Anasayfa Video ASUS AI Overclocking ile 10900K Hız Aşırtma Rehberi

ASUS AI Overclocking ile 10900K Hız Aşırtma Rehberi

Intel 10. Nesil

ASUS’un Maximus XII Apex anakartı ile AI Overclocking kullanarak i9 10900K işlemciyi overlock ediyoruz.

Overclok konusu özellikle de son 10 yılda inanılmaz bir yol katetti. Bir zamanlar aşırı düşük derecelerde çalışmayı reddeden sistemlerden bugün artık çalışmak için 100 derecenin altına inilmesini gerektiren ileri düzey OC ayarları ile iç içeyiz. ASUS’un Z490 yonga setli Maximus XII Apex anakartı da bütün bu teknolojileri ihtiva ediyor. Alman profesyonel hızaşırtmacı Der 8auer’in 10900K’yı 7 GHz’e çıkartıp dünya rekoru kırdığı bu anakartla biz de AI Overclocking özelliğini kullanarak otomatik overclock yapıyoruz.

AI Overclocking nedir?

ASUS’un açıklamasına göre AI Overclocking, CPU’nuzun ve soğutma sisteminizin profilini çıkartarak sisteminizden mümkün olan en iyi şekilde verim almanızı sağlayan akıllı bir uygulama. Bu özelliğe ister UEFI arabiriminden isterseniz de Windows’tan ulaşabiliyorsunuz. Tabi öncesinde bu özelliği destekleyen bir anakarta ihtiyacınız var ki aşağıda bu modelleri bulabilirsiniz.

Platform Yonga Seti Model
Intel Z490 ROG MAXIMUS XII EXTREME
ROG MAXIMUS XII APEX
ROG MAXIMUS XII FORMULA
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
ROG STIRX Z490-E GAMING
ROG STRIX Z490-F GAMING
ROG STRIX Z490-A GAMING
ROG STRIX Z490-H GAMING
ROG STRIX Z490-I GAMING
ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI)
ROG STRIX Z490-G GAMING
PRIME Z490-A
ProArt Z490-CREATOR 10G
X299 ROG RAMPAGE VI EXTREME ENCORE
ROG STRIX X299-E GAMING II
PRIME X299 EDITION 30
PRIME X299-A II
X299 ROG MAXIMUS XI EXTREME
ROG MAXIMUS XI FORMULA
ROG MAXIMUS XI APEX
ROG MAXIMUS XI CODE
ROG MAXIMUS XI HERO
ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI)
ROG MAXIMUS XI GENE
ROG STRIX Z390-E GAMING
ROG STRIX Z390-F GAMING
ROG STRIX Z390-H GAMING
ROG STRIX Z390-I GAMING
PRIME Z390-A

Soğutma Önemli

Overclock, bir yongayı standart çalışma frekansının üstünde çalışmaya zorlama işlemidir. Yongalar halihazırda çalışırken belli bir sıcaklık üretmekte. Üstüne bir de bu yongaya ekstra voltaj verip frekansını da artırırsak ortaya doğal olarak dağıtmanız gereken daha çok sıcaklık çıkıyor. Bunun için de üst seviye hava veya sıvı soğumta tercih etmekte fayda var.

Bizim OC denememiz için Cooler Master’daki dostlarımız MasterLiquid ML360P Silver Edition soğutucuyu gönderdiler. 360MM radyatör ile gelen bu soğutucunun en sevdiğim yanı RGB’si olmadı, hayır. Ürünün en güzel yanı yekpare üçlü fan sistemi oldu. Bu hem kablo karmaşasını ortadan kaldırıyor hem de montaj işlemini çok daha kolay hale getiriyor.

BIOS Güncellemesi Şart

Kararlı bir sistem için kararlı çalışan yazılımlar gerekli. Anakartınızı kontrol eden yazılım da BIOS olduğuna göre herhangi bir OC işlemi öncesinde bunu güncellemek yapacağınız en iyi işlerden biri olacak. Biz de Apex için test esnasındaki son sürüm olan ve AI Overclocking özelliğini de iyileştiren 0607 sürümüne geçtik. Bu işlem için EZ Flash 3 rehberimize bakabilirsiniz.

Tek tuşla 5.4 GHz!

Normal şartlarda sistemi ilk kez çalıştırdğınızda karşınıza bir seçim ekranı çıkıyor: standart ayarlar için F1’e, ASUS’un iyileştirme yaptığı ayarlar için F3’e basın. İşte bu ekranda F1’e basarsanız işlemcinizden tam performans almanız mümkün değil zira BIOS, işlemcinin güç tüketimi dahil birçok şeyi kısıtlıyor. Bu bağlamda F3’e basmanız gerek. Ancak o zaman 10900K’nın tam gücünden yaralanabilirsiniz. Ama bunun da ötesi için AI Overclocking gayet güzel bir seçenek.

10900K’nın temel çalışma frekansı 3.7 GHz. İşlemci bu frekans ile Cinebench R20’de çok çekirdekte 6288 puan alırken tek çekirdekte 538 puana ulaşıyor. BIOS’a giriyoruz, AI Overclocking ayarını devreye alıyoruz ve ayarları kaydedip çıkıyoruz. İşlemcimiz artık 5.4 GHz’e çıkabilirken tüm çekirdekler 5.1 GHz’te çalışabiliyor. Bu da bize çok çekirdekte 6505 puan, tek çekirdekte ise 551 puan sunuyor; %3.4 ve %2.4 artış. 10900K bu değerler ile çok çekirdekte 16 çekirdekli Threadripper 1950X’i geride bırakırken tek çekirdekte ise rakip tanımıyor.

10900K AI Overclocking
Tek tuşla 5.4 GHz frekansı görmek mümkün.

Tabii ki burada sıcaklıklar da önemli. İşlemci tüm çekirdekler yük altında iken 70 derecede çalışıyor. Tek çekirdek yükünde ise 50 derecenin üstüne çıkmıyor. Yani burada biraz daha boşluğumuz olduğunu söyleyebilliriz. Bu bağlamda dileyen kullanıcılar anakartın gelişmiş Overclock ayarları ile çok daha yüksek performans elde edebilir.

Oyunlarda Performans

Peki bu hızlara pratikte ulaşabiliyor muyuz? Bunu da World of Tanks ile test ettik ve tüm çekirdeklerde test boyunca 5.2 GHz frekansı görmeyi başardık.

10900K AI Overclocking Oyun Performansı
World of Tanks oyununda işlemcinin bütün çekirdekleri 5.2 GHz’i görebiliyor.

Sonuç

10. nesil işlemciler tek çekirdek performansı konusunda rakip tanımıyor. Bu işlemcilerden çok çekirdekte de mümkün olan en yüksek performansı almak için Overclock her daim bir seçenek. Öte yandan bunun için vakit harcamak istemiyorsanız ASUS’un çoğu Z490 anakartında bulunan AI Overclocking özelliği ile bedava ve sıcaklık kaygısı olmayan hız aşırtma özelliğini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.