi özellikleri ve hafiflikle ön plana çıkan bir ultrabook. Ama hafiflik konusunda artık eskisi gibi zirvede değil.

Dönüştürülmüş alüminyumdan yapılan kasa gerçekten çok iyi görünüyor ve malzeme kalitesine önem verenlere hitap ediyor. Ama bu kasanın ve yenilenen sistemin hafiflik konusunda MacBook Air’i geriye düşürdüğünü de unutmamak gerekiyor. Çünkü Dell ve Acer gibi markaların yeni ultrabook modelleri ağırlık konusunda daha iyi noktadalar.

Diğer taraftan bu kasanın MacBook Pro modellerine göre önemli avantajı da var. MacBook Air’in üçgen kasa yapısı sayesinde klavyede çalışırken elinizi koyduğunuz alanlar, uzun süre yazı yazdığınızda Pro modellerde oluşan bazı ergonomi sorunlarının da önüne geçiyor. Pro’larda kasanın yapısı daha keskin olduğu için böyle sorunlar yaşanabiliyor.

Kasa yapısına daha yakından baktığımızda önceki modellerle oldukça benzer olduğunu görüyoruz. Sol tarafta iki adet Thunderbolt 3 girişi yer alırken, sağ tarafta 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor.

MacBook Air 2020’deki en önemli değişimlerden biri de klavyede yaşandı. Apple uzun süredir kullandığı Butterfly switch’lerini yeniden makas mekanizmasına döndürdü. Açıkçası bu önemli bir gelişme.

MacBook Air 2020 Ekran Özellikleri

Ekran son derece güzel renkler sunuyor ve kutudan kalibre bir şekilde çıkıyor. Sizin ek olarak monitörün renk düzeni ile uğraşmanıza gerek yok. Ortalama parlaklık değeri 400 nit seviyesinde ve daha düşük bir sRGB renk uzayı sunuyor. Ayrıca ortam ışığına göre renkleri ayarlayan True Tone ekran özelliğini de destekliyor. Şunu da unutmamak lazım elimizdeki ekran çok güzel görüntüler sunuyor olsa da, Apple’ın Pro sınıfı cihazları çok daha geniş P3 renk uzayı sunuyor. Çünkü Air her ne kadar güçlendirilmiş bir bilgisayar olsa da, ana hedefi video kurgu ve fotoğrafçılık ile uğraşan insanlar değil. Buna göre karar vermeniz çok ama çok önemli.

2018 MacBook Air modelinde beni en çok heyecanlandıran özelliklerin başında geliştirilen çözünürlük ve retina ekran geliyordu. Ama cihazı bir süre kullandıktan sonra ilginç bir sorunla karşılaştım. Air ailesi düşük güç tüketimine sahip 2 çekirdekli Y serisi işlemciler kullanıyor. Bu yüzden kısa bir süre sonra 2560 x 1600 çözünürlüğün ve retina ekranın iki çekirdek için aslında biraz fazla olduğunu fark ettim. Uzun dönemli kullanımda 2017’nin düşük çözünürlüklü Air modeli, kesinlikle 2018 ve 2019’a göre daha iyi performans sağlıyordu.

İşte 4 çekirdekli işlemci bu yüzden önemliydi. Yeni MacBook Air modellerinin i5 işlemcili versiyonlarında 10nm 10. Nesil Intel Core i5-1030NG7 işlemci kullanılıyor. Bu gerçekten çok önemli çünkü artık yüksek çözünürlüklü ekranı tam ve doğru bir şekilde besliyor ve 2017 ve önceki Air modellerinde gördüğümüz hızı bizlere yeniden sağlıyor.

Ben bu incelemeyi yazarken işlemci üzerindeki yük yüzde 11 civarıydı ve işlemci 50 C gibi bir sıcaklık değerine sahipti. Ayrıca Safari, Apple Music, WhatsApp, E-Posta uygulaması, Word, Notlar ve bilgisayarın metriklerini ölçmemi sağlayan CleanMy Mac açıktı.

Gelgelelim yeni Intel Iris Plus Graphics 930 ve 8 GB LPDDR4X RAM ve Metal iyileştirmeleri bir araya geldiğinde MacBook Air, Pro modellerin iyi olduğu bir alana hafifçe göz kırpıyor. Video düzenleme.

Eğer size gün içinde yetebilecek hem yazı yazma hem de trackpad tarafında rahat bir MacBook istiyorsanız Air 2020 son derece düzgün çalışan bir bilgisayar. Ayrıca performans ve erişebilirlik tarafında şu anda en iyi Mac ler arasında en avantajlı olanı.

Eğer her performanslı işin altından kalkabilecek güçlü bir Macbook arıyorsanız Air bu ihtiyacınıza cevap verecek donanıma sahip değil. Eğer çalışma hayatınızda renk doğruluğu ve renk uzayının genişliği önemliyse yine Pro modellere yönelmeniz şart.