Anasayfa Haber Güncel Windows, Linux ve macOS Kullanım Oranları Yayınlandı

Güncel Windows, Linux ve macOS Kullanım Oranları Yayınlandı

Windows, Linux ve macOS

Linux dağıtımlarının kullanıcı sayısı bir miktar artış gösterirken Windows 10’un temelleri sağlamlaşıyor. Windows 7 kullanımı ise yavaş yavaş düşmeye devam ediyor.

Windows 10, Linux’un artan kullanım sayısına rağmen pazar payının %57.83’ünü koruyarak tahtta oturuyor. Tüm istatistikler Netmarketshare tarafından yayınlandı ve geçtiğimiz hafta yayınlanan son Mayıs 2020 Güncellemesi‘inden kaynaklanabilecek artışları yansıtmadığının altını çizelim.

Geçtiğimiz ay paylaşılan istatistiklerde Windows 10’un kullanım düzeyinin %57.34’ten %56’ya düştüğü göze çarpmıştı. Bu kayıp muhtemelen Linux’un son iki ay içerisinde yeni kullanıcılar çekmeyi başarmasından kaynaklandı.

Windows, Linux ve macOS

Bu ay yayınlanan güncel rapor, sadece Windows 10’un kullanıcı kazandığını değil, aynı zamanda temellerini sağlamlaştırdığını ortaya koyuyor. Linux büyümesine devam etse de Nisan ayında %2.87 olan oran şu anda %3.17‘ye kadar yükselmiş durumda. Windows 10, %57.83’lük payı ile halen oldukça üstün. macOS ise %9.68’lik oranıyla varlığını koruyor. Geçtiğimiz aylarda bu değer %9.75 seviyesindeydi.

Windows, Linux ve macOS

Linux, Windows 10 için hafif bir etki yaratsa da en büyük sorunu Windows 7 olmaya devam ediyor. Destek süresi dolan işletim sistemi, halen %24.28 oranındayken macOS ve Linux’un tüm sürümlerinin çok önünde. Windows 7, Microsoft’un istediği hızdan uzak olsa bile yavaş yavaş hisse kaybetmeye devam ediyor.

Öte yandan ücretsiz yükseltme seçeneği birçokları için geçerli olsa da Windows 7’den ayrılmak isteyen kullanıcıların bir bölümünün Windows 10 yerine Linux/Ubuntu’yu seçmesi muhtemel. Düşük performanslı sisteme sahip kullanıcıları hedefleyen Linux 5.0 Lite ise henüz yeni çıkış yaptı.

Microsoft’un en son Mayıs 2020 Güncellemesi (sürüm 2004) kendi Linux çekirdeği ile birlikte geliyor. Ancak bu güncellemenin bazı kullanıcılarda engellendiğini kısa zaman önce sizlerle paylaşmıştık. Yani güncellemeleri denetlediğinizde bir hareketlilik görmüyorsanız bir süre daha beklemekte fayda var.

İlginizi çekebilir: 32 Bit Windows 10 Desteği Aşamalı Olarak Kaldırılıyor