Anasayfa Haber NASA ve SpaceX’in Mürettebatlı Fırlatma Görevi Ertelendi

NASA ve SpaceX’in Mürettebatlı Fırlatma Görevi Ertelendi

NASA ve SpaceX

İlk defa özel bir şirket tarafından gerçekleştirilecek olan mürettebatlı uzay görevi, hava koşullarının uyumsuzluğu sebebiyle 30 Mayıs’a ertelendi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ile Elon Musk’ın önderliğindeki SpaceX’in bir arada yürüttüğü insanlı uzay görevinin 27 Mayıs’ta gerçekleştirileceği duyurulmuştu. NASA ve SpaceX bu süreci canlı yayınlarken dünya üzerindeki milyonlarca kişi ekrana kilitlendi. Ancak fırlatmaya dakikalar kala görevin hava koşulları nedeni ile ertelendiği açıklandı.

NASA ve SpaceX

Bildiğiniz üzere daha önce Crew Dragon kapsülü ile birçok kargo taşıma misyonu yerine getirildi. Bu görevin önemi ise Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) iki astronotun gönderilecek olmasıydı. Ayrıca tarihte ilk defa özel bir şirket uzaya insan gönderecekti. 30 Mayıs tarihine ertelenen bu hedef gerçekleştiği takdirde uzay turizminin de önü açılacak. Yani uzaya insan taşıma işlemi önümüzdeki yıllarda çok daha kolay ve ekonomik hale gelecek.

SpaceX, kapsülün içerisindeki koltuklardan astronotların kıyafetlerine kadar her şeyi özel olarak düşündü. Üstelik astronotlar fırlatma rampasına bir Tesla araçla birlikte ulaştırıldı. Bu bağlamda SpaceX’in bu projede ne derece söz sahibi olduğunu ve önem kazandığını anlayabiliyoruz.

Uzay görevlerinde tüm her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplandığından dolayı hava koşulları da dahil olmak üzere planın tüm aşamaları önem taşıyor. Bu sebeple son saniyeye kadar ertelenme veya iptal edilme ihtimali bulunuyor. Yeni duyuruya göre fırlatma 30 Mayıs tarihinde Türkiye saati ile 22.22’de gerçekleşecek.

İlginizi çekebilir: Yeni MacBook Pil Sağlığı Yönetimi Seçeneği: MacOS 10.15.5 ile Gelen Ayar Ne İşe Yarıyor?