Anasayfa Haber Ryzen 5000 Cezanne APU’lardan Yeni Ayrıntılar

Ryzen 5000 Cezanne APU’lardan Yeni Ayrıntılar

Cezanne

AMD’nin Cezanne APU silikonu önümüzdeki yıl masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara hayat verecek.

Geçtiğimiz aylarda AMD’nin 5000 serisi Cezanne işlemcileri hakkında yeni bilgiler edinmiştik. Önümüzdeki yıl hem masaüstü hem mobil taraftaki bilgisayarlara güç verecek APU’lar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başladık.

Cezanne ailesi, Nisan ayından beri dizüstü bilgisayarlarda piyasaya sürülen ve önümüzdeki aylarda masaüstü AM4 platformunda piyasaya sürülecek olan AMD’nin Renoir Ryzen 4000 APU ailesinin yerini alacak.

Cezanne

Cezanne APU’lar görünüşe göre 1638 cihaz kimliği altında toplanacak. Şu an için bizlere yansıyan bilgilere göre ise en az 13 ürünün varlığı doğrulandı. Şirketin Renoir ailesi 1636 PCI kimliğini kullanıyordu. Düşük güçlü özel Van Gogh serisi ise 163F kimliğini kullanacak.

Öte yandan Cezanne APU’ların hala GFX9 mimarisine dayandığını belirtiliyor. Bu da yeni nesil APU’larda Vega’nın gelişmiş bir versiyonunu bir kez daha göreceğimiz anlamına geliyor. Bu CPU silikonunda Renoir APU’ları gibi yepyeni bir CPU mimarisi kullanılacak. Ancak grafik tarafında mevcut GPU çekirdeğinin geliştirilmiş bir revizyonu yer alacak.

Zen 3 ve Vega GPU

Cezanne ailesi, dizüstü bilgisayarlar için yüksek performanslı Cezanne-H ve düşük güçlü Cezanne-U olmak üzere iki segmente ayrılacak. İşlemciler, mevcut yongalarla aynı FP6 / AM4 platformunu kullanacak.

Cezanne APU’lara güç veren GPU, en rafine haldeki geliştirilmiş Vega GPU olacak. Geçmiş raporlar yeni serinin TSMC N7 nodunda üretileceğini söylüyordu. Görünüşe göre CPU tarafı bir kez daha büyük bir güncelleme planlanıyor. GPU tarafı ise Renoir ailesindeki rafine 7nm Vega GPU’larda gördüğümüze benzer şekilde geliştirmeler alacak.

Bununla birlikte Zen 3 CPU çekirdeklerinin Zen 2 mimarisi üzerinde watt başına performans ve verimlilikte büyük sıçramalar yapması bekleniyor. Renoir APU’ları dizüstü bilgisayarlarda görmeye başladık ve çok yakında masaüstü tarafında da göreceğiz. Yeni nesil Cezanne APU’lar ise 2021 yılında piyasada yerini alacak.

İlginizi çekebilir: ROG Maximus XII Apex ile Hız Rekoru Kırıldı