Anasayfa Video BenQ EH600 Android Projeksiyon Cihazı İncelemesi

BenQ EH600 Android Projeksiyon Cihazı İncelemesi

 1080p çözünürlük sunan BenQ EH600, kendi içerisinde dahili bir Android tablet özelliklerine sahip. Bu sayede başka bir cihaza gerek kalmadan, kendi başına kullanabileceğiniz bir projeksiyon cihazı olarak çalışabiliyor.

Özellikle toplantı odaları için tasarlanan BenQ EH600 bir iş projektörü. Tabii bu onu eğlence için kullanmanıza engel değil. Ancak biz özellikle iş ortamındaki işlevlerine bakacağız. Cihazı kutudan çıkardığımızda rahat taşınabilir boyutlara sahip olduğunu görüyoruz. Projektör, uzaktan kumanda, kablosuz ağ adaptörü ve güç kablosu mevcut. Ancak ne yazık ki kutudan bir lens kapağı çıkmadı.

Kurulum Ve Çalıştırma

Kablosuz ağ adaptörünü taktığımızda ve fişe takıp açtığımızda öncelikle perde düzeltmesini yapıyoruz. Optik düzeltme olmadığı için her açıdan düzeltemesek de, dijital yakınlaştırma ve kaydırma ile yamukluğu giderip düz oturmasını ufak ayarlamalarla sağlayabiliyoruz. 40 dereceye kadar düzeltme fazlasıyla yeterli. Ayarlamada dikey eksen ile kısıtlıyız, yatay eksen ayarlaması yok. Ardından optik olarak netlemek için projektör üzerindeki tekerle hafif bir ayarlama daha yapıyoruz ve yazılar netleştiğinde artık kullanıma hazır diyebiliriz.

Askıda ya da masa üstünde kullanılabilen EH600, menüsünde yerleşime göre farklı konum ayarları da sunuyor. Masa üstünde vidalı ön ayak ile yükseltip açılı hale getirebilirsiniz. Karanlık, loş ya da normal aydınlatılmış ortamlarda dahi projeksiyonu rahatlıkla görebiliyoruz. Duvara ya da perdeye yansıtma yapabilirsiniz. 396 santim, yani takribi 4 metre mesafeden 100 inç, 493 santim yani takribi 5 metreden 150 inç ekran oluşturabilirsiniz. 150 inç çapraz ekran, 332.1 cm x 186.8 cm ile dev bir görüntü demek. Biz masa üzerinde yarım metreden ufacık bir ekranda da kullandık. Resmi verilere göre 70 ila 300 inç arası ekran oluşturabiliyorsunuz. 1.49 ila 1.64 atım oranına sahip. Ancak 1.1 x zoom pek de yüksek bir değer değil.

Teknik Özellikler Ve Fiyat

Cihazın boyutlarının derli toplu olması sayesinde kendi başınıza taşıyabilir ya da kurabilirsiniz. Benzer çözünürlük ve parlaklığa sahip projektörlere göre daha ufak bir cihaz.

Görüntüye baktığımızda oldukça parlak olduğunu söyleyebiliriz. 3500 lümen parlaklığa ve 1920x1080p Full HD çözünürlüğe sahip olan bu cihaz yurtdışında vergiler hariç 899 USD fiyat ile satılıyor. Ülkemizde inceleme tarihinde vergilerle 6500 TL civarına bulunuyor. Fiyatı değerlendirdiğimizde dahili Android işletim sistemi, yüksek parlaklık ve kutuya dahil kablosuz ağ alıcısı ile iyi bir değer sunduğunu söyleyebiliriz. Klasik civalı ampul 200 Watt gücünde ve 0.65 inçlik bir DLP yongası kullanılıyor.

EH600’e kablosuz olarak Windows, Android, Mac OS ve iOS cihazlardan yansıtma yapmak mümkün. Samsung telefonda SmartView, genel Android telefonlarda Google Home gibi uygulamalar kullanabilirsiniz. Bu şekilde medya yansıttığınızda slayt gösterisi gibi galeride rahatlıkla gezinebilirsiniz.

Android İşletim Sistemi

Ancak daha güzeli hiç cihaz bağlamaya ihtiyacınız olmaması. Kablosuz bir internet varsa Blizz uygulaması ile video konferans yapabilir, TeamViewer Quick Support ile uzaktaki bir kullanıcıdan teknik destek alabilir, WPS Office uygulamasıyla Word, Excel, PowerPoint dosyalarını dahili depolama ya da USB portuna takılı bir bellekten ya da diskten açıp sunum yapabilirsiniz. Ayrıca dahili Firefox tarayıcı ile internet üzerinden de istediğiniz her şeye erişebilirsiniz. Elbette tarayıcı kullanımında uzaktan kumanda çok da ideal değil, bu yüzden BenQ Smart Control App kuruluysa işler daha kolay olacaktır.

Type-A portu üzerinden takacağınız belleklerdeki jpeg, PDF vb. Dosyaları PC olmadan açabilmek kesinlikle yararlı bir özellik. İçine kurulu gelen uygulama sayısı oldukça az, dahili depolamayı doldurmak istememişler. Ayrıca bir Google Play mağazası da kurulu değil, bu işler sertifikasyonlar ve sürüm kontrolü gerektirdiği için Google ekosistemiyle oldukça uğraşmayı gerektiriyor. Bu yüzden açık kaynak kodlu bir Android işletim sistemi kurulumu hem daha kolay, hem daha özgür bir işlem. Kendiniz apk dosyalarını güvenilir kaynaklardan indirip yükleyebilirsiniz.

İçerisindeki Android sürümü sadece 6.0, yani akıllı telefonlardaki gibi son sürüm bir Android deneyimi sunmuyor. Öte yandan bu sayede 2 GB RAM ve 16 GB ROM ile çalışıyor. Yaklaşık 5-6 GB alan boşta ancak bu güncellemeler ile değişebiliyor.

Bağlantı Seçenekleri

Arka bağlantılara baktığımızda tek bir HDMI 1.4a bağlantısı, bir adet VGA giriş, bir adet VGA çıkış, iki adet USB Tip-A görüyoruz. Bir tanesi 1.5 amper ile aksesuarlara güç beslemesi yaparken, diğeri kablosuz klavye/ takmak için kullanılabilir. Ayrıca ses giriş ve çıkışı için bir çift 3.5 mm ses bağlantısı da var. Mini USB portu ve RS-232 bağlantısı ise servis için yararlı.

WDR02U kablosuz ağ alıcısının kapaklı özel bir yuvası ve portu zaten bunların dışında yer alıyor. Bu sayede taşırken USB adaptörü kırmıyorsunuz. Arka USB’yi klavye için ayırmak isterseniz de Bluetooth 4.0 destekli cihazları yine adaptör ile takabilirsiniz.

Dahili ses için 2 Watt gücünde bir ses sistemi bulunuyor, bu sistem sinematik bir ses sunmuyor. 3.5 mm ile ek bir hoparlör kullanılabilir. Şahsen 10 Watt gücünde bir hoparlör kullanmalarını tercih ederdim. Zira geniş salon sunumlarında ses önemli. Dahili bir ses sistemi varsa 3.5 mm jak üzerinden bağlanabildiğine emin olun.

Kullanım Tecrübesi

EH600 ile ilgili sevdiğim temel noktalardan biri kullanıcı arayüzünün basitliği oldu. Eski nesil projeksiyonların aksine gençlerin daha rahat kullanabileceği, eski nesil kullanıcıların da rahatça alışabileceği sade bir arayüzü var. VGA, HDMI, kablosuz bağlantı ve USB bellekler, her meslekten ve yaştan kullanıcıların rahatlıkla uyum sağlayabileceği, yaygın seçenekler.

Sunum için görsel ayar yaparken aydınlık ortamlar haricinde Bright yani parlak seçeneği pek kullanmaya gerek kalmıyor. En parlak modda biraz renk kayması yaşıyorsunuz, ancak video modu oldukça dengeli. Sunum, infografik, video, sRGB ve kullanıcı ayarları var. İnfografik modunda tabloların daha net görülmesini sağlıyor. HDMI ya da VGA üzerinden sunumlarda renkleri ayarlayabilirsiniz.

Eğlence açısından bakarsak BenQ EH600 modeli bir sinema projeksiyonu olarak tasarlanmamış, renkleri güzel ama esas odaklandığı alan parlaklık ve okunaklılık. Ayrıca bu tarz cihazların hepsinde görülen bir eksiklik burada da var. Dahili uygulama kurduğunuzda Netflix sertifikasyonu projeksiyon cihazlarında olmadığı için 1080p modunda uygulama içinden izleyemiyorsunuz. Öte yandan dahili uygulamalarda istediğiniz şekilde yapamadıklarınızı, internet tarayıcısı üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz.

Normal kullanımda 5000, ekonomik modda 10.000, Lamp Save yani en tasarruflu modda 15.000 saat lamba ömrü sunabiliyor. Güç tüketimi de 260 Watt ile 220 Watt arasında değişiyor.

Sonuç Değerlendirmesi

BenQ bu model ile iş ya da eğitim amaçlı kullanımda bilgisayar yerine doğrudan internete bağlanabilen, klavye ile kolayca kullanabileceğiniz hepsi bir arada bir projeksiyon cihazı ortaya çıkarmış. Eksileri benzer fiyata sinema projeksiyonlarına göre daha az HDMI bağlantısı ve port sunması olarak özetlenebilir. Yine klasik projeksiyon lambası kullanması da uzun vade sahip olma maliyetini BenQ’nun başka modelleri kadar hesaplı tutmuyor. Ancak projeksiyon konusunda deneyimli olan BenQ, EH600 ile kullanışlılık ve yüksek parlaklığı bir arada sunan bir projeksiyon cihazı geliştirmeyi başarmış. Bilgisayar bağlamaya gerek olmadan, temel bütün sunum işlerini tek cihazda halledebileceğiniz bir projeksiyon cihazı size cazip geliyorsa doğru kullanıcısınız demektir.

Artılar: Dahili Android işletim sistemli bilgisayar, kompakt tasarım, kutuya dahil kablosuz adaptörü, kullanım esnekliği, kullanım kolaylığı.

Eksiler: Sadece tek HDMI bağlantısı var, dahili Android işletim sistemi telefonlardaki gibi güncel bir sürüm değil.

BenQ EH600 Android Projeksiyon Cihazı hakkında daha fazla bilgi için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.