Anasayfa Makale Pratik Yeni MacBook Pil Sağlığı Yönetimi Seçeneği: MacOS 10.15.5 ile Gelen Ayar Ne...

Yeni MacBook Pil Sağlığı Yönetimi Seçeneği: MacOS 10.15.5 ile Gelen Ayar Ne İşe Yarıyor?

Mac dizüstü bilgisayarlarda pil sağlığı yönetimi ne işe yarar?

Apple MacBook Pro ve MacBook Air gibi dizüstü modelleri için, yeni MacOS 10.15.5 güncellemesi ile birlikte yeni bir Pil Sağlığı Yönetimi seçeneği sunuyor. Peki bu seçenek ne işe yarıyor? Açarsak ne olur, kaparsak ne olur? Sizin için özetledik…

Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan piller zamanla yaşlanır, bunu engellemek mümkün değil. Ancak yaşlanmanın etkilerini azaltmak Neutrogena ile mümkün(!) Pardon konu bu değildi, zaten kremlerin etkinliğini de test etmedik. Burada mesele pilin yaşlanmasını azaltmak.

Bunun için Mac OS 10.15.5 sürümüne geçtiğinizde Pil Sağlığı Yönetimi özelliğini açabilirsiniz. Açınca günlük pilde kullanım süreniz kısalabilir ama Apple’ın vaadine göre uzun vadede pilin değişmesi ihtiyacı, yani pilin ölme süresi ertelenip uzatılacak. Kapatırsanız da eskisi gibi devam edecek. Deneyip göreceğiz, teorisini beğendik. Pratiğini merak ediyoruz. Aşağıda Apple’ın tam açıklamasını okuyabilirsiniz. Ayrıca Technopat Sosyal MacOS bölümümüzde kendi konularınızı paylaşabilirsiniz…

 

“Mac dizüstü bilgisayarlarda pil sağlığı yönetimi hakkında

macOS Catalina 10.15.5 sürümüyle, Mac dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatmak üzere tasarlanan pil sağlığı yönetimi adlı özellik kullanıma sunulmuştur.

Mac dizüstü bilgisayarınızdaki lityum iyon pil hakkında

Mac dizüstü bilgisayarların pilinde lityum iyon teknolojisi kullanılır. Lityum iyon piller hızlı şarj olur, uzun ömürlüdür ve bilgisayarınıza güç sağlamak için mevcut en iyi teknolojiyi sunar.

Tüm şarj edilebilir piller sarf malzemesi bileşenlerdir ve bu bileşenler yaşlandıkça etkileri azalır. Yaşlanma, zaman dışındaki faktörler de dikkate alınarak belirlenir. Bir pilin kullanım ömrü kimyasal yaşına bağlıdır. Kimyasal yaş ise sıcaklık geçmişi ve şarj etme düzeni gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Dizüstü bilgisayarınızın pili kimyasal olarak yaşlandıkça şarj kapasitesi azalır.

Pil performansını en üst düzeye çıkarmaya yönelik ipuçları sayesinde tüm Apple aygıtlarınızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Ayrıca, pil sağlığı yönetimini kullanırsanız Mac dizüstü bilgisayarınız pil optimizasyonunu daha da geliştirebilir.

Pil sağlığı yönetiminin işleyiş şekli

macOS Catalina 10.15.5 sürümüyle kullanıma sunulan pil sağlığı yönetimi özelliği, pilinizin kimyasal yaşlanma hızını düşürerek kullanım ömrünü uzatacak şekilde tasarlanmıştır. Söz konusu özellik, bu işlemleri gerçekleştirmek için pilinizin sıcaklık geçmişini ve şarj etme düzenini izler.

Bu mod açık olduğunda, pil sağlığı yönetimi topladığı ölçümlere göre pilinizin maksimum şarj düzeyini düşürebilir. Gerektiğinde gerçekleştirilen bu müdahalenin nedeni, pilinizin kullanım alışkanlıklarınıza göre optimize edilmiş bir düzeyde şarj edilmesini sağlamaktır. Böylece, pilin yıpranma ve kimyasal yaşlanma hızı düşürülür.

Pil sağlığı yönetimi bir yandan pilinizin kullanım ömrünü uzatırken, diğer yandan kapasite sınırları uygulandığında Mac’inizin tam şarjla toplam çalışma süresini de kısaltabilir. Önceliğiniz Mac dizüstü bilgisayarınızı şarj etmeden mümkün olan en uzun süre boyunca kullanmaksa bu özelliği kapatabilirsiniz.

Pil sağlığı yönetimi açık olduğunda pilinizin maksimum şarj kapasitesi sınırlanabilir. Bu özellik pilinizin kullanım ömrünü uzatacak şekilde tasarlandığı halde, sınırlı maksimum kapasite nedeniyle pil durumu menünüz güncellenerek, servise ihtiyaç duyulduğunu gösterebilir.

Pil sağlığı yönetimi özelliğini denetleme

macOS Catalina 10.15.5 sürümü yüklü yeni bir Mac dizüstü bilgisayar satın aldığınızda veya yazılımınızı macOS Catalina 10.15.5’e yükselttiğinizde, pil sağlığı yönetimi saptanmış olarak açık durumdadır.

Söz konusu özelliği kapatmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:

  • Apple menüsünden Apple Sistem Tercihleri’ni seçip
  • Enerji Tasarrufu’nu tıklayın.
  • Pil Sağlığı’nı tıklayın.
  • Pil sağlığı yönetimi’nin seçimini kaldırıp Tamam’ı tıklayın.
  • Kapat’ı tıklayın.

Bu özelliğin kapatılmasının pilinizin kullanım ömrünü kısaltabileceğini unutmayın.”