Anasayfa Haber NVIDIA, Intel’in Piyasa Değerini İlk Kez Geride Bıraktı

NVIDIA, Intel’in Piyasa Değerini İlk Kez Geride Bıraktı

NVIDIA hisseleri, Intel’in 246 milyar dolarlık piyasa değerine karşı ilk kez (248 milyar dolar ile) üstün geldi. Yaşanan gelişme, yeşil takımın resmi olarak ABD’nin en değerli yonga üreticisi ve dünyanın üçüncü büyük yonga üreticisi olmasını sağlıyor. Bu da fiziksel olarak tek bir yonga bile üretmeyen şirket için etkileyici.

Intel’in aksine NVIDIA, çipleri tasarlamakla meşgulken bu çipleri Samsung ve TSMC gibi yarı iletken devlerine ürettiriyor. Yani ‘fabless’ olarak tabir ettiğimiz fabrikasız üretim yapılıyor. Bu arada Intel’in tasarımdan tutun yongaların üretimi ve geliştirmesine kadar tüm her şeyi kendi fabrikalarında yaptığını belirtelim. Nitekim bunun avantajları olsa da bazı durumlarda dezavantajları da yok değil.

NVIDIA’nın piyasa değerinin patlama yaşamasını ise birkaç nedene bağlayabiliriz. İlk olarak yeşillilerin veri merkezleri, sunucular ve yapay zeka iş yükleri için büyük yatırımları oldu ve bunun borsa değerine etkisi oldukça yüksek. Öte yandan ikinci nedene ise son günlerde çok sayıda sızıntısını gördüğümüz GeForce Ampere GPU’lar.

NVIDIA Intel'in Piyasa Değerini Geride Bıraktı
Intel İşlemci ve NVIDIA RTX 2080 Ekran Kartı

Piyasa değerlemesi toplam gelirin aksine sadece borsaya bakıyor. Yani Intel bu cephede NVIDIA’nın halen önünde. Bir GPU üreticisi ile CPU üreticisini kıyasladığımızda ise bu olağan bir durum. Çünkü her bilgisayarın kesin olarak bir CPU’ya ihtiyacı var. Oysa GPU’lar duruma ve isteğe bağlı olarak tercih edilebiliyor.

Yine de NVIDIA, Intel’den daha yüksek bir gelir büyüme oranına sahip. Bu yıl Intel’in %3 büyümesine kıyasla %68’lik bir stok büyüme oranı görülen NVIDIA’nın mavi takıma göre daha hızlı büyüdüğü oldukça açık. Reuters ise bunu küresel salgının ardından veri merkezlerindeki talebe bağlıyor.

Üretimin tüm aşamalarını elinde tutmak şirketlere daha fazla kontrol sağlıyor. Ancak kimi zaman teknoloji pazarındaki fırsatları ve çeşitliliğin faydalarını kullanmak, elde tutulan bu kontrolden daha fazla önem kazanabiliyor.

İlginizi çekebilir;