Anasayfa Haber Apple, Üretimde Robotlara Geçiş İçin Milyonlarca Dolar Yatırım Yaptı

Apple, Üretimde Robotlara Geçiş İçin Milyonlarca Dolar Yatırım Yaptı

Üretimde Robotlara Geçiş

Yayınlanan yeni bir raporda, Apple’ın 2012 yılından itibaren insan gücünü azaltarak otomasyona geçmek amacıyla fazlasıyla para ve vakit harcadığı ortaya çıktı.

Her yıl otomasyon nedeniyle daha fazla insan işini kaybediyor ve bu durum insanların mesleklerini kaybetme endişesi duymasına neden oluyor. Bu bağlamda Apple gibi bir dev bile üretimdeki belirli işlevleri otomatiğe bağlamayı denedi. Ancak insanların bazı şeyleri pahalı robotlardan daha iyi yapabileceklerini ve gelecekte insanlara ihtiyaç olduğunu anladı.

Apple genellikle projeleri ile çok sağduyulu ancak şirketin laboratuvarlarında nelerle meşgul olduğu er ya da geç gün yüzüne çıkıyor. Böylece şirketin ve teknolojilerinin geleceği için vizyonlarını görebiliyoruz.

The Information’ın bir yeni raporu, Cupertino devinin ürünlerini üreten fabrikaları otomatikleştirmek için birkaç yıl ve milyonlarca dolar harcadığını ortaya çıkardı. Fikir, insan emeği gerektiren görevlerin sayısını azaltmak ve robotlar tarafından yapılmasını sağlamaktı. Ancak zaman zaman bu sürecin pratik olmadığı ya da beklenenin altında kaldığı kanıtlandı.

Çalışmalar 2012’de iPad için otomatik bir üretim hattı ile başladı. Bu projede sadece birkaç kişinin çalışması ve bakımı gerekiyordu. Tim Cook ve diğer yöneticiler, Foxconn tarafından geliştirilen projeden etkilendiler. Sistemde ‘Foxbots’ adlı robotik kollar kullanıldı. Bu sistem iPad kasalarının kesilmesi, işlenmesi ve parlatılmasının yanı sıra dahili bileşenler ve ekran için gereken montajın çoğunu yapabildi.

Bu durum, Apple’ı California Sunnyvale’deki gizli bir tesis, geliştirmek için özel bir robotik ve otomasyon uzman ekibi oluşturmaya ikna etti. Çok geçmeden mühendisler, özellikle küçük vidaları sabitlemek söz konusu olduğunda insanların hala çok zor bir beceri seviyesine sahip olduğunu keşfettiler.

Üretimde Robotlara Geçiş

İşler Yolunda Gitmedi

Birkaç denemeden sonra, sorunu çözmek için insan eline geri dönülmesini gerektiren daha fazla konu ortaya çıktı. 12 inç MacBook’lara klavyeleri takmak için tasarlanan makinelerin, onarım için tüm üretim hattının kapatılmasını gerektiren tekrarlanan arızalar yaşadığı ortaya çıktı.

İlginç bir şekilde, insanların ekran panelini Apple’ın mobil cihazlarına takmak için tutkal uygulamada robotlardan daha hassas oldukları kanıtlandı. Aslına bakılırsa bir makinenin milimetrik işler yapabildiğini ve montaj için daha iyi donanıma sahip olacağını düşünürüz. Ancak iyi eğitimli Çinli işçiler, birçok denemede sürekli olarak daha iyi performans gösterdi.

ABD devi Apple TV, iPad ve Apple Watch gibi ürünler için montaj sürecinin bazı bölümlerini otomatiğe bağlamayı başardı. Lakin 2018 yılına geldiğimizde montaj hattında insanları robotlarla değiştirmekten vazgeçti.

Bu durum şirketin otomasyon projesinin sonlandığı anlamına gelmiyor. Aynı yılın ilerleyen günlerinde Apple, önceki modellerin yapamadığı şeyleri başarmak için tasarlandığı bir robot olan Daisy’i tanıttı. Asıl amacı ise saatte yüzlerce iPhone’u ayırmak ve elde edilen parçaları geri dönüşüm için sıralamak. Öyle ki kısa vadede olmasa bile uzun vadede şirketlerin otomasyon sürecini daha fazla benimsediklerine tanık olacağız.

İlginizi çekebilir: Apple, Güvenlik Açığını Keşfeden Kişiyi 100.000 Dolar ile Ödüllendirdi