Anasayfa Video Wi-Fi 6’nın Gerçek Gücü: ASUS ZenWiFi AX XT8 İncelemesi

Wi-Fi 6’nın Gerçek Gücü: ASUS ZenWiFi AX XT8 İncelemesi

ASUS ZenWiFi AX XT8 yeni nesil Wi-Fi 6 teknolojisini kullanıyor ve geniş bir bölgede kesintisiz ağ bağlantısı sağlıyor.

ASUS ZenWiFi AX XT8 sistemi, Wi-Fi 6 yani 802.11 AX teknolojisi ile birlikte gelen ZenWiFi teknolojisiyle donatılmış XT8 modelinde bir çift router cihazından oluşuyor. ASUS ZenWiFi AX XT8 bir modem değil, modeme bağlanıp interneti kablolu ve kablosuz olarak her yere dağıtan bir sistem. Yani kullanmak için internete bağlı bir modemin olması gerekiyor. Bunu kurarak modem yerine bu cihazlardan internete erişmek için çok güçlü bir ağ oluşturuyorsunuz.

Sistemin kurulumu çok basit, XT8 ünitesini fişe takıp, ethernet kablosunu WAN portuna takıyorsunuz. Ethernetin bir ucunda internet, diğer ucunda XT8 ünitelerinden biri bulunuyor. Diğer üniteyi de ister kablolu, ister kablosuz olarak bağladığınızda, çok katlı bir binada ve yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda çok güçlü kablosuz ağ performansı elde ediyorsunuz.

Biz kurulumu yapıp denediğimizde 950 Mbps hızda kablosuz veri transferi gerçekleştirebildik. Bu da kablolu Gigabit bir hattın performansını artık kablosuz olarak da alabildiğimizi gösteriyor. Bu da 4K videoyu kablosuz izlemenin ötesinde, 8K ve hatta ötesi için bile uygun bir hız. Mesela Wi-Fi 6 destekli dizüstü bilgisayarınıza, farklı bir katta yer alan masaüstü bilgisayarınızdan 6 GB boyunda bir dosyayı çok yüksek bir hızda aktarabiliyorsunuz.

Elbette mekan koşulları ve mesafeler değiştiğinde farklı sonuçlar elde etmek mümkün. Ancak bugüne kadar denediğimiz en hızlı kablosuz ağ olduğu gerçeğini değiştirmiyor. ASUS ZenWiFi XT8, şimdiye kadar incelediğimiz en iyi Wi-Fi Mesh sistemi oldu!

Zen Tasarımı

Cihaz tasarımı son derece derli toplu olan XT8’in üzerinde ASUS’un diğer Zen tasarımlı ürünlerindeki dairesel metalik çizgileri görüyoruz. Bu tasarım sayesinde antenleri içinde olan üniteler en lüks ortamlarda bile son derece şık duruyor. Cihazın beyaz ve siyah renk seçenekleri var.

XT8’in önündeki ışıklar bağlantı durumlarını gösteriyor. Arka kısımda adaptör girişi, güç anahtarı, 4 adet ethernet portu ve fabrika ayarlarına sıfırlamak için kalem ucu sokup basılı tutmanız gereken Reset tuşu yer alıyor. Ayrıca USB bellek, USB modem ya da harici disk bağlayabileceğiniz ya da yazıcı takabileceğiniz bir USB 3.0 portuna da sahipler.

Cihazdaki 3 adet LAN portu Gigabit, WAN portu ise 2.5 Gbps hızında. Bu sayede cihazlar arasında yüksek hızlı bir bağlantı kurabiliyorsunuz. Mesh sistemin ASUS teknolojileriyle donanmış sürümü olan AiMesh, bir cihazı ana router olarak kurduktan sonra, bu ünitelerden ekleyip istediğiniz gibi genişletebileceğiniz bütünleşik bir ağ oluşturuyor.

AiMesh Teknolojisinin Avantajı

Bu ağ sisteminin avantajı özellikle çok sayıda cihaz kullandığınızda daha net anlaşılıyor. Telefonunuzla evde ya da ofiste dolaşırken bir kablosuz ağdan diğerine atlamıyorsunuz. Daha doğrusu geçişi hissetmiyorsunuz, zira ağ adı ve kimliği değişmiyor. Cihazların kapsama alanları arasında gezerken Mesh sistemi geçişi size hissettirmeden yapıyor. Çoklu kat ve ünite kurulumlarında elektriği kesilen, bozulan üniteler olsa bile AiMesh kendisini onarıp, çalışmayan üniteleri devreden çıkararak çalışmaya devam ediyor.

Sistemin pratikte düzeltemeyeceği tek şey ünitelerin fiziksel yerleşimleri. Sizin ayarlayabileceğiniz esas unsur da bu, birimleri birbirlerine kablo ile bağlarsanız zaten bunu da değiştirmiyorsunuz, ancak kablosuz bağlantıda birbirlerini iyi görmeleri gerekiyor. Buradaki “görme” elbette sinyali iyi aldıkları bir yerde olmaları demek.

Biz sistemi takıp internete bağlar bağlamaz güncellemeleri aldık. Basit ya da gelişmiş kurulum modlarında router, AiMesh gibi seçenekler karşımıza çıkıyor. WiFi işini tek bir isim ve şifre ile basitleştirirseniz cihazlarınız otomatik olarak 2.4 ve 5 GHz bantlarında bağlantılarını router tarafından belirlenen şekilde değiştiriyor. İlla belirli bir bandı kullanmak isterseniz de özel ayar yapabiliyorsunuz.

Performans Testleri

Bu cihazın testinde yeni nesil Asus ExpertBook B9450 laptopu kullandık, diğer tarafta masaüstü bilgisayara da ASUS’un PCE-AX58BT adaptörünü taktık. Bu kartı PCIe üzerinden anakartınıza takıp, dışarıdan antenini bağlıyorsunuz. Sürücüsünü kurduktan ve güncelledikten sonra Windows altında ağ adaptörleri kısmından ve cihaz yöneticisinden kontrol etmenizde fayda var. Zira dahili Wi-Fi ya da ethernet portuna takılı başka bir ağa değil, doğru test edebilmek için bu AX adaptörü üzerinden bağlı olmalısınız.

Normal şartlarda basit kurulum ile ağları otomatik bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Biz testlerde özellikle 5 GHz üzerinde 160 MHz ile transfer hızına baktık. Aynı ağ ve aynı bant üzerinden iki cihazı da kablosuz bağlayarak 300-400 Mbps hızlara ulaşabildik. Bir cihazı kablolu, diğerini kablosuz olarak bağladığımızda ise 950 Mbps hızlara ulaşabildik ve 107 MB/s dosya transferi sağlayabildik. Bu sadece bir örnek, pratik kullanımda farklı AX yani Wi-Fi 6 cihazlar arasında 1 Gbps kablolu bağlantı varmış gibi aktarım yapabilmek büyük bir gelişme.

Ev ya da ofiste kablosuz çalışanların arasındaki yerel iletişimi kablolu Switch yapıları kurmadan, esnek bir şekilde sağlayabilmek çok güzel. Elbette henüz Wi-Fi 6 bu kablolu anahtarların yerini almıyor. Zira Gigabit hızın ötesinde, 10 Gbps anahtarlar ile çok daha güçlü yerel ağlar kurabiliyorsunuz. Ancak çoğu kullanıcı için bu da oldukça tatmin edici bir çözüm.

Menzil Ve Sinyal Gücü

Çok memnun kaldığımız diğer noktalar ise kapsama alanı ve sinyal gücü oldu. Her cihazda 6 anten saklı, bu sayede 2.4 ve 5 GHz geçişleri çok hızlı. Aslında XT8 içerisinde birden çok 5 GHz ağ var, bu bantlardan biri kablosuz AiMesh kurup, XT8’leri birbirine bağladığınızda arka planda aktarımı sağlıyor.

Teoride 2.4 GHz daha uzun menzilli, 5 GHz daha kısa menzilli ama hızlı sinyallerdir. Ancak geçmişte yaşadığımız bir olayı burada tekrar gördük, 2.4 GHz trafiğinin kalabalık olduğu yerlerde 5 GHz sinyal daha uzak mesafeden bile çok iyi sinyal gücü sağlayarak daha iyi menzil performansı sunabiliyor. Hatta bu yeni nesil cihazlardaki 5 GHz sinyalin erişimi daha önceden denediğimiz eski WiFi sürümlerine sahip cihazlara göre çok daha uzun. Ofisin her yanından 5 GHz’e bağlı olup güçlü sinyal elde edebildik.

Bu sistem bugüne kadar kullandığımız en uzun menzilli kablosuz ağı kurmamızı sağladı. Şu an en yüksek menzili istiyorsanız varsayılan seçenek olacaktır. Menzilin yanında sunduğu hız da günümüz teknolojisi için mükemmel diyebiliriz. Üstelik ister aynı odada, ister pek çok duvar arkasından kullanımda aldığımız sonuçlar birbirine çok yakın. Uzak mesafede bile hızın yüzde 90’ını kullanabiliyorsunuz, oysa ağ genişleticiler ya da adaptörler gibi diğer hesaplı çözümler, aynı koşullarda yüzde 50 performans sunabiliyorlar.

Yazılım Ve Arayüz

ASUS’un yazılım arayüzünde alışık olduğumuz bir menü ile karşılaşıyoruz. Bağlı cihazlar, sistem durumu, sekmelere bölünmüş menü öğeleri ile akla gelebilecek her türlü ince ayarı yapmak mümkün. Bu sistem özellikle de çok sayıda IoT cihazı da kapsayacağı için AiProtection sunuluyor. Trend Micro anlaşmalı bu anti-virüs çözümü, ağda virüs kapmış bir sistemin tespit edilmesi ve virüsün yayılmasının durdurulması gibi işlevlere sahip. Elbette sistemleri kendisi tarayıp düzeltmiyor ancak alıştığımız güvenlik duvarı gibi çözümlere ek olarak güvenlik açısından ek fayda sağlıyor.

Eğer Trend Micro’yu etkinleştirirseniz güvenlik firmasına paket analizi izni vermiş oluyorsunuz, zararlı yazılım analizi bunu gerektiriyor. Sizin tercih ettiğiniz ve anlaştığınız kurumsal bir güvenlik şirketi varsa, bunu kapatıp cihazlarınızda kendi tercih ettiğiniz güvenliği kullanmanız ya da bu şirketin önerdiği ağ ayarlarını uygulamanız daha yararlı olacaktır.

Güvenlikle ilgili olarak gelen güzel bir güncelleme de WPA3 güvenlik desteği oldu. Yeni nesil cihazlarda bulunan WPA3, kolayca kırılan WPA ya da artık daha kolay kırılabilen WPA2’ye göre önemli bir güvenlik artışı sağlıyor. Ne yazık ki bağlanan bütün cihazlar WPA3 desteklemiyor, bu yüzden WPA2/WPA3 seçmek zorunda kalabiliyoruz.

Ebeveyn kontrolleri, hangi cihazın nasıl bağlanacağı, portların yönlendirilmesi, IPv6, VPN, DNS ayarları gibi sayısız ayar bu menülerde sizleri bekliyor. Standart bir kullanım için ilk kurulum, Wi-Fi adı ve şifresi belirlemek dışında bir gereksinim yok. Ancak ASUS’un ağ ürünleri yıllardır usta işi ayarlara ve özel yazılımlara erişim için izin veriyor. Modem/Router ürünlerinin çoğunda OpenWRT desteği buna bir örnek olarak verilebilir. Modlanmış özel firmware sürümlerine kadar çok değişik işlere kalkışan bir küresel kullanıcı topluluğu var.

Sonuç Değerlendirmesi

Hem Türkçe, hem İngilizce olarak işin ileri boyutuna geçerken pek çok kullanıcı rehberi ve deneyimi bulabiliyorsunuz. Yurt dışında XT8 sistem çıkar çıkmaz pek çok ülkede stokları hızla tükendi. Türkiye’de özellikle apartman ya da yalı gibi mekanlar için alınacak ürün bu diyebiliriz. Villalar, geniş yerleşim alanına sahip yazlıklar, çok katlı ofisler gibi ortamlarda da mükemmel bir kablolu/kablosuz ağ performansı elde edebilirsiniz.

Alanınız o kadar geniş olmasa da bu sistemi edinmek için çok geçerli sebepleriniz var. Hız ve Wi-Fi 6 sayesinde gelen LTE teknolojilerinin sunduğu eş zamanlı bağlı cihaz sayısındaki artış iki büyük avantaj. AX yani Wi-Fi 6 öncesi bütün cihazlar, aslında biz hissetmesek de ağa sıralı olarak bağlanıyor, bant genişlikleri ayarlansa bile çok verimli yararlanamıyorlar. Oysa bu yeni nesilde ağa bağlı cihaz sayısı sistem üzerinde eskisi gibi kötü etkiler oluşturmuyor. Ayrıca cihazın kendi analizleri, sinyal yönlendirmeleri, bölme ve yönetim seçenekleri otomatik olarak çok iyi çalışıyor.

ASUS ZenWiFi AX XT8 ile ilgili eleştirilerimiz genel olarak Türkiye’de 300-500 Mbps ya da 1 Gigabit internet hızının yaygın olmamasıyla sınırlı. Daha ucuza daha hızlı internet alabilsek, bu tür sistemlerin tadını tam olarak çıkaracağız ve testlerde size daha yüksek internet hızları gösterebileceğiz. Bunun haricinde 2020 yılı için mükemmel bir ürün paketi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teknik Bilgiler:

  • Ağ Standartları:
  • IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax, IPv4, IPv6
  • Veri Hızı:
  • 802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
    802.11b : 1, 2, 5.5, 11 Mbps
    802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
    802.11n : 300 Mbps’a yükseltilebilir
    802.11ac (5GHZ-1):867 Mbps’e kadar
    802.11ac (5GHZ-2):3466 Mbps’e kadar
    802.11ax (2.4GHz) : 574 Mbps’e kadar
    802.11ax (5GHZ-1):1201 Mbps’e kadar
    802.11ax (5GHZ-2): 4804 Mbps’e kadar
  • Gönderme ve Alma:
  • 2.4 GHz 2×2, 5 GHz-1 2×2, 5 GHz-2 4×4
  • 1.5 GHz 4 çekirdekli işlemci, 256 MB Flash, 512 MB RAM
  • Wi-Fi Teknolojileri:
  • OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)
    Beamforming: Standard-based ve Universal
    1024-QAM high data rate
    20/40/80/160 MHz bandwidth
  • Şifreleme:
  • WPA3-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Kurumsal , WPA2-Kurumsal , WPS desteği
  • Güvenlik duvarı ve Erişim Kontrolü:
  • Firewall: SPI intrusion detection, DoS protection
    Access control:Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter
  • Yönetim:
  • UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS Proxy, DHCP, NTP İstemcisi, DDNS, Port Trigger, Sanal Sunucu, DMZ, Sistem işlem günlüğü
  • VPN Desteği:
  • IPSec Pass-Through
    PPTP Pass-Through
    L2TP Pass-Through
    PPTP Sunucusu
    OpenVPN Sunucusu
    PPTP İstemci
    L2TP İstemci
    OpenVPN İstemci
  • WAN Bağlantı Türü:
  • Internet bağlantı türü: Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE destekli), PPTP, L2TP
  • Portlar:
  • 1 x RJ45 için 2.5G
  • BaseT için WAN
  • 3 x RJ45 için Gigabit
  • BaseT için LAN
  • USB 3.1 Gen 1 x 1
  • Özellikler:
  • Menzil Artırma
    Router app
    MU-MIMO
    Smart Connect
    Trafik Analizi
    Adaptive QoS
    AiProtection Pro
    Ebeveyn Kontrolü
    Misafir Ağı : 2.4 GHz x 3, 5 GHz-1 x 3, 5 GHz-2 x 3
    VPN server : PPTP Server, OpenVPN Server, IPSec server
    VPN client : PPTP client, L2TP client, OpenVPN client
    NAT Pass-Through :PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, IPSec Pass-Through, RTSP Pass-Through, H.323 Pass-Through, SIP Pass-Through, PPPoE relay
    Mac OS Yedekleme
    Gelişmiş medya server (AiPlayer app uyumlu)
    – Görsel : Jpeg
    – Ses : mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
    – Video : asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
    AiCloud kişisel bulut servisi
    3G/4G veri paylaşımı
    Printer Server
    – Çoklu fonksiyonel yazıcı desteği ( sadece Windows)
    – LPR protokolü desteği
    Download Master
    – bt desteği, nzb, http, ed2k
    – Şifreleme desteği, DHT, PEX ve magnet linki
    – Yükleme ve indirme bant genişliği kontrolü
    – İndirme zamanlaması
    AiDisk dosya sunucusu
    – Samba ve FTP sunucusu ile hesap yönetimi
    IPTV desteği
    Roaming Asistanı
    OFDMA
    Beamforming
  • Düğmeler:
  • WPS Düğmesi
  • Reset Düğmesi
  • Güç Anahtarı
  • Güç Kaynağı:
  • AC Giriş: 110V~240V(50~60Hz)
    DC Çıkış : 19 V ile maksimum. 1.75 A akım
  • İşletim Sistemi Desteği:
  • Windows 7
    Windows 10
    Windows 8
    Mac OS X 10.6
    Mac OS X 10.7
    Mac OS X 10.8
  • Boyutlar:
  • 160 x 75 x 161.5 mm
  • Ağırlık:
  • 716 gram
  • Kutu İçeriği:
  • ZenWiFi AX
    RJ-45 Kablosu
    Adaptör
    Belgeler
    Bizim incelediğimiz sürüm çift XT8 cihaz ile geldi.