Anasayfa Haber IBM, Yüz Tanıma Teknolojileri Geliştirmekten Vazgeçti

IBM, Yüz Tanıma Teknolojileri Geliştirmekten Vazgeçti

IBM Yüz Tanıma Teknolojileri

IBM, insan hakları endişelerinden dolayı artık yüz tanıma üzerine çalışmayacak.

IBM bundan böyle yüz tanıma hizmeti satmayacağını duyurdu. CEO Arvind Krishna tarafından ABD Kongresi’ne sunulmak üzere kaleme alınan mektupta gözetim, ırksal profil oluşturma ve temel insan hakları ile özgürlüklerinin ihlaline karşı teknolojinin kullanımına karşı çıkıldığı ifade ediliyor. Krishna ayrıca, polis şiddetini azaltmayı amaçlayan Polislik Adalet Yasası‘na destek veriyor.

Gizlilik ile ilgili kaygıların yüz tanıma sistemlerinin geliştirilmesi ile neredeyse her zaman birlikte anıldığını söylemek mümkün. İnsanlar en temel düzeyde, makine öğrenimi modellerini eğitmek için kullanılan veri kümelerinin altında herhangi bir ön yargı bulunup bulunmadığını sorguladı. Bu doğal ön yargının genellikle ırksal ve etnik gruplar arasında toplanan verilerdeki tutarsızlık ve farklılıktan kaynaklandığı belirtiliyor.

Krishna, yapay zekanın kolluk kuvvetlerinin vatandaşları güvende tutmasına yardımcı olabilecek güçlü bir araç olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan, yapay zeka sistemlerinin tedarikçileri ve kullanıcıları, yapay zekanın özellikle kolluk kuvvetlerinde kullanıldığında ön yargı için test edildiğinden ve bu ön yargı testinin denetlenip raporlandığından emin olmak için ortak bir sorumluluğa sahip olunduğunun altı çiziliyor.

IBM tarafından yapılan duyuru ve bu sistemlerin kolluk kuvvetleri tarafından kullanımına doğrudan referansı, George Floyd‘un polis tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından gelmiş durumda. Yani tam da dünya çapında ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestoların olduğu bir döneme.

Bu arada şirketin yüz tanıma işinden ciddi bir gelir elde etmediği söyleniyor. IBM son dönemde kaynaklarını daha çok bulut bilişim ve kuantum hesaplama servislerine yönlendirdi.

İlginizi çekebilir: Apple, Üretimde Robotlara Geçiş İçin Milyonlarca Dolar Yatırım Yaptı