Anasayfa Video Monster Abra A5 v15.8 GTX1650 Ti Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Monster Abra A5 v15.8 GTX1650 Ti Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Nvidia’nın yeni GTX 1650Ti GPU’su ve Intel Core i7 10750H mobil işlemci ile donatılan Monster ABRA A5 v15.8 dizüstü bilgisayarını derinlemesine inceliyoruz.

Gerek Nvidia, gerek Intel devamlı GPU ve CPU mimarilerini optimize ederek mevcut modellerin güncellenmiş versiyonlarını çıkarmaya devam ediyor. Yarı iletken endüstrisinde zaman geçtikçe bir litografinin verimi arttığı için üreticiler performans kaybı olmaksızın aynı modellerin daha düşük güç harcayan modellerini üretebiliyor. 

Farklı modeller arasındaki performans boşluklarını yeni ürünlerle doldurarak kullanıcıya daha çok seçenek sunmayı, böylece piyasayı devamlı canlı tutmayı hedefliyorlar. Monster Abra A5 v15.8 modeli de bu yenilenen işlemci ve ekran kartlarıyla donatılmış.

Görünüş & Tasarım

Daha önceki Abra modellerinden aşina olduğumuz tamamen siyah, düz plastik kasayı bu modelde de görüyoruz. Gövde üzerinde herhangi bir doku ya da kaplama bulunmuyor. İş ve ofis ortamlarına kolayca uyabilecek sade görünüşlü bir bilgisayar. 

Ekran arkasında aydınlatmalı Monster logosunu ve gövde üzerinde Intel, Nvidia ve THX çıkartmaları yer alıyor.

Bildirim ışıkları güç tuşunun hemen üstündeki ekran menteşesi üzerine sıralanmış. Bu sayede ekranı kapatsanız bile bu ışıkları görebiliyorsunuz.

Harici ekran kartı

Abra A5 v15.8 modeli, Nvidia’nın Turing mimarisinin en genç üyelerinden biri olan GTX 1650Ti ekran kartıyla geliyor. Düşük voltajlı GDDR6 teknolojisi bu seri ile ilk defa ekran kartlarında kullanılmaya başlandı. Düşük güçlü GDDR6 bu seride güç tüketimini aynı seviyede tutarken performansı artıran unsurlardan biri.

6 Ghz efektif çalışma frekansına sahip olan 4 GB GDDR6 bellek 128 bit bant genişliğine sahip ve 192 GB/sn veri aktarım hızına ulaşabiliyor. 4GB RAM kapasitesi 1080p oyunculuk için yeterli bir miktar.

1024 CUDA çekirdeği, 32 ROP ve 64 TMU ünitesi GPU’nun diğer teknik detayları arasında yer alıyor. GTX 1650Ti modeli 50W TDP’ye sahip bir GPU. Bunun hayli düşük güç tüketen bir GPU olduğunu söylemek mümkün.

İşlemci

Intel’in 10. nesil işlemci ailesine üye olan Core i7 10750H, selefi olan i7 9750h ile büyük benzerlikler taşıyor. Daha yüksek performans için değiştirilen iki ana unsur var. Turbo çalışma frekansı 4.5 Ghz’den 5 Ghz’e yükseltilmiş. Ayrıca desteklenen maksimum bellek çalışma frekansı 2666 Mhz’ten 2933 Mhz’e çıkarılmış. Bunun dışında aynı Core i7 9750h gibi 12MB cache, 6 çekirdek ve 12 izleğe sahip bir işlemci.

Mobil işlemciler yapıları gereği bu Turbo frekanslarda uzun süre çalıştırılamıyor. Üstelik Turbo frekanslar aynı anda 6 çekirdeği birden de kapsamıyor, bunun da altını çizmemiz gerekiyor. Mobil işlemcilerin bir Turbo boost zaman aralığı var ve bu kısa zaman aralığında sınırlı sayıda çekirdeği bahsedilen Turbo frekanslarda çalıştırabiliyorlar. 

Ayrıca bu işlemcide Intel dahili GPU’su aktif durumda ve hafif 2D/3D iş yüklerinde Nvidia GPU yerine çalışarak güç tasarrufu sağlıyor. Bu hafif yükler genellikle masaüstü ofis uygulamaları ve internet üzerinde tarayıcı kullanımı gibi işleri kapsıyor.

Bellek

Bize gelen konfigürasyonda 8GB DDR4 3200Mhz hızında çalışan bir bellek bulunuyor. Bu modül 2933Mhz’de çalışacak şekilde ayarlanmış. Bilgisayarın içine baktığımızda Samsung marka tek 8 GB’lık SODIMM bellek modülüne sahip olduğunu görüyoruz. İstendiğinde ikinci yuvaya bir 8 GB daha takılıp hem kapasite artırılabilir, hem de belleğin çift kanallı çalışması sağlanabilir. Neyse ki 2 adet 4 GB modül yerine 1 adet 8 GB kullanılmış, bu da bellek yükseltmesini daha kolay ve daha az maliyetli yapmış.

8 GB günümüzde Windows 10 ile çalışmak için önerdiğimiz en düşük bellek miktarı. Oyunlara girdiğinizde arka plandaki uygulamaları kapatmanız gerekebilir. Bu açıdan belleğin 16 GB’a yükseltilmesini öneriyoruz. 

Klavye & Touch pad

Bilgisayarda numerik tuş takımına sahip çiklet klavyeye bulunuyor. Bu klavye bölgesel RGB aydınlatmalı ve aydınlatmayı Monster Kontrol Paneli uygulaması altında değiştirebilirsiniz.

Gövdenin plastik olması sebebiyle klavyenin ortasındaki tuşlar kullanımda bir miktar esneme yapabiliyor. Touchpadin tuşları ise ayrı değil, touchpad içine gömülü yapıda. 

Ekran

Bu bilgisayarda 15.6 inç boyutlarında Panda LM156GLF model bir IPS panel kullanılmış. Panel 1080p çözünürlüğü 120 Hz tazeleme oranıyla veriyor. 250 nit maksimum parlaklık, 1000:1 kontrast ve 179 derece görüş açısı panelin diğer özellikleri arasında.

Ekranın üzerinde 720p kamera ve mikrofon konumlandırılmış. Oldukça ince çerçevelere sahip olan bu ekran bilgisayarın genel estetik tasarımına da katkıda bulunmuş. Ayrıca ince çerçeveler izlediğiniz film ve oynadığınız oyuna odaklanmanızı da kolaylaştırıyor.

Kablosuz Ağ

Monster Abra A5 v15.8 modelinde Intel AX201 kablosuz kontrolcü kullanılmış. Bu kontrolcü son nesil WI-FI standardı olan WI-FI 6 (AX) destekliyor. WI-FI 6’yı ayrıntılı anlattığımız videomuzu Wi-Fi 6 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey makalemizde bulabilirsiniz.

Tabii kablolu ağ bağlantısı da unutulmamış. Bilgisayarda Realtek’in Gigabit kontrolcüsüne bağlı bir adet RJ45 LAN yuvası bulunuyor.

Veri Depolama

Bize gelen dizüstünde Samsung’un OEM SSD çözümü olan PM991 modeli takılıydı ve bu da 256 GB kapasiteye sahip. Sadece üreticilere tedarik edilen ve son kullanıcıya perakende satılmayan bu model, PCI Express 3.0 x4 arabirimini kullanan orta seviye diyebileceğimiz bir SSD.

Crystal Disk Mark test sonuçları da bunu doğruluyor. Testten 2083 MB/sn ardışık okuma, 967 MB/sn ardışık yazma değerleri elde ettik. 

Eğer ilerde bu kapasiteyi artırmak isterseniz bilgisayarda 2 adet M.2 yuvası olduğunu belirtelim. Ayrıca bir adet 2.5 inçlik sabit disk veya SSD takabileceğiniz yuva da mevcut.

Batarya Kapasitesi

Bilgisayarın içini açtığımızda 3 hücreli 46 Watt/saat kapasiteye sahip bir bataryası olduğunu görüyoruz. Bu kapasite muadil pek çok üründe de gördüğümüz çapta. YouTube’da 1080p video izleme testimizde bu batarya 3 saat dayandı. Bu testte Chrome tarayıcısı kullanıldı, internete Wi-Fi üzerinden bağlanıldı. Ayrıca ekran parlaklığı %50’ye ayarlandı, klavye aydınlatması kapatıldı ve ses kulaklıktan dinlendi.

Giriş-Çıkış Yuvaları

Bilgisayarın giriş-çıkış yuvalarının sağ, sol ve arka tarafa dağıtıldığını görmekteyiz. Sağda 2 adet USB 3.2 gen1 yuvası ve SD kart okuyucu yer alıyor. Bu SD kart okuyucu yaptığımız testlerde maksimum 27 MB/sn okuma hızlarına ulaştı. Buradan USB 3.0 destekli olmadığını anlıyoruz. Sol tarafta Gigabit ethernet yuvası, 1 adet USB 2.0 yuvası ve ayrı mikrofon ile hoparlör çıkışları var. Arka tarafa baktığımızda ise güç adaptörü girişi, USB 3.2 gen2 tip-C yuvası, HDMI 2.0 yuvası ve 2 adet mini Displayport yuvası görmekteyiz.

Oyun testleri

Oyun testlerimizi dikey senkronizasyonu kapatarak yaptık ve tüm testlerde ekran çözünürlüğünü 1080p olarak ayarladık. Ayrıca Monster kontrol panelinden Oyun modunu ve Turbo fan profilini de açtık.

Oyun Ortalama FPS Çözünürlük Grafik Ayarları
FarCry New Dawn 56 1080p High
CS:GO 141 1080p En yüksek
Shadow of the Tomb Raider 53 1080p High
Total War Three Kingdoms 56 1080p Yüksek
Apex Legends 65 1080p Ultra
PUGB 63 1080p Ultra
Dota 2 67 1080p Highest

Soğutma Ve Fan Sesi

Abra A5 çift fan ve çift ısı değişim ünitesiyle donatılmış. Isı değişim ünitesi sayısının yüksek güç tüketen ve haliyle soğutulmaya daha çok ihtiyacı olan ürünlerde 4’e kadar çıktığını da gördük. Ancak test sonuçlarından da fark edebileceğiniz gibi 2 ünite de bize kabul edilebilir sonuçlar verdi. Oyunlarda gördüğümüz ortalama CPU sıcaklığı 70-75 derece civarı oldu. Tabii bu değerleri Turbo fan profilini açarak elde ettiğimizi unutmayın ve bu fan profili gürültülü çalışıyor.

Monster’ın güç tuşunun yanındaki profil tuşuyla güç profilleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Günlük işleriniz için ofis modu fazlasıyla yeterli oluyor. Bu modu internette gezinti, film izleme ya da ofis uygulamalarında çalışırken kullanabilirsiniz. İşe odaklanmaya ihtiyacınız olduğu anlarda faydalı bir mod, çünkü işlemci hızını kısıtlayıp ısıyı azaltarak düşük fan sesi üretiyor. 

Oyunlarda ve yüksek performans gerektiren uygulamalarda ise bilgisayarı Oyun moduna aldığınız zaman işlemcinin güç limitleri kaldırılıyor. İsterseniz Oyun moduna ek olarak Monster kontrol panelinden Turbo Mod’u da aktif hale getirebilirsiniz. Bu mod fanı daima %100 hızda çalışmaya zorlayarak sıcaklıkları düşürmeye yardımcı oluyor. Ancak tabii ki fan gürültüsü de yükseliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Yenilenen ekran kartı ve işlemcisi ile aynı güç tüketim seviyesinde daha fazla performans almanızı sağlayan Abra A5 v15.8 farklı kullanım senaryolarına uyan bir bilgisayar. Profesyonel kullanıcılar 6 çekirdek ve 12 izlekli Core i7 10750h ile yüksek performans gerektiren uygulamalarda rahat edecektir. Ayrıca donanım hızlandırma gerektiren uygulamalarda GTX 1650Ti ekran kartı yine büyük kolaylık sağlayacaktır. Ancak incelememizin ortalarında da değindiğimiz gibi 8 GB bellek kapasitesi profesyonel kullanım için yetersiz kalıyor ve bunu ilerde güncellemek isteyebilirsiniz.

Oyunlarda GTX 1650Ti sayesinde 1080p çözünürlükte en yükseğin bir altı grafik ayarlarında oldukça akıcı bir deneyim elde etmek mümkün. Üstelik bunu önceki nesle göre daha fazla enerji tüketmeden yapabilmesi de hayli etkileyici. Yani bir anlamda gündüz çalış, gece oyun oyna bilgisayarı denebilir. Monster Abra A5 v15.8 hem iş, hem de oyun ihtiyaçlarınıza bütçenizi zorlamadan cevap veren bir dizüstü bilgisayar diyebiliriz.