Anasayfa Haber AMD: “Ekran Kartlarında 4 GB VRAM Artık Yetersiz”

AMD: “Ekran Kartlarında 4 GB VRAM Artık Yetersiz”

Navi 2x

AMD, yaptığı bir karşılaştırma ile VRAM’in üst seviye oyunlarda ne derece önemli olduğunun üzerinde durdu.

Bildiğiniz üzere RDNA 2 destekli Radeon RX ekran kartlarının duyurusuna oldukça yaklaştık. AMD, yeni bir blog yazısı yayınladı ve 4 GB VRAM döneminin kapandığını ima etti. ‘Game Beyond 4 GB‘ başlıklı blog yazısında, AMD’nin giriş seviyesi Navi tabanlı Radeon RX 5500 XT ekran kartı hem 4 GB hem de 8 GB olarak karşılaştırıldı. Artan VRAM boyutlarının sadece nasıl daha iyi performans sağladığı değil, aynı zamanda gelecek nesil AAA oyunlarına destek açısından önemli olduğu vurgulanıyor.

Navi tabanlı kartlarına ek olarak, AMD’nin eski Polaris tabanlı GPU’ları ise hacimli satışlar yapmaya devam ediyor. Zira RX 570 ve RX 580 gibi ekran kartları da 4 GB ve 8 GB’lık seçeneklere sahip.

4 GB VRAM

Kendi testlerinde AMD, 8 GB Radeon RX 5500 XT ve 4 GB’lık bir varyant kullanarak AAA oyunlarda %24’e kadar artış yaşandığını bildirdi. Borderlands 3, Call of Duty Modern Warfare, Forza Horizon 4, Ghost Recon Breakpoint, Doom Eternal ve Wolfenstein 2: The New Colossus gibi oyunlar test edildi ve 4 GB varyanta göre karşılaştırmalar yapıldı.

Daha iyi performansa ek olarak AMD, yetersiz VRAM’e sahip grafik kartlarının bazı sorunlarla karşılaşabileceğini belirtti:

  • Hata mesajları ve sınırlama uyarıları
  • Düşük kare hızları
  • Gecikmeler yaşanması ve dokuların geç yüklenmesi

Kırmızı ekip, ekran kartlarında artırılmış VRAM ve yeni bellek teknolojileri konusunda her zaman ön sıralarda yer aldı. Ayrıca, şirketin RDNA 2 mimarisine sahip grafik kartlarının konsollardan daha önce çıkış yapmasını bekliyoruz.

4 GB VRAM

Üst segment Big Navi (Navi 2X) GPU’lardan sıkça bahsetmiştik ve bu kartların VRAM açısından sıkıntı yaşaması çok düşük ihtimal. Daha iyisi RDNA 2 mimarisinin giriş ve orta seviyeli ekran kartlarında da kullanılacağını öğrendik. AMD’nin sözlerine bakarsak bu GPU’lar en az 6 ve 8 GB bellekleri beraberinde getirebilir. Bu da rekabette çıtayı yükseltecektir.

Son olarak, her kullanıcının AAA oyunlar oynamadığını düşünürsek, 4 GB VRAM’in her senaryoda yetersiz olmayacağının altını çizelim.

İlginizi çekebilir: Akıllı Telefonlara Özel Tasarlanan AMD Ryzen C7 SoC Ortaya Çıktı