Anasayfa Makale PFN LIST CORRUPT Mavi Ekran Hatası Nasıl Çözülür?

PFN LIST CORRUPT Mavi Ekran Hatası Nasıl Çözülür?

Bu videomuzda sık karşılaşılan PFN LIST CORRUPT mavi ekran hatasının sebebini tespit edip sorunu çözmeye çalışacağız.

Mavi ekran hatalarıyla ilgili bilmeniz gereken ilk şey bu hataların Windows’a özgü olmadığıdır. Yani mavi ekran hatasını Windows kullandığınız için alıyorsunuz düşüncesi yanlış. Linux da kullansanız, macOS da kullansanız eğer bilgisayarınızda arızalı bir bileşen varsa donma sorunu yaşamanız gayet normal bir durum. Windows’ta bu sorun karşınıza mavi ekran hatası olarak çıkarken macOS ve Linux’ta Kernel panic (KP) olarak çıkıyor. Bugün de genelde arızalı bellek modülleri yüzünden karşımıza çıkan PFN LIST CORRUPT mavi ekran hatasını analiz edip çözüme kavuşturacağız.

PFN LIST Nedir?

PFN List, Page Frame Number List‘in kısaltmasıdır. Sayfa (Page), bellek sayfası (Memory Page) veya sanal sayfa (Virtual page), sayfa tablosundaki tek bir girişle tanımlanan sabit uzunlukta bitişik bir sanal bellek bloğudur. Bu, sanal bellek işletim sisteminde bellek yönetimi için en küçük veri birimidir. Benzer şekilde, bir sayfa çerçevesi, bellek sayfalarının işletim sistemi tarafından eşleştirildiği en küçük sabit uzunluklu bitişik fiziksel bellek bloğudur. Ana bellek ile sabit disk sürücüsü gibi bir yardımcı depo arasında sayfa aktarımına sayfalama (Paging) veya değiştirme (swapping) denir.

Windows ve hemen hemen tüm işletim sistemleri, hangi sayfanın serbest bırakılması veya çıkarılması gerektiğini veya bir sayfanın önbelleğe alınması gerekip gerekmediğini bilmek için sanal olarak tahsis edilmiş sayfaları izlemek için Sayfa Kare Numarası Veritabanını kullanır. Tüm bu tür şeyler Sayfa Kare Numarası (PFN) adı verilen bir liste üzerinden yönetilir. Fiziksel ve sanal olarak ayrılmış her sayfanın durumu ve ilgili özellikleri hakkında uzun bir açıklama listesi.

Eğer bu liste bozulursa, Windows mavi ekran hatası verecektir. Bu mavi ekran hataları farklı kodlara sahip olabilir. Söz konusu koda göre hatanın çeşidi aşağıdaki tablodan tespit edilebilir:

PFN_LIST_CORRUPT Parametreleri

Parametre 1 , ihlalin türünü gösterir. Diğer parametrelerin anlamı Parametre 1’in değerine bağlıdır .

PFN_LIST_CORRUPT PARAMETRELERI
Parametre 1 Parametre 2 Parametre 3 Parametre 4 Hatanın Nedeni
0x01 Bozuk olan ListHead değeri Kullanılabilir sayfa sayısı 0 Liste başlığı bozulmuştur.
0x02 Listedeki kaldırılmakta olan girdi En yüksek fiziksel sayfa numarası Kaldırılmakta olan girdinin referans sayısı Bir liste girdisi bozulmuştur.
0x07 Sayfa çerçeve numarası (PFN) Mevcut paylaşım sayısı 0 Bir sürücü belirli bir sayfayı kilitlediğinden daha fazla kez açtı.
0x8D Durumu tutarsız olan sayfa çerçeve numarası 0 0 Sayfa içermeyen liste bozulmuştur. Bu hata kodu büyük olasılıkla bir donanım sorununu gösterir.
0x8F Yeni sayfa numarası Eski sayfa numarası 0 Serbest veya sıfırlanmış sayfa liste başlığı bozuk.
0x99 Sayfa çerçeve numarası Geçerli sayfa durumu 0 Sayfa tablosu girdisi (PTE) veya PFN bozuk.
0x9A Sayfa çerçeve numarası Geçerli sayfa durumu Kaldırılmakta olan girdinin başvuru sayısı Bir sürücü hala G/Ç için kilitli olan bir sayfayı boşaltmaya çalıştı.

Sebep

Bu hata genellikle bozuk bir bellek tanımlayıcı listesini ileten bir sürücüden kaynaklanır. Örneğin, sürücü aynı listeyle MmUnlockPages öğesini iki kez çağırmış olabilir.

Yine tablodan da göreilebileceği üzere bozuk fiziksel bellek, yani RAM de bu hatanın sebeplerinden biridir ki bugünkü örneğimizde de bunu gözüyoruz.

Arızalı RAM Tespiti

Arızalı bellek modülerini test etmek için şu anda en gelişmiş ve sürekli güncellenen yazılım Memtes86’dır. Buradan indirebileceğiniz yazılımı bu rehberle USB belleğe yazabilirsiniz. Daha sonra bilgisayarınızı bu bellekte açıp belleklerinizi hataya karşı taramalısınız.

Tarama sonucunda kırmızı girdi çıkarsa belleklerinizde arıza var demektir. Bu durumda belleklerinizi garantiye göndermeli veya garantisi yoksa eski belleklerinizden kurtulum yeni bellek almalısınız.

Belleklerinizde hata yok fakat yine de mavi ekran almaya devam ediyorsunuz. Bu durumda Minidum dosyalarınızı Technopat Sosyal’de Teknik Destek bölümünde konu açarak bizimle paylaşabilirsiniz. Bu makale altında paylaşacağınız Minidump dosyaları analiz edilmeyecektir.