Anasayfa Haber Rocket Lab, 13. Uzay Görevinde Roketini ve Taşıdığı Uyduları Kaybetti

Rocket Lab, 13. Uzay Görevinde Roketini ve Taşıdığı Uyduları Kaybetti

Bu zamana dek birçok başarılı uzay görevi gerçekleştiren Rocket Lab, fırlatmanın altıncı dakikasında iletişimi kaybetti. Sonucunda ise gönderilen roket ve dahilindeki uyduların kaybolduğu bildirildi.

Rocket Lab, müşteri uydularını geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha az bütçeyle yörüngeye yerleştirme konusunda uzmanlaşmış birkaç şirketten birisi. Şirketin kullandığı küçük roketler, ortak fırlatma aracını kullanarak farklı şirketlerden çok sayıda uyduyu uzaya yerleştiriyor ve bu da maliyetleri azaltmaya yardımcı oluyor.

Şirket, Cumartesi günü 13. görevini tamamlamak üzere işe koyuldu ve fırlatmanın ilk aşamasında işler iyi gidiyordu. Ancak ikinci aşamada olumsuzluklar yaşandı. Nihayetinde ise roket ve görevin parçası olan tüm uydular kayboldu.

Rocket Lab roketini kaybetti

Elektron roketi, Yeni Zelanda’daki Mahia Yarımadası’ndaki bir fırlatma tesisinden saat 17:19’da havalandı. Görevin altıncı dakikasında canlı yayın tamamen durdu ve ardından telemetri verileri roketin hız ve yükseklik kaybetmeye başladığını gösterdi. Rocket Lab daha sonra Twitter üzerinden roketle ilgili bir sorunun tüm aracın kaybına yol açtığını duyurdu. Şirket, başarısız görev sonucunda uydularını kaybeden müşterilerinden özür diledi.

Ayrıca Roket Lab CEO’su Peter Beck, roketin kaybolduğunu doğruladı ve üzgünlüğünü dile getirdi. Beck, Rocket Lab’ın sorunu bulacağını, düzelteceğini ve yakında fırlatma rampasına geri döneceğini söyledi.

“Pics Or It Didn’t Happen” adı verilen görev, çoğunlukla Dünya’yı görüntüleyen küçük uydular taşıyordu. Rocket Lab, kuruluşundan bu yana 12 ayrı görevde 53 uyduyu yörüngeye yerleştirdi. Şirketin uçuşlarının çoğu ise başarılı oldu. Uzun zamandır süren başarı süresi ise 4 Temmuz Cumartesi günü son bulmuş oldu. Özel şirketler uzay görevlerinde her ne kadar uzmanlaşmış olsa da risk her zaman olan bir şey. Öte yandan daha önce de gördüğümüz gibi uzay görevlerinde aksaklıklar her zaman oldu ve olacaktır.

İlginizi çekebilir: Yerli EBT Tarama İstasyonu: EBT-Scan