ASUS’un E500 G5 iş istasyonu içerisine işlemci, RAM ve SSD dahil ederek yeni sunucumuzu topluyoruz.
Daha önce kutusundan çıkardığımız sunucumuzun bütün sonsuzluk taşları nihayet elimize ulaştı ve bugün bunların montajını gerçekleştireceğiz.
Web Sunucusu Nedir?
İnternette girdiğimiz web sitelerini barındıran, genelde 7/24 çalışmak üzere tasarlanmış bilgisayarlara web sunucusu diyebiliriz. Technopat.net de uzaklarda “çok gizli” bir yerlerde barındırılıyor. Siz, adres satırına technopat.net yazıp Enter’a bastığınızda tarayıcı alan adı sunucusuna (DNS) sitemizin IP adresini soruyor. Sonrasında da bu IP adresi ile bağlantı kurulup gerekli dosyalar sunucuda hazırlanıp sizin bilgisayarınıza doğru yola çıkıyor. Sunucuda bu işlem için Linux işletim sistemi üstünde çalışan bir web sunucu yazılımı yer alıyor.
Sunucuda Kullanacağımız Bileşenler
Intel İşlemci: 9900K
-
- Sunucuda Intel’in 9. Nesildeki en güçlü işlemcilerinden biri olan 9900K modelini tercih ediyoruz. 5 GHz Turbo boost frekansı olan işlemci 8 çekirdek ile geliyor. Orijinal planda 9900KS tercih edecektik fakat TDP değeri yüzünden bu kararımızdan vazgeçtik.
- Öte yandan bu sistemin ECC destekli Xeon işlemcilerle de uyumlu olduğunu belirtelim.

Western Digital SSD
-
- 2 x 1 TB Western Digital Black SN750 NVMe SSD
- Her biri 1 TB kapasite sunan bu SSD’ler saniyede 3400 MB okuma ve 3000MB yazma hızına ulaşabiliyor.
- Yüksek performanslı bu SSD’lerin ayrıca kapsamlı bir incelemesini de sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz zira Black serisi geçmişten beri Western Digital’in en performanslı serisi oldu.
- Fakat asıl önemli nokta IOPS değeri, yani saniyede yapabildiği işlem sayısı. NVMe SSD’leri eski AHCI protokolünü kullanan SATA SSD’lerden ayıran en büyük fark aslında arabirimden ziyade bu. 1 TB kapasiteli SN750 modeli de saniyede 500.000 üstünde Girdi/Çıktı işlemi sunabiliyor. Bu da özellikle veritabanında milyonlarca mesaj bulunan siteler için kritik önem arz ediyor.
- Uzun ömürlü SSD’ler aynı zamanda 600 TB yazma ömrü sunuyor fakat yaptığımız testlerde SSD’lerin bu değerin 10 katına çıkabildiğini gördük.
- 1 x Western Digital RED SA500 SATA SSD
- Yedekli çalışma web siteleri için olmazsa olmaz. Bu yedeklerin de düzenli alınması gerekiyor. Bu bağlamda sunucuda yedekleme için bir adet 1 TB kapasiteli WD RED SA500 NAS SSD’miz olacak.
- 560 MB/s okuma ve 530 MB/s yazma hızı sunan bu SSD 5 yıl garanti ile geliyor.
- WD RED serisi NAS SSD’lerin özellikle 7/24 çalışma için tasarlanmış olduğunu da belirtelim.
- Yine ürünün 4 TB kapasiteli sürümü olduğunu da ekleyelim.
- 2 x 1 TB Western Digital Black SN750 NVMe SSD
Kingston RAM
-
- 4 x Kingston KVR26N19D8/16 64 GB DDR4-2666 MHz
- Sunucularda bellek kapasitesi önemli. Bu bağlamda toplamda 64 GB kapasite ile uzun vadede olacak gelişmeler için şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz.
- Sunucumuzdaki dört yuvası da dolduruyoruz fakat siz dilerseniz yine Kingston’ın her biri 32 GB kapasiteli modüllerini de tercih edip toplam kapasiteyi 128 GB yapabilirsiniz. Biz satın alırken stokta sadece 1 adet 32 GB’lık modül kalmıştı. Olsaydı, kapasiteyi 128 GB yapacaktık.
- Neden Kingston tercih ettik? Bugüne kadar tecrübelerimiz bize gösterdi ki Kingston arıza oranı en düşük bellekleri üreten firmalardan biri. Hatırlarsanız zaten bundan dört sene önce 44 çekirdekli sistemde de Kingston bellek kullanmıştık.
- Belleklerimiz DDR4 2666 MHz hızında çalışmakta. Bu da zaten işlemcinin varsayılan bellek frekansı.
- Her ne kadar sunucumuz ECC bellek desteklese de işlemcimiz 9900K olduğundan ECC bellek tercih etmedik. Xeon bir işlemci ile ECC bellek kullanmanız daha da iyi olacaktır.
- 4 x Kingston KVR26N19D8/16 64 GB DDR4-2666 MHz
Sistemi topladığımıza göre artık işletim sistemini kurma vakti geldi. Yakın zamanda çıkacak olan CentOS 8.2 sürümünü kurmayı planlıyoruz. Sonrasında da sunucumuzu veri merkezine teslim edip kullanmaya başlayacağız. Takipte kalın!