Anasayfa Haber Xe GPU Destekli Tiger Lake Mobil İşlemcinin Battlefield V Performansı Paylaşıldı

Xe GPU Destekli Tiger Lake Mobil İşlemcinin Battlefield V Performansı Paylaşıldı

Intel’in Xe GPU mimarisini taşıyan ilk Tiger Lake işlemci, Battlefield V performansıyla meraklıları umutlandırdı.

Intel, Xe GPU mimarisi ile desteklenen 10nm Tiger Lake CPU’larının Battlefield 5 performansını gösterdi. Oyunun kısa bir bölümü Tiger Lake CPU’da çalışırken Intel’in oyun çözünürlüğünü, ayarları ve performans değerlerini göstermesi ise ilginç.

Bahsi geçen oyun performansının, Tiger Lake CPU içerisine gömülü olan (entegre) Xe GPU ile bağlantılı olduğunun altını çizelim. Intel’in Baş Performans Stratejisti Ryan Shrout, yayınlanmayan 11. Nesil Tiger Lake CPU tabanlı bir dizüstü bilgisayarda çalışan oyunun kısa demosunu yayınladı. Oyun, yüksek grafik kalitesinin seçildiği ön ayarlarda (DirectX 11) ve 1080p çözünürlükte çalışıyordu. FPS değerleri 35’e kadar çıkarken oyunun ortalama 30 FPS civarında çalıştığını görebiliyoruz.

Ryan, oyunun erken hazırlanan sürücülerle ve yazılımlarla test edildiğinden, önümüzdeki aylarda öne çıkacak son varyantların daha iyi performans gösterebileceğini belirtti. Gördüğümüz kadarıyla izletilen demo ve performans düzeyi gerçekten etkileyici. Ancak Intel’in değinmediği bazı noktalar var. Her şeyden önce, belirli bir CPU modelinden bahsedilmiyor. Ayrıca CPU veya GPU için saat hızlarından bahsedilmiyor.

Ne olursa olsun Intel, Xe GPU mimarisinin tüm Ryzen 4000 APU serisi ile birlikte gelen AMD’nin 7nm Vega GPU’larından daha iyi performans sunması için çalışıyor. Intel Tiger Lake işlemcilerinin birkaç ay içinde gelmesi bekleniyor ve mimaride bazı yeni değişiklikler olacak. İlk olarak, şu anda Ice Lake işlemcilerinde bulunan Sunny Cove çekirdeklerinin yerini alan yeni Willow Cove çekirdeklerini göreceğiz. Yeni çekirdeklerle birlikte yeni önbellek tasarımları, transistör optimizasyonları ve gelişmiş güvenlik özellikleri eklenecek. Asıl konumuz olan grafiklere geldiğimiz ise Ice Lake çiplerinde bulunan Gen 11 GPU’ya göre takribi 2 kat daha fazla performans artışı sağlayacak olan Xe-LP GPU’lar kullanılacak.

Açıkçası yeni demo ile birlikte Xe mimarisinin potansiyelini görüyoruz ve bu bizi umutlandırıyor. Intel böylelikle NVIDIA (MX serisi) ve AMD’nin de başını bir hayli ağrıtacak gibi görünüyor.

Intel Tiger Lake ve AMD Renoir Mobil CPU’lar

CPU Ailesi Intel Tiger Lake-U AMD Renoir U-Serisi
İsimlendirme Intel 11. Nesil Core (U serisi) AMD Ryzen 4000 (U serisi)
Litografi 10nm 7nm
CPU Çekirdek Mimarisi Willow Cove Zen 2
Çekirdek/İş Parçacığı 4/8 8/16
CPU Saat Hızı ? (Core i7-1185G7) 4.2 GHz (Ryzen 7 4800U)
GPU Mimarisi Xe Grafik Motoru Entegre 7nm Vega
GPU Çekirdeği (Max) 96 EU (768 çekirdek) ? 8 CU (512 çekirdek)
GPU Saat Hızı ? 1750 MHz
TDP (cTDP) 15W (12W-28W) 15W (10W-25W)
Duyuru 2020 Ortaları Mart 2020

İlginizi çekebilir: Surface Laptop 4, 8 Çekirdekli Ryzen 7 4800U ile Gelebilir