Anasayfa Video TP-Link Deco E4 Wi-Fi Mesh İncelemesi

TP-Link Deco E4 Wi-Fi Mesh İncelemesi

Ev ya da ofiste kesintisiz bir Mesh ağı kurmak isteyen kullanıcılar için tasarlanan TP-Link Deco E4 modelini detaylı olarak inceliyoruz.

Daha önce TP-Link Deco M9+ modelini incelemiştik, oldukça güçlü bir Mesh yani ağ sistemi sunan bu modeli de beğenmiştik. Gelen yorumlara bakarak, daha hesaplı bir seçenek olan Deco E4 modelini incelemeye aldık. Bu model ev ya da ofisinde Mesh yapısına sahip, kesintisiz bir ağ kurmak isteyenler için daha hesaplı bir çözüm sunuyor.

TP-Link Deco E4 inceleme tarihinde tanesi 400 TL yani 56 USD’ye gelen bir ürün. Tek ya da ikili kit halinde satılıyor. Bunu almadan önce tekrar kontrol edin zira TP-Link çoklu paket indirimleri yapıyor. Ayrıca kur değiştiği için bütün elektronik ürünler gibi burada da fiyat değişebiliyor. Örneğin üçlü kit halinde 1060 TL fiyatlı paket de var, bu da tane fiyatını 353.4 TL’ye indiriyor.

Tasarım Özellikleri

Qualcomm Atheros QCA9561 yongası kullanan E4’ün işlemcisi 750 MHz frekansa sahip ve tek çekirdekli. 128 MB RAM’e sahip, ayrıca üst modellerde olan 4 anten yerine 2 anten ile geliyor. Yani donanım özellikleri üst model TP-Link Wi-Fi Mesh modellere göre daha düşük ancak yine de gayet yeterli.

Beyaz kule şeklinde bir tasarıma sahip olan E4, ek askı imkanı sunmuyor, masa ya da sehpa üstü bir ürün olarak düşünülmüş. Elbette priz mevcutsa kütüphane üstüne ya da bir rafa da yerleştirebilirsiniz. 190 x 90.7 x 90.7 mm ölçülerindeki cihazın 12V 1A bir adaptörü var. Kablolu ya da kablosuz olarak diğer ürünlere bağlayabiliyorsunuz.

Klasik router ve ek erişim noktası sistemiyle kıyaslandığında, Mesh sisteminin avantajı kesintisiz geçiş sağlaması. Bunu diğer Mesh Wi-Fi sistemlerde de anlattık, ancak yine bu hususun altını çizmekte fayda görüyoruz. 802.11 k/v/r teknolojileri sayesinde, telefonunuz Wi-Fi üzerinden bağlıyken, sistem size gönderdiği ve aldığı sinyalleri ölçüyor. Belirlediği konumunuza göre de kesintisiz bir şekilde sizi diğer birime bağlıyor. Ağ değişmesi ve buna bağlı kopmalar yaşanmıyor.

Bunun en önemli avantajı sadece elde telefon mekan içinde gezerken değil, laptop ya da ağa bağlı robot süpürge gibi cihazlarda da kopma sorunlarını ortadan kaldırması. Akıllı evlerdeki çok sayıda IoT cihaz ya da ofislere giren çıkan çok sayıda kullanıcının cihazların yüzünden yaşanan bağlantı sıkıntıları, Mesh teknolojilerinin arka planda bu şekilde çalışması sayesinde çözülüyor.

Nasıl Daha Hesaplı?

Bu modelin TP-Link ürün gamındaki diğer Mesh sistemlere kıyasla daha hesaplı olmasını sağlayan temel unsur, üst seviye modellerdeki gibi Gigabit değil, 100 Mbps ethernet portlarına sahip olması. Cihazın kablosuz bağlantı kapasitesi ise AC1200 yani 5 GHz ile 867 Mbps, 2.4 GHz ile 300 Mbps bağlantı sağlıyor. Bu hızlar Wi-Fi 5 yani AC standardında. TP-Link’in AX yani Wi-Fi 6 destekli modelleri de var tabii ve bunları da ileride inceleyeceğiz.

Deco E4 modeli ise AC Wave 2 MU-MIMO donanımlı olduğu için, Wi-Fi 5’in en son halini kullanıyor diyebiliriz. MU-MIMO desteği 2×2’ten çok 4×4 üzerinde ve ağdaki cihazlar da destekliyorsa önem kazanıyor. Ancak yine de bu modele dahil edilmesi güzel. Bu konuyu şöyle özetleyebiliriz, Wave 2 üzerinde bu teknolojiler ile bantları bölerek ya da birleştirerek hız artırmak mümkün. Ancak bunun için genellikle çok daha yüksek hızlı cihazlar yani daha çok bant genişliği gerekiyor.

Özellikleri cihazın teoride 100’e kadar bağlı cihazı desteklemesini ve aksamamasını sağlıyor. Pratikte ise 100 cihaz kullanacaksanız üst modellerin işlem gücüne ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüksek cihaz sayısı, ağa bağlı telefon sayısından ziyade, ampuller gibi IOT cihazların yoğun kullanımına yönelik bir senaryo. Mekan içinde çok sayıda irili ufaklı IoT cihazın kullanımı ile Mesh sistemin yükü hızla artabilir.

Ekosistemin Önemi

TP-Link son dönemde akıllı ampuller, bebek ve güvenlik kameraları gibi ek ürünler ile ağa bağlı kendi ekosistemini de geliştiriyor. İlla marka uyumu aramanız gerekmiyor. Ancak kullanılan cihazların hepsi aynı marka olduğunda, şirketin teknik desteğinin ve yazılım bölümünün çözüm üretme hızı artıyor. Farklı markalar arasında bilgi paylaşımı yapılması çok fazla bürokrasi gerektirdiğinden aynı hızda sonuç almak mümkün olmuyor.

Örneğin Deco E4’ü diğer Deco modelleri ile de kullanabiliyorsunuz. Üçlü bir Deco M9 Plus sistemi kurduğunuzu varsayalım. Sonradan genişleme ihtiyacı ortaya çıktığında, E4 ile bu sisteme daha hesaplı bir ekleme yapabilirsiniz. Bu cihazlar daha önceki incelemede anlattığımız standartlar sayesinde 2.4 ve 5 GHz bantlarıyla ya da ethernet üzerinden kendi aralarında gerekli iletişimi kurup, bant genişliğini ayarlıyorlar.

Kurulum ve Kullanım

Kurulum ve kullanım için bir internet tarayıcı ya da TP-Link’in mobil uygulamasını kullanabiliyorsunuz. Ancak kullanacağınız cihazlar Android 4.3 ve iOS 9.0 sonrası işletim sistemine sahip olmalı. Cihazın genel kurulum ve kullanımı son derece kolay. Dinamik, statik IP ve PPoE bağlantılarında bu sistemi rahatlıklar kurup kullanabilirsiniz.

Mobil uygulamanın ötesinde bulut yönetim sistemi de hem anneye, hem babaya çocukların internet erişimi konusundaki kısıtlamaları yönetim imkanı veriyor. Kullanıcılara sağlanan erişim sınırlarını ve saatlerini belirlemek sizin elinizde. Daha fazla kontrol için QoS yani servis kalitesi iyileştirmelerini etkinleştirebilir, aile kuralları uygulayabilir, çok detaylı kontroller yapabilirsiniz.

Sonuç Değerlendirmesi

TP-Link Deco E4 tasarımı, fiyatı ve özellikleriyle gayet uygun bir Mesh Wi-Fi ürünü olmuş. Yokluğunu eleştirebileceğimiz eksiklerin büyük kısmı üst modellerde sunulduğu için, bu modelin fiyat/performans dengesi anlamında tasarlandığı gayet açık. Üst modellerle aradaki en önemli fark Gigabit yerine 100 Mbps portların kullanımı, bu da mekan içi aktarım hızını etkiliyor. Deco M9+ modelinde olan ek 5 GHz Backhaul yani Mesh sistemin kendi iletişimine ayrılmış kablosuz bir Gigabit bağlantısı da daha alt modellerde yok.

TP-Link Deco E4, internet servis sağlayıcıdan aldığınız 100 Mbps ve altı hızı diğer cihazlara iletme konusunda çok başarılı ve çok istikrarlı çalışıyor. Hem 2.4 GHz, hem de 5 GHz bantları güçlü ve stabil sinyal sağlıyor. Uzun süre kullanırken aktarım hızında da internet hızında da Deco E4 kaynaklı bir oynama olmuyor.

Askı yuvası gibi bazı ek özellikler, kutuya bir askı konmasa bile maliyeti artırmadan ürünün kasa tasarımına dahil edilebilirdi. Öte yandan Deco E4 modelinin genel olarak diğer Deco modelleri ile de uyumlu çalışabilmesi, TP-Link’in kullanıcı dostu bir ekosistem oluşturma çabasına işaret etmesi açısından takdire değer bir nokta.

İlginizi Çekebilir: TP-Link Deco M9 Plus Kurulumu ve İncelemesi