Anasayfa Haber AMD Ryzen İşlemcinizin Ömrü Daha Hızlı Kısalıyor Olabilir

AMD Ryzen İşlemcinizin Ömrü Daha Hızlı Kısalıyor Olabilir

Ryzen İşlemci Ömrü

Yeni HWinfo sürümü ile gelen özellik, anakartınızın işlemcinizi yanıltıp yanıltmadığını gösteriyor.

Bazı anakart üreticilerinin, sistem performansını artırmak için AMD Ryzen CPU’ları değiştirilmiş telemetri verileri ile beslediği ortaya çıktı. Böylece bazı yongalar, fabrika tarafından önerilen özelliklerinin ötesinde çalışıyor. Yani anakartınız sayesinde, Ryzen işlemciniz ömrünü beklenenden daha kısa sürede tamamlayabilir.

HWinfo, bazı X570 anakart satıcılarının önemli ölçüm değerlerini AMD Ryzen işlemcilere gizlice yanlış rapor ettiğini ve böylece performansı artırdığını belirtti. Bu taktik hız aşırtmaya benziyor, ancak stok ayarlarda gerçekleşiyor. Sonuç olarak çip daha fazla güç çekiyor ve daha fazla ısı üretiyor. Günün sonunda kullanıcının bilgisi dahilinde olmadan Ryzen CPU’ların kullanım ömrü potansiyel olarak azalıyor.

Ryzen İşlemci Ömrü

Anakart üreticilerinin bir işlemciden daha fazla performans elde etmek için çipin stok güç sınırlarını ayarlaması, böylece anakartlarının rakip modellerden daha hızlı gözükmesini sağlamak yaygın bir uygulama. Aslında hemen hemen her anakart satıcısı Intel’in yongaları için özel ayarlamalar yapıyor.

Ancak Intel, anakart satıcılarının modele göre güç sınırlarını ayarlamasını açıkça onaylıyor ve hatta teşvik ediyor. Yapılan bu ayarlamalar garanti süresi içinde CPU ömrünü etkilemiyor. Intel işlemcilerdeki bu yaklaşımın aksine, uygulamanın AMD tarafından onaylanmadığı ve çip için daha kısa bir ömre neden olabileceği bildiriliyor.

ryzen hwinfo

HWinfo’nun son sürümü (v6.27-4185 Beta), anakartların Ryzen işlemcileri kandırdığını belirlemek için yeni bir araç sunuyor. Yeni “CPU Power Reporting Deviation” özelliği, kullanıcının anakart bellenimindeki herhangi bir aksi durumu algılamasını sağlıyor. Herhangi yaygın bir çok iş parçacıklı test (Cinebench R20 öneriliyor) kullanarak CPU’nuzu yük altına almanız yeterli. Daha sonrasında anakartın Ryzen işlemcileri doğru değerlerle beslediğini gösteren %100 oranını izleyin. %100 oranından sonraki herhangi bir sapma, CPU’nuzun nominal güç özelliklerinin daha altında veya yüksekte çalıştığı anlamına geliyor.

Özelliğin ne kadar iyi çalıştığını görmek için ise birçok test gerekli. Uygulama ve özellik üzerinde zamanla geliştirmeler de yapılmaya devam edecek. Aslına bakılırsa CPU’lar çok uzun ömürlü ve kolay kolay bozulmayan bileşenler diyebiliriz. Bu hilenin Ryzen işlemcilerin ömrüne ne kadar etki ettiği ise tartışmaya açık.

İlginizi çekebilir: Ryzen 5000 Masaüstü İşlemciler Warhol Adını Taşıyabilir