Anasayfa Makale Windows 10 Build 20161 ile Neler Değişiyor?

Windows 10 Build 20161 ile Neler Değişiyor?

Windows 10 20H2 Güncellemesi

Geliştirici Kanalı için kullanıma sunulan Windows 10 Build 20161 ile hangi özellikler üzerinde çalışıldığına göz atıyoruz.

Microsoft, Windows 10 2004 sürümünü kullanıma sunduktan sonra yeni sürümler için de çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu gelişmeler, sizin de bildiğiniz üzere test etmek amacıyla Windows Insider’lara daha erken sunuluyor. Ayrıca daha önce bildirdiğimiz gibi Windows Insider programının yapısı değişiklik göstermişti.

Yazılım devi, Dev Channel (Geliştirme Kanalı) kapsamındaki Insider’lar için Windows 10 Insider Preview Build 20161 sürümünü yayınladı. Dev Channel, yapılan geliştirmelere ilk ulaşan kişilerden oluşuyor. Yani bu aşamada gördüğümüz bazı şeyler ilerleyen tarihlerde değişime uğrayabilir veya daha iyi hale gelebilir.

Aslına bakılırsa tüm bu yapılan geliştirmeler, önümüzdeki Windows 10 güncellemesi ile neler değişebileceğini ve şirketin hangi maddeler üzerinde durduğunu gözler önüne seriyor. Elbette bunlara ek olarak birçok farklı değişiklik yapılabilir. Gelin şimdi Build 20161 ile sunulan yeniliklere bir göz atalım.

Başlat Menüsü Tasarımı

Microsoft, Başlat Menüsü’nü uygulamalar listesindeki logoların arkasındaki düz renk arka plakaları kaldırıyor ve buradaki bölmeleri daha düzgün ve kısmen saydam bir arka plan yapısıyla yenileyerek daha akıcı bir tasarımla canlandırmayı planlıyor.

Windows 10 Build 20161

Öte yandan bu tasarım ile birlikte Office ve Microsoft Edge için Fluent Design simgelerinin yanı sıra bu yılın başlarında yayınlanmaya başlayan Hesap Makinesi, Posta ve Takvim gibi yerleşik uygulamalar için yeniden tasarlanmış simgeler geliyor.

Yeni Başlangıç tasarımı, hem karanlık hem de açık temalar için değişikliklere uğradı ve daha şık görünüyor. Ancak daha farklı renk seçenekleri arıyorsanız, Ayarlar > Kişiselleştirme > Renk yolunu izleyebilirsiniz.

Açık Tema

Windows 10 Build 20161Koyu Tema

Windows 10 Build 20161

Pride 2020 Flags Teması

Microsoft’un hazırladığı bu Windows 10 teması içerisinde birçok farklı renk geçişine sahip tasarımlar bulunuyor. Yeni Başlat Menüsü tasarımı da temayla birlikte böyle görünecek. Temayı beğendiyseniz Microsoft’un Pride 2020 Flags tema sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Windows 10 Build 20161

Uygulamalar ve Siteler Arasında Alt+Tab

Eğer çok uygulamalı görevler arasında çalışıyorsanız Microsoft Edge için hazırlanan bir yenilikten bahsedelim. Bunun ilerde farklı tarayıcılara gelip gelmeyeceğini henüz bilmiyoruz. Yeni derlemeyle birlikte, Microsoft Edge’de açılan tüm sekmeler, yalnızca her tarayıcı penceresindeki etkin sekmede değil, Alt+Tab bölümünde de görünmeye başlayacak. Böylece geçişleri daha hızlı yapmanız amaçlanıyor.

Windows 10 Build 20161

Daha az sekme veya klasik ALT+Tab deneyimi yaşamak istediğiniz takdirde Ayarlar> Sistem> Çoklu Görev altından ayarlamalar yapmak için bazı seçenekler eklendi. Ayrıca ALT+Tab tuşları yalnızca son üç veya beş sekmeyi gösterecek şekilde yapılandırılabiliyor veya bu özelliği tamamen kapatabiliyorsunuz.

Bu özellik şu anda Dev Channel’daki Insider’ların bir alt kümesine yayılıyor ve Microsoft Edge’in bir Canary veya Dev derlemesi (sürüm 83.0.475.0 veya üstü) gerekiyor.

Kişiselleştirilmiş Görev Çubuğu

Microsoft, daha derli toplu ve kişiselleştirilmiş bir Görev Çubuğu için bazı değişiklikler yapıyor. Bu süreç kullanıcı geri bildirimleri ve deneyimler sonucunda değişiklik gösterecek.

Windows 10 Build 20161

Bildirim Deneyimini Geliştirme

Windows 10’daki bildirim deneyimini iyileştirmek için bazı değişiklikler yapılıyor. İlk olarak, üstteki uygulama logosuna bakarak bildirimin nereden geldiğini öğrenebiliyoruz. Bildirimle işimiz bittiğinde hızlıca kapatmak ve işlerimize devam etmek için sağ üstteki X işareti yeterli.

Windows 10 Build 20161

İkincisi, Odak Yardımı bildirimi ve özel bildirimler varsayılan olarak kapatılıyor. Bu durum Ayarlar aracılığıyla değiştirilebiliyor.

Ayarlar’ı Geliştirme

Microsoft, Denetim Masası’ndan tamamen kurtulmak istiyor ve tüm özellikleri Ayarlar bölümüne taşımak için çalışıyor. Bu devam eden çabanın bir parçası olarak, Denetim Masası’nın Sistem sayfasında bulunan bilgiler Ayarlar> Sistem> Hakkında altındaki Ayarlar Hakkında sayfasına taşınıyor. Denetim Masası’ndan Sistem sayfasını açacak olanlar, Ayarlar’daki Hakkında kısmına yönlendirilecek.

Windows 10 Build 20161

Ayrıca cihaz bilgilerinizi kopyalanabilir hale getirme ve gösterilen güvenlik bilgilerini düzenleme gibi yeni iyileştirmeler de getiriliyor. Microsoft, Denetim Masası’nı Ayarlar’a taşıma konusunda daha fazla geliştirme yapacağının altını çiziyor.

2’si 1 Aygıtlar için Tablet Deneyimini Geliştirme

Daha önce, 2’si 1 arada bir cihazda klavyeyi çıkarırken, tablet moduna geçmek isteyip istemediğinizi soran bir bildirim mesajı görünüyordu. Evet’i seçtiyseniz tablet moduna geçiyorsunuz. Hayır’ı seçtiğinizde ise Mayıs 2020 Güncelleştirmesi’nde (veya yalnızca Windows 10’un önceki sürümlerinde masaüstünde) sunulan yeni tablet deneyimine geçiliyor. Artık bildirim mesajı görünmeyecek ve bunun yerine bazı iyileştirmelere doğrudan dokunmak için yeni tablet deneyimine geçilecek. Bu ayar Ayarlar > Sistem > Tablet bölümünden değiştirilebiliyor.

Bazı kullanıcıların dokunmatik olmayan cihazlarda tablet modunda takılı kalmasıyla ilgili karışıklığı gidermek için, dokunmatik olmayan cihazlarda tablet modu hızlı bir şekilde kaldırılacak. Buna ek olarak, kullanıcıların son modlarına ve klavyenin takılı olup olmamasına göre uygun moda önyükleme yapabilmeleri için yeni algoritma eklendi.

Diğer Insider Güncellemeleri

Windows Hesap Makinesi Grafik Modu

Hesap Makinesi üzerindeki denklemler, artık grafikler yardımıyla sergileniyor. Bu özellik sayesinde, öğrencilerin kavramsal anlayışlarını ve matematiğe karşı tutumlarını geliştirerek matematiği öğrenmeleri de amaçlanıyor.

Windows 10 Build 20161

Geliştiriciler için Güncellemeler

Windows SDK şimdi Dev Channel ile daha uyumlu. Dev Channel’a her yeni işletim sistemi eklendiğinde, karşılık gelen SDK da yönlendiriliyor. En son Insider SDK’yı her zaman aka.ms/InsiderSDK adresinden yüklemek mümkün.

İlginizi çekebilir: Windows 10 Sürüm 2004 Neler Sunuyor?