Anasayfa Haber NVIDIA GPU’ların Yıllara Göre Sunduğu Fiyat Performans Kazançları

NVIDIA GPU’ların Yıllara Göre Sunduğu Fiyat Performans Kazançları

Fiyat Performans

Orta sınıf olarak adlandırabileceğimiz NVIDIA ekran kartlarının on yıl boyunca neler sunduğuna bakıyoruz.

NVIDIA’nın GeForce ana akım serisinde dolar başına iyileştirme artışlarını gösteren ilginç bir grafik, Reddit’te NVIDIA başlığı altında yayınlandı. Görselde, GeForce 9600 GT’den mevcut GeForce RTX 2060’a kadar fiyat/performans kazançları ele alınıyor.

Orta düzeydeki ekran kartları, hem NVIDIA hem de AMD için GPU satışlarının büyük kısmını oluşturuyor. Bu segment, üst düzey kartlarla aynı getirileri sunmasa bile her iki şirketin de daha yüksek pay yüzdeleri kapmalarına yardımcı oluyor. AMD ve NVIDIA, son on yılda HD 5850, GTX 460, R9 270 serisi, GTX 970, RX 500 serisi ve GTX 1060 gibi kartlarla bu segmentte bazı rekabetçi ürünler tasarladı.

Tüketiciler, o anki döneme göre fiyat/performans değerlendirmesi yaparak en iyi ürüne yönelmeyi tercih ediyor. Böylece bu pazar sürekli değişkenlik gösterebiliyor. Öyleyse bu önemli ürün sınıfının on yıl boyunca nasıl kazanımlar sunduğuna ve yaklaşmakta olan ampere RTX 3000 serisi ana akım GPU’larından neler bekleyeceğimize bir göz atalım.

NVIDIA Fiyat Performans

GT 9800 ile Başlangıç

Grafik, 2008 yılında 200 doların altında tanıtılan GeForce 9800 GT’ye kadar uzanıyor. Bu ekran kartı, daha düşük fiyatı ile birlikte GeForce 9600 GT’nin yerini aldı. 9800 GT performansı o anki şartlara göre değerlendirilirdi ve geri kalan kartların durumu ele alınırken bu GPU referans alındı.

GeForce 9800 GT’yi daha iyi performans sunan ancak 449 ABD doları ile çıkış yapan GeForce GTX 260 izledi. Tesla GPU mimarisini temel alan ilk ana akım ekran kartı olan GeForce GTX 260, yüksek fiyatı nedeniyle olumsuz yönde ölçekleniyor.

Bunu takip eden GeForce GTX 460, AMD Radeon HD 5800 serisi grafik kartlarına göre rekabetçi performanslar sunuyordu ve Fermi mimarisinden yararlanıyordu. HD 5850 ve GTX 460 benzer fiyatlandırma ve yakın performans değerleri sunarken, GeForce GTX 460’ın en büyük avantajlarından biri verimliliğiydi. GTX 460, selefi GTX 260’a kıyasla dolar başına performans olarak daha iyi bir seçenek oldu.

Devamında GeForce GTX 560 Ti nihayetinde geliştirilmiş GF114 GPU ile birlikte çıkış yaptı. Daha yüksek çekirdek sayısı ve yüksek saat hızlarının yanında 20 dolarlık fiyat artışı geldi. Sonuç olarak F/P bazında 23.3’lük bir artışa bakıyoruz. GTX 560 Ti, AMD’nin HD 6800 serisi ile rekabet etti.

En Yüksek Verimlilik: Kepler ve Maxwell

Bu dönemde 28nm sürecine giriş yapıldı. GeForce GTX 660 Ti ve HD 7800 serisi birbirlerine karşı yarıştı ancak NVIDIA Fermi ile yaptığı hataları tekrarlamadı ve Kepler ile verimlilik üst seviyeye çıktı. Ancak GTX 660 Ti için fiyatlardaki artış, yeni grafik mimarisine geçişe rağmen dolar başına genel performansın daha düşük olduğu anlamına geliyordu.

Sonraki yıl GeForce GTX 760 daha iyi performans sunarken, daha düşük fiyat etiketleri ile kullanıcıları sevindirdi. Böylece GTX 560 Ti’dan GTX 660 Ti’a geçişle kıyasladığımızda dolar başına performans oranı çok daha iyi sonuçlar verdi.

Maxwell, önceki nesle göre %40.5’lik bir sıçrama ile dolar başına performanstaki en büyük iyileştirmelerden birini getirdi. GTX 960’un 199 dolarlık liste fiyatı ise en önemli etkenlerden biri oldu. Ancak AMD, ürünlerini çok daha düşük fiyat noktalarında sunmaya başladı ve yeni nesil GPU’lar, FinFET tasarımını kullanan ilk 16nm tasarım olan Pascal mimarisi ile çıkmak zorunda kaldı.

FinFET Dönemi ve Ötesi: Pascal, Turing ve Ampere

GeForce GTX 1060, önceki nesle göre %53’e varan oranlarda iyileştirmelerle çok ciddi kazançlar elde etti. Bunun arkasındaki ana sebep ise AMD’nin Polaris tabanlı RX 500 serisi rekabetçi ürünleriydi. GeForce GTX 1060, Steam’in veritabanında aylık 90 milyondan fazla aktif kullanıcı içeren ve her geçen gün artan en çok kullanılan grafik kartı olmaya devam ediyor.

Son olarak, on yıldan fazla bir süredir dolar başına performansta en küçük artışı getiren Turing GPU’lar var. GeForce RTX 2060 şu anda 300 ABD dolarının altında perakende satış yapıyor ancak başlangıçta 349 dolarlık fiyata sahipti. Bu, Pascal’a nazaran dolar başına performansın düşmesine neden oldu. GeForce GTX 16 serisi kartlar, RTX 2060’a kıyasla daha iyi fiyat/performans değerleri sunuyor. Ancak RTX 2060 modeli, NVIDIA ekran kartları ele alındığında bu grafikte kullanmak için en iyi seçenekti.

NVIDIA’nın ışın izleme özelliğine sahip ilk ürünleri bir nevi deneme niteliğindeydi diyebiliriz. AMD’nin de RDNA 2 mimarisiyle birlikte bu rekabete dahil olmasıyla RTX 3000 serisi ile çok daha iyi değerler sunması muhtemel. Bu ekran kartlarının 7nm Ampere mimarisini temel alacağını bir kez daha hatırlatalım.

İlginizi çekebilir: NVIDIA RTX 3080 ve 3090 Çıkış Tarihi Sızdırıldı