Anasayfa Haber GeForce Ampere GPU’lar, Samsung 8nm Üretimini Temel Alabilir

GeForce Ampere GPU’lar, Samsung 8nm Üretimini Temel Alabilir

RTX 3060, 3070 ve 3080 GPU'ların Çıkış Tarihleri Sızdırıldı

TSMC’nin 7nm üretimiyle beklediğimiz tüketici sınıfı NVIDIA Ampere GPU’lar, 10nm türevinden geliştirilen Samsung 8nm teknolojisini kullanabilir.

NVIDIA’nın yaklaşmakta olan GeForce RTX 3000 serisi ekran kartlarını Ampere mimarisi ile bekliyoruz. Şirketin yeni bilgi işlem sınıfı GPU’su 7nm üretimine dayanıyordu ve Ampere mimarisini temel alıyordu. Bu bağlamda son tüketiciye yönelik GeForce GPU’ların da 7nm üretim sürecini koruyacağı düşünülüyordu. Ancak geçmişte NVIDIA söylentileri ile yüksek isabet oranına sahip bir kaynak olan @kopite7kimi farklı bir görüşte.

kopite7kimi’ye göre NVIDIA, GeForce RTX 3000 serisi Ampere GPU’larını inşa etmek için beklendiği gibi TSMC’nin 7nm teknolojisini değil, Samsung’un 8nm üretimini kullanacak. Koreli devin 8nm üretimi, Galaxy S8’deki Exynos 8895 SoC’ler gibi yongalarında kullanılan 10nm üretim sürecinin optimize edilmiş farklı bir türevi. Bu da 10nm işlemine göre transistör yoğunluğunun önemli ölçüde artmadığı anlamına geliyor.

RTX 3000 Ampere Samsung

Günün sonunda yeni GPU’ların performans bakımından bekleneni veremeyeceğini düşünebiliriz. Ancak bu zamana dek RTX 3000 serisi ile ilgili sızıntılara baktığımızda teknik detaylarda hep yüksek CUDA çekirdeği sayıları ve farklı ayrıntılar gördük. Yani yeşil ekip bu nesilde de liderliğini korumak için bazı ayarlamalar yapabilir. Örneğin 12nm Turing mimarisini kullanan RTX 2080 Ti şu anda tüketiciler için geliştirilen en performanslı GPU.

Bununla birlikte Samsung’un 8nm sürecinden yararlanma kararı, NVIDIA GPU’lardaki 300W TDP değerini aşan sızıntıları doğruluyor olabilir. Çünkü şirketin nispeten daha az verimli olan bir üretim teknolojisini kullanması, yongaları beslemek için gereken güç tüketimini arttırmasını gerektirebilir.

AMD tarafı ise 7nm RDNA 2 mimarisi ile oldukça iddialı geliyor. Dahası, yeni AMD GPU’ların konsollardan daha önceki bir tarihte piyasaya sürüleceği doğrulanmıştı. Yeni GeForce GPU’ların Samsung 8LPP üretimine dayanacağı yönündeki iddiaların doğruluğunu ise önümüzdeki aylarda göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Intel İşlemcilerdeki Thermal Velocity Boost Nedir, Nasıl Çalışır?