Anasayfa Haber Linux Patronu Torvalds, Yıllar Sonra AMD’ye Geçiş Yaptı

Linux Patronu Torvalds, Yıllar Sonra AMD’ye Geçiş Yaptı

Yaklaşık 15 yıldır Intel tabanlı sistem kullanan Linus Torvalds, AMD işlemciye geçiş yaptığı için heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Kırmızı takım, Ryzen’in gelişinden bu yana CPU cephesinde adeta yeniden doğdu desek yeridir. Zen mimarisinin de gelişimiyle birlikte son tüketici, büyük kurumlar ve önemli isimler de dahil olmak üzere AMD kullanmayı daha fazla tercih etmeye başladı.

‘Linux’un babası’ olarak anılan Linus Torvalds, Intel’e bağlı kaldığı 15 yılın ardından bir AMD işlemciye geçtiğini açıkladı. Torvalds, yeni Linux Çekirdeği 5.7 RC7’yi açıklarken şöyle yazdı: “Bu hafta benim için en heyecan verici şey ana makinemi yükseltmemdi ve yaklaşık 15 yıl sonra ilk defa masaüstüm Intel tabanlı değil. Hayır, henüz ARM mimarisine geçmedim ancak şimdi AMD Threadripper 3970X kullanıyorum.”

Linux çekirdeğinin geliştiricisi, değişiklikten önce hangi CPU’yu kullandığını açıklamasa da ‘allmodconfig’ test yapılarımın eskisinden üç kat daha hızlı olduğunu” sözlerine ekledi. Torvalds’ın ARM işlemcilerden bahsetmesi ise şaşırtıcı. Bu durum insanlara uzun vadeli amacının ARM destekli bir masaüstü kullanmak olduğunu düşündürdü.

7nm tabanlı Ryzen Threadripper 3970X, 128 MB L3 önbellekle birlikte 32 çekirdeğe ve 64 iş parçacığına sahip. 3.7 GHz taban frekansında çalışan yonga 4.5 GHz saat hızlarına ulaşabiliyor. Ryzen 3970X’in yanında abileri 3800X ve 3950X gibi yongaları da unutmazsak bunlar üst düzey masaüstü platformunun canavar CPU’ları diyebiliriz.

HEDT platformunun yanı sıra yeni inşa edilen süper bilgisayarların da AMD EPYC işlemcilerle donatıldığı haberlerini almaya başlamıştık. AMD ve Intel rekabeti tüm platformlarda alevlenmişken yapılan yeni hamleleri merakla bekliyoruz.

İlginizi çekebilir: Intel Rocket Lake ve Alder Lake Detaylanıyor: PCIe 4.0 ve DDR5