Anasayfa Video Ryzen 7 4800H İşlemcili ASUS TUF Gaming A15 FA506 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı...

Ryzen 7 4800H İşlemcili ASUS TUF Gaming A15 FA506 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Yeni 4000 Serisi AMD işlemcilerle donanan ASUS laptoplar büyük ilgi çekti. İlk kutu açılışımız, ilk incelememiz ile Zephyrus modeline baktık, şimdi daha hesaplı olan TUF ile devam ediyoruz. Bu laptop, dizüstü piyasasında son dönemin en çok heyecan uyandıran, ilgi çeken modellerinden biri.

Öncelikle TUF nedir? Asus’un oyunculara yönelik geliştirdiği fiyat/performans odaklı ürünlerini barındıran TUF Gaming markası altında hemen her türden cihazı bulmak mümkün. Bu videomuzda inceleyeceğimiz A15 FA506 modeli de TUF Gaming markası altında piyasaya sürülen bir dizüstü oyuncu bilgisayarı. ROG modellerden daha hesaplı bir seri olsa da TUF, klasik kasa laptoplardan farklı ve yine önemli oyuncu odaklı performans bilgisayarı özelliklerine sahip.

İncelediğimiz model Ryzen 7 4800H işlemci kullanıyor. İncelememizde bu laptopun performansını, pil ömrünü, tasarım, donanım ve yazılım özelliklerini deniyor ve sonuçları ve yorumlarımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Tasarım ve malzeme

A15 FA506 modeli adaptörüyle birlikte toplamda 2.5kg ağırlığa sahip olan, 15.6 inç form faktöründe tasarlanmış bir oyuncu dizüstü bilgisayarı. Bu modelin tasarımında Asus’un TUF serileriyle özdeşleştirdiği “military grade” yani “askeri sağlamlıkta bileşen” kavramının izlerini rahatça görebiliyoruz. 

Ekran kapağı arkasında metalik, maviye çalan bir renk üzerinde gri TUF logosu konumlandırılmış. Köşelere vidayı andıran siyah plastik noktalar eklenmiş. Bu tasarıma bakarken ciddi, neredeyse bir askeri karargahta görmeyi bekleyeceğimiz türden bir donanıma baktığımız hissine kapılmak zor değil.

Ekranın alt kısmı büyük bir çentiğe sahip ve buradan bildirim ışıklarıyla “TUF GAMING” yazısını  görebilirsiniz. Ekranın üzerine ise artık hemen her dizüstünde standart hale gelen bir 720p kamera yerleştirilmiş.

Bu modelde tamamen plastik gövde kullanılmış, ancak buna rağmen yapısal olarak hayli sağlam. Yazı yazarken klavye esneme yapmıyor, elinize aldığınızda kasada eğilme ya da bükülme hissetmiyorsunuz. Plastiğe fırçalanmış alüminyum havası veren bir doku kazandırılmış. Böylece cihazın maliyeti artmadan, genel görünümdeki kalite hissi artırılmış.

Klavye ve touchpad

Asus bu modelde numerik tuş takımlı bir klavye kullanmış, tuşlar ise çiklet yapısına sahip. WASD anahtarları saydam olan klavyede RGB aydınlatması da bulunuyor ve tasarımda ilk dikkat çeken unsur oluyor.

Buradaki RGB aydınlatma tuş bazlı değil, bölgesel olacak şekilde tasarlanmış. Armory Crate uygulaması altından RGB aydınlatmayı ayarlamak mümkün oluyor.

Touchpad ise ayrı fiziksel sağ ve sol tık tuşlarına sahip. Genel olarak oldukça işlevsel ve kullanması rahat diyebiliriz.

Ekran

Bu modelin 15.6 inç ekranında Panda LM156LF kod adlı panel kullanılmış. Bu panel sayesinde ekran 1920×1080 çözünürlüğe ve 144 Hz tazeleme hızına sahip. IPS teknolojisiyle üretildiği için 178 derece yatay ve dikey görüş açıları var.

250 nit maksimum parlaklık ve 1000:1 kontrast oranı panelin diğer özellikleri arasında yer alıyor.

İnce yan ve üst çerçeveler kullanılması sayesinde, Asus burada 15.6 inç ekrandan hayli geniş bir kullanılabilir ekran alanı çıkarabilmiş. Bu ince çerçeveler bilgisayarın genel estetik görüntüsüne de olumlu katkıda bulunuyor.

İşlemci ve dahili GPU

AMD’nin kısa süre önce çıkardığı 8 çekirdekli ve 16 izlekli Ryzen 4000 serisi mobil işlemcilerini Technopat’ta yayınlanan ilk incelemizde enine boyuna incelemiştik. Bu bilgisayarda da bu işlemci ailesinin bir üyesi olan Ryzen 7 4800H yer alıyor. Bu ailenin üst seviye üyelerinden biri olan 4800H, 45W TDP, 2.9 Ghz temel ve 4.2 Ghz turbo boost çalışma frekanslarına sahip. 

Bu çekirdek sayısı ve frekanslarda laptopta kullanılabilmesini ve TDP değerinin kontrol altında kalmasını sağlayan temel unsurlar mimari ve TSMC 7 nm FinFET üretim teknolojisi. Mimari olarak 4000 serisi, masaüstündeki 3000 serisi Ryzen işlemcilerdeki gibi Zen2 mimarisi kullanıyor. 3000 serisi laptop işlemciler ile arada büyük bir mimari fark var. Kod adı Renoir olan Ryzen 4000 laptop işlemcileri arasında 4800H modeli, rakibi Intel Core i7 9750H modelini Cinebench R20’de tek çekirdekte yüzde 5, ek çekirdekleri sayesinde çok çekirdekte yüzde 46 geçebiliyor. Elbette bu durum işlemcinin hangi kasada, ne kadar iyi soğutulduğuna göre değişiyor ancak bu genel geçer bir bilgi olarak işinize yarayacaktır.

Tabii ki bu bir mobil işlemci olduğu için bu boost frekansına çıkış aynı anda 8 çekirdekte birden değil, sınırlı çekirdek sayısında mümkün olabiliyor. Ayrıca boost moduna girebilmesi için işlemci sıcaklık durumunun ve iş yükünün de buna müsait olması gerekiyor.

Masaüstü kuzenlerinin aksine, mobil Ryzen’ın desteklediği PCI-Express sürümü 3.0 ile sınırlı. Bu AMD’nin güç tasarrufu ve serin çalışma için verdiği bir taviz ve bizce de mantıklı. PCI-Express 4.0 destekli masaüstü anakartlarda çipsetlerin aktif soğutma gereksinimi olduğunu hatırlatalım. Henüz laptoplarda PCIe 4.0 için erken.

Bu işlemciye tümleşik olan dahili GPU ise optimize edilmiş Vega mimarisine sahip. 1600 Mhz hızda çalışan GPU 448 çekirdeğe sahip. Bu dahili grafik yongası hafif 3D iş yüklerinde başarılı sonuçlar veriyor. Temel amacı ise ağır grafik iş yoksa basit işleri halletmek ve düşük güç tüketimi sayesinde pil ömrünü uzatmak.

Harici GPU

Asus bu dizüstünde Nvidia RTX 2060 grafik işlemcisinin mobil sürümünü kullanmış. Bu GPU 1080p ekran çözünürlüğü için gerçekten oldukça yüksek bir oyunculuk potansiyeline sahip. Oyun testlerinde de görebileceğiniz üzere, bu çözünürlükte güncel oyunların büyük çoğunluğunu Ultra veya yüksek ayarlarda 60 FPS üzerinde akıcılıkta oynamak mümkün oluyor.

6 GB GDDR6 belleğin eşlik ettiği RTX 2060, 1920 CUDA çekirdeğine sahip. Tabii RTX serisi bir GPU olduğu için, ışın izleme yani “ray tracing” teknolojisini kullanmayı mümkün kılan çekirdeklerden de 30 adet içeriyor. Bu sayede donanımsal hızlandırma ile ışın izleme yapabiliyor. Üstelik Turing mimarisinin sunduğu diğer gelecek güncellemelere de açık.

Bellek

Asus bu modelde iki adet 8GB SO-DIMM bellek modülünü çift kanallı olarak çalıştırarak toplamda 16 GB DDR4 RAM kullanmış. Bu belleklerin üzeri yapışkanlı alüminyum ısı dağıtıcılara sahip. Bu ısı dağıtıcıyı çıkardığımızda ise RAM üzerinde Samsung ibaresini görüyoruz.

3200 Mhz çalışma frekansına ve CL 22-22-22 gecikme hızlarına sahip bu bellekler, Intel dizüstü bilgisayarlarda görmekte olduğumuz 2666Mhz-2933Mhz arası belleklerden biraz daha hızlı. Bunun sebebinin AMD işlemcilerdeki dahili GPU’nun performansının iyileştirilmesi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü dahili GPU da sistem belleğini kullanıyor. Ayrıca AMD işlemcilerin performansı birlikte çalıştıkları RAM’lere oldukça bağlı, yani CPU performansı için de  iyi RAM kullanılması gerekiyor.

Ayrıca Ryzen mimarisinin yüksek bellek çalışma frekanslarından büyük performans artışları elde ettiğini biliyoruz. Bu bağlamda AMD’nin üreticilerle yakın iletişim kurup, üreticileri kendi işlemcileriyle yüksek hızlı bellek modülleri kullanılmasına teşvik etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Öte yandan hesaplı sürümlerde düşük frekans ya da uyumsuz bellek kullanımı Intel işlemcili sistemlere göre daha büyük kayıplar doğuruyor. Yani iş, laptop üreticisinin kararlarında bitiyor.

Depolama

FA506’nın arka kapağını açıp içine baktığımızda 2 adet M.2 yuva olduğunu görüyoruz. Ek olarak 2.5 inçlik SSD ya da HDD için bir de yuva mevcut. Bize gelen konfigürasyonda 1 TB kapasiteli Intel 660p SSD var. Bu SSD NVM-Express destekli, yani PCI-Express 3.0 x4 arabirimini kullanıyor.

SSD’nin fazla ısınmaması için üzerine ince, yapışkanlı bir alüminyum ısı dağıtıcısı yapıştırılmış. Crystal Disk Mark ile yaptığımız okuma-yazma testlerinde SSD sırasıyla 1869 MB/sn ve 1730 MB/sn ardışık okuma/yazma sonuçları elde etti. Bu skorlar bu nesildeki SSD’lerin elde edebileceği en yüksek rakamlar olmasa da, SATA’ya göre 3 kattan daha hızlı bir performans. Ayrıca  günlük kullanımda bilgisayar oldukça hızlı tepki veriyor. Ayrıca M.2’ler IOPS olarak SATA’ya göre çok daha avantajlı. Bu konuda IoPS videomuzu izleyebilirsiniz.

Ağ bağlantıları

Asus bu bilgisayarda Realtek 8822CE kablosuz ağ bağdaştırıcısı ve yine Realtek’in Gigabit ethernet kontrolcüsünü kullanıyor. Bu kablosuz bağdaştırıcı AC kablosuz standardına ve Bluetooth 5.0 sürümüne kadar destek veriyor. Bu noktada en güncel AX standardına destek veren bir kablosuz çözüm görmeyi beklerdik. Bunu bir eksi olarak not edebiliriz.

Giriş/çıkış yuvaları

Giriş çıkış yuvalarının ağırlıklı olarak bilgisayarın sol tarafında yoğunlaştığını görüyoruz. Adaptör girişi, RJ45 ethernet yuvası, HDMI 2.0 yuvası, 2 adet Tip-A USB 3.2 Gen1 yuva, 1 adet Tip-C USB 3.2 Gen2 yuvası mevcut. Bu USB-C yuva aynı zamanda DisplayPort 1.4 ile görüntü çıkışını da destekliyor. Burada bir de combo ses çıkışı var.

Sağ tarafta ise Kensington kilidi ve USB 2.0 yuvasını görmekteyiz. Bilgisayarda SD kart okuyucu bulunmuyor. Buraya belki 1 tane daha USB 2.0 yuvası da eklenebilirdi, çünkü fiziksel alan fazlasıyla müsait. 

Ses

Bu modelde ses çözümü olarak çift kanallı Realtek ALC256 ses kodeğini kullanılıyor. Masaüstü bilgisayarın anakartlarında gördüğümüz ALC1220 kodeği gibi yüksek ohm değerine sahip kulaklıkları sürme becerisi olmasa da, piyasadaki oyuncu kulaklıklarının büyük çoğunluğu için fazlasıyla yeterli denebilir.

Bilgisayarın altına 2 adet hoparlör yerleştirilmiş. “Down firing” yani aşağı bakan yapıda olan bu sürücülerin ses seviyesi istendiğinde oldukça yükselebiliyor ve kaliteli ses veriyorlar.

Oyun testleri

Oyun testlerimizi 1080p çözünürlükte, dikey senkronizasyon kapalı şekilde yaptık. ASUS Armoury Crate altından Turbo fan profilini seçip fan hızını en üst seviyeye çıkararak testlerimizi gerçekleştirdik. 

Oyun Ortalama FPS Çözünürlük Grafik Ayarları
FarCry New Dawn 73 1080p Ultra
CS:GO 180 1080p En yüksek
Shadow of the Tomb Raider 83 1080p High
Total War Three Kingdoms 65 1080p Aşırı
Apex Legends 110 1080p Ultra
PUGB 95 1080p Ultra

Soğutma ve ses

Dizüstü bilgisayarın içini açtığımızda çift fanlı soğutma sistemi ve 3 adet alüminyum kanatçıklı ısı değişim ünitesi olduğunu gördük. 

Pil ile çalıştığınızda otomatik sessiz moda geçen cihazın sesini hem boşta, hem de hafif iş yüklerinde duymak imkansız, çünkü fan otomatik duruyor. Burada hafif iş yüklerinden kastımız web tarayıcınızda birçok sekme açıkken webde gezinmek, arka planda Spotify’dan müzik dinlemek gibi şeyler. 

İşlemciyi ve ekran kartını yoğun kullanan uygulamalarda orta seviye fan sesi duyuyorsunuz ve bu rahatsız edici değil. 

Adaptörü takıp Turbo modunda oyun oynamaya başladığınızda ise fan sesi doğal olarak rahatsız edici seviyeye çıkıyor. Bütün oyuncu laptoplarında durum mevcut teknoloji ile böyle.

Batarya kapasitesi

Asus bu modelde 48W/saat kapasiteli bir batarya kullanmış. Klavye aydınlatması kapalı, ekran parlaklığı %50 seviyesindeyken WI-FI üzerinden Google Chrome tarayıcısı ile YouTube’da video izleme testimizde 5 saat 20 dakika çalışma süresi elde ettik.

Yazılım

ASUS TUF Gaming A15 FA506, Windows 10 Home sürümüyle ve ASUS’un Armoury Crate yazılımıyla yüklü geliyor. Bu yazılım dizüstü bilgisayarın kontrol paneli olarak görülebilir. 

Bilgisayarın çeşitli bileşenlerinin çalışma sıcaklıklarını ve frekanslarını gözlemlemek, fan hızlarına müdahale etmek için kullanabiliyorsunuz. Uygulamanın klavye RGB aydınlatmasını ayarlamak için bir bölümü de olsa renk şemasını değiştirmeyi bir türlü başaramadık. Uygulama klavye aydınlatmasının parlaklığını değiştirebiliyor ancak sabit renk belirlemek ya da animasyonu değiştirmek istediğinizde çalışmıyor. Bu anlamda uygulamanın biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca Türkçe çevirisi de biraz daha geliştirilebilir. Örneğin Türkçe’de frekans olarak kullandığımız frequency kelimesi “sıklık” olarak çevrilmiş.

Sonuç değerlendirmesi

Sonuç itibariyle ASUS TUF Gaming serisinde üretim kalitesini iyice oturtmuş diyebiliriz. İlk TUF Gaming laptoplardan bu yana çok hızlı yol alınmış ve ciddi şekilde performans alanında bütün beklentiler karşılanmış. Zephryus modellerindeki kadar üst seviye bir kasa kalitesi, her tuşta RGB aydınlatma ve ek ince detaylar olmasa da zaten fiyat/performans oyuncu laptopu olarak tasarlanan bu bilgisayarda beklemediğimiz hiç bir eksi ile karşılaşmadık.

Eklenmesini istediğimiz özelliklerin başında AX yani Wi-Fi 6 ağ desteği olduğunu söyleyebiliriz. Daha “Premium” bir kasa isteyenler ya da 144 Hz’in ötesine geçmek, daha da yüksek konfigürasyonlar isteyenler ROG serilerine bakabilirler. Ancak ASUS bu modelde yeni nesil Ryzen 4000 serisi işlemci ile RTX 2060’ın birlikte çok iyi performans verdiği, 1080p’de oyun deneyimi açısından üst seviye bir bilgisayar sunmuş.